Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Ovis-ruhatár

2008.08.14. 17:19 - ovisvilág

Címkék: gyermek óvoda óvodás óvodakezdés gyermekruha választás ruha óvodában

Igaz, még tombol a nyár, ám a gondos szülő, már azon töpreng, hogyan állítsa össze leendő ovis gyermeke ruhatárát. Az otthon mindennap használatos és az úgynevezett, ünneplős holmik talán nem elegendőek, praktikusak, vagy esetleg nem olyan divatosak!? Bizony a divatnak már ebben a korban is fontos szerepe van. Tapasztalatból tudom, hisz ovis lányom annak idején sokszor kiosztott ez ügyben.

 
Ma a rajz-, és mesefilmek hősei dekorálnak szinte minden ruhaneműt (alsó-, felsőruhát, zoknit, sálat, cipőt). A divatcégek ontják a legújabb gyerekholmikat, és az természetes, hogy a gyerekek kérik, mi szülők, nagyszülők pedig megvesszük nekik. Nem is baj ez, mert sok közülük szép, színes, praktikus és igazán gyermekeknek való. Akad azért köztük sajnos olyan is, ami esetleg szép, de szinte bűn gyermekre adni! Nem is pénz kérdése sokszor, csupán odafigyelés, körültekintés kell hozzá.
 
Véleményem szerint elsődleges és meghatározó a szülői ízlés, ez lehet különféle, de legyen fontos, hogy a kisgyerek testi fejlődését (jó közérzetét, mozgásigényét, egészségét) ne gátolják ruhadarabjai, cipői.
 
Óvodába kerülésük idején tanulnak meg gyerekek többek között helyesen öltözködni is. Nem egyszerű le-, felvenni egy ruhácskát, blúzt vagy felhúzni a nadrágot. Erre az oviban van idő, remélhetőleg mindenütt türelmes óvó néni is!                                                                
 
4 tipp hogyan öltöztessük gyermekünket az oviban:
 
1. Mindig a gyermek alkatának megfelelő ruhát vegyenek, (hiába divatos, ha szűk, öves, túl zárt vagy túl lenge), amely könnyen hordható.
 
  1. Legjobb vétel a pamut alapanyagú gyermekholmi, hisz a kicsik nagy mozgásigényűek, egész nap játszanak, futnak, ülnek. Könnyen beleizzadhatnak a műszálas ruhákba.
 
  1. Praktikusság szempontjából kerüljék a sok gombos, csatos, megkötős blúzt, nadrágot. A levesbe belelóghat a blúz megkötője, a csat nyomhatja a pocakot a szőnyegen autózás közben, a gombok kistornán kellemetlenek.
 
  1. Réteges ruházat a legideálisabb – legyen trikó, póló a blúz vagy ing alatt, pulcsi alatt- a gyerekek még ebben a korban nem mindig tudják eldönteni fáznak-e, melegük van-e, - így az óvónő segíthet nekik.
 
A gyerekek – egyénileg változó- testi, fizikai fejlődést mutatnak, ám a fenti, alig érintett tanácsok mindannyiunkra érvényesek lehetnek.
Természetesen ezzel együtt változatos, esztétikus szép ruhákba öltöztethetjük kicsinyünket, hisz ők a család szemefényei!

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr91616007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lya2 2009.11.12. 07:32:31

Ksifaim októberben kezdte az ovit. Már most azon gondolkodom hogy télem mit adjak rá. Az óvonőt megkérdeztem hogy ha viszek harisnyát azt ráadják -e amikor kimennek játszani? Azt mondta hogy nem, nem tudnak ennyi gyereket öltöztetni. Akkor hogy öltöztessem??? Gondoltam hogy veszek neki overált és az oviban egy vékony melegítő nadrágban lenne, ha kimennek akkor meg csak ráadják a vastag overált?! Azért én most is néha a melegítő alá adnék rá harisnyát de bent nagyon meleg van ott le kell vennem róla...

ovisvilág 2009.11.20. 20:06:33

@Lya2:
Kedves Lya!
Kérdésedre reagálva; kisfiad öltöztetésével kapcsolatban először is az a véleményem, hogy érthetetlen számomra az óvónő reakciója. Hiszen nem kell minden kicsinek egyformán segítenie az öltözködésben! Ez nevelői felfogás kérdése!

Javaslom, hogy a vékonyabb melegítő nadrág meleg zoknival is elég a csoportszobában, ha mint írod nagyon meleg van, és amikor kimennek az overall nagyon jó, praktikus /meleg, nincs kint belőle a dereka/ viselet lesz. Sok kicsit öltöztetnek szülei így, és nem fáznak meg. A gyerekek nem is kedvelik nagyon a harisnyanadrágot, főleg a fiúk, még kisebb korban sem.

Ha felfázásra hajlamos kisfiad, akkor viszont kérheted, erre hivatkozva mégiscsak az óvónőt az átöltöztetésre!
Üdvözlettel: Jusztina

toria 2009.11.30. 13:30:02

Lya, nálunk nagyon praktikusak az óvónők. Kifüggesztették az ajánlást: a csoport szobában 25 fok van, ezért oda vékony nadrág VAGY harisnya és kisnadrág-szoknya kell, udvari kimenetelhez pedig vastag nadrágot, lehetőleg vízhatlant húznak rá (tehát mindig csak a kinti nadrág mozog a gyereken, a másik állandóan rajta van).
süti beállítások módosítása