Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Játékok óvodásoknak

2008.10.01. 11:28 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyerekjáték játék óvodásoknak bábozás óvodásoknak barkácsolás óvoda szerepjáték gyerekeknek építőjáték szabályjáték

”Hozzon a gyermeknek mindenki, amit tud: játékot, zenét, örömet…”/ Kodály Zoltán /

JÁTÉK-ot, nagybetűvel, sokszínű, gazdag mozgásfejlesztő, érzelemgazdagító, értelem- , és nyelvfejlesztő, személyiségépítő, játékokat, amelyek a 3-7 éves korú gyermekek számára örömforrásként jelennek meg. Nekünk felnőtteknek tudnunk kell, hogy ami ebben a korban gyermekeinknek adható, az később már talán nem is pótolható. A játékoknak különböző fajtáik vannak:                                                                                                                       
 
GYAKORLÓ JÁTÉK során / az autótologatástól a kockák újra és újra való átrakosgatásáig/ sokszori ismételgetéssel, gyakorlással fejlődnek különféle funkciók.
 
SZEREPJÁTÉK, mely során a kisgyerek játéka leutánozza a hozzá közelálló felnőtteket, társait, élményeit, tapasztalatait a világról /beleéli magát a postás, tűzoltó, anya, apa… szerepébe és eljátssza annak tevékenységét, átveszi érzelmeit, indulatát…/.
 
SZABÁLYJÁTÉKOK, játszása közben - főleg közösségben, családban - megtanulja az alkalmazkodást, a nyerés, vesztés érzését, különféle szabályok birtokosává válik, melyek önfegyelmét, önismeretét gazdagítják, élethelyzetek újraalkotásával /pl.: otthoni problémák ”lejátszása” a babákkal, bábokkal/ .
 
BARKÁCSOLÁS, mint játéktevékenység szintén fontos része a nevelésnek, hisz különböző játékszereket, kiegészítőket, kellékeket lehet készíteni - otthon is - egyszerű anyagokból /gyöngy, gyurma, szalvéta, fakanál, hurkapálcika, termések, dobozok, faágak, kavicsok, stb./ és ezekkel továbbjátszani.
 
Fontos a már említett BÁBOZÁS, melyben a kisgyermek átélt és irodalmi élményeit,- melyek érzelmileg hatottak rá- produkálja újra. Lényeges fajtája a játéknak, mert közben közvetlenül nyilvánul meg, a környezethez való viszonya az átélt cselekvés, történés tükrözi, amit felfogott, megértett a világból.
 
A kisgyermekek azért is szeretik és érzik közel magukhoz, mert a bábok még náluk is kisebbek, ”cselekvéseit”, sorsát ők irányíthatják. Pl. tapasztaltam, hogy egyik szorongó kisfiú csoportunkban soha nem mondta többiekkel a mondókákat, verseket, de mikor kezére húzott bábot, ”őt ”bátran ”megszólaltatta” és fújta a szöveget. Az otthoni, esetleg esti közös szabadidőben, egyszerű technikával elkészített fakanál bábokkal,/ 2- 3 fakanálra arcot festünk filctollal, szalvétából vagy színes textil darabból ruhát ”adunk rá”/ jóízű játékokra van lehetőség.
 
A gyerekeket az alkotás öröme, a sokféleképpen összeállítható építőelemek, játékszerek felhasználása ösztönzik az ÉPÍTŐ, KONSTRUÁLÓ játékokra.
Ehhez alkalmasak a különféle összekapcsolható, egymásba illeszthető játékszerek, melyek gazdag választékban kaphatók, de a kirakók, gyöngyök, fa, fém, műanyag elemeket tartalmazó játékok is segítik az ”alkotók” örömét.
Csakúgy, mint a cipődobozokból épített vagy takaróval letakart kisasztal ”barlang”, melyhez fakockákból utak vezetnek, és számos otthon is fellelhető dolog, amiből mindig lehet valamit készíteni, építeni, alkotni.
  Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr93690436

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: online casino queen 2019.03.08. 19:50:59

1833 u.s. uniform - Phenylephrine and ritalin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annmary 2008.10.03. 13:15:24

Nagyon jó olvasni, hogy a játékok, amiket otthon játszunk a gyerekekkel, az mind-mind a fejlődésüket segítik!
Bár én már büszke szülő vagyok, azért szívesen olvasom a Hogyan legyél büszke szülő? sorozatot.

Köszi!

Annmary

ovisvilág 2008.10.03. 22:04:05

Örülök, hogy tetszik.
süti beállítások módosítása