Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Játékok tökből ovisoknak - töklámpás, tökház

2008.10.13. 17:59 - ovisvilág

Címkék: óvoda őszi játékötletek őszi foglalkozás óvodában őszi gyerekversek ősz az óvodában játékok tökből ovisoknak töklámpás készítése tökház készítése játékok őszi termésekből gyermekjáték készítés

Az őszi gyűjtéseink után minden évben nagyon közkedveltek a tökből készített figuráink. Ezeket kedvenc mesék kellékének, játékok készítéséhez; és természetesen töklámpás készítéséhez is felhasználjuk.

A szülők segítségével beszerzett tökökből készítjük el pl.: Móricz Zs.: Iciri-piciri meséjéből az iciri-piciri kismacska házikóját, a macskát és a két ökröcskét nagyobb szemű krumpliból és fogvájóból keltjük életre.

A mese néhányszori elmondása után a gyerekek maguk játszák el a figurákkal a történetet. A tökház készítésében aktívan résztvesznek, a tök felső részét késsel leszeljük, persze a szivacsos-ragacsos belsejét és a magokat élvezettel szedik a kicsik ki belőle. Azután a tetejét visszahelyezzük, kéménynek lyukat vájunk a tetején és ablakokat, ajtót az oldalába késsel faragunk. A rögtönzött "színház" így kész is!

Mese után megmossuk a kiszedett tökmagot, szárítjuk és későbbb felhasználjuk a meseház tetejére "cserépnek", festett, gyurmából készített edények (tányér, kancsó) díszítéséhez; vagy ha sok van belőle, megpirítjuk az óvoda konyhájában és elropogtatjuk az alábbi mondókák kíséretében:

"Csiteri-csütöri, csütörtök,

Tököt lopott az ördög.

Bugyogójába rakta,

nem fért le a pokoloba.

Öreg ördög meglátta,

móresre tanított."

 

"Sütőben a tökmag,

befűtöttünk tegnap,

ripeg-ropog, zeng a nád,

szél röpíti víg dalát.

Ég öt éjjel, öt nap,

odasül a tökmag. "(népköltés)

 

A töklámpás készítése hagyományos, minden évben. Egy jól megtermett tököt meglékelünk, felső harmadát levágjuk, belsejét kitisztítjuk és megformáljuk az arcrészt, szájat - jó ijesztőt és hatalmas szemeket vágunk neki, belehelyezünk egy kis mécsest, és visszatesszük a kalapját.

Az izgalom fokozásaként még nem gyújtjuk meg a benne lévő gyertyát, hanem hajat készítünk kukorica fosztásból, befonjuk vagy borzas frizurát készítünk belőle neki, és kezdődik a névadó.

Mindenki javasolhat egy nevet, amelyik legjobban tetszik a csoportnak, az lesz a neve. Ennek örömére kört alakítunk, közepére tesszük  "Lámpás Kleofást" és tácolunk neki. Majd a függönyöket behúzzuk és egymást ijesztgetjük a meggyújtott, égő szemű lámpással. Sikongva, nagy élvezettel rémüldözik mindenki, mert behívjuk a többi csoport óvó és dajka nénijeit is, és ők is kötelesek megrémülni, csakúgy mint a délután érkező anyukák, apukák is. Ez a mi őszi „halloween ünnepségünk” magyar módra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tökök a kertünkből. A hozzávalók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt már kivágtam a tök kalapját

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elkészült tökházikó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lámpás Kleofás, a töklámpás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tökök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rémisztő Lámpás Kleofás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészült a töklámpás!

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr17711904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minna20 2008.10.17. 11:11:39

Kedves Jusztina!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra:-) Máris nagyon sok hasznos ötletet kaptam barkácsolás és versek terén is. A dió katicát már el is készítettük itthon.
Izgalommal várom a következő számokat is! :-)

ovisvilág 2008.10.17. 11:25:56

Köszönöm a biztató szavakat.
Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal. Szeretnék a jövőben is minél több hasznos dolgot írni az ovisokat érintő témákban.
süti beállítások módosítása