Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Hinni a csodában - óvodáskorban!?

2008.11.10. 11:34 - ovisvilág

Címkék: télapó óvoda gyermeknevelés óvónő mikulás óvodások mese óvodásoknak hinni a mikulásban hinni mesékben ünnepek óvodás korban

”Mindannyian látók vagyunk. De mindenki csak annyit lát, amennyit lelke látni enged. /Tatiosz/

 
Amikor egy kisgyermek nem ismer, nem tud valamit, akkor kérdez. Kérdezi szüleit, óvó nénijét, a felnőtteket. Nagy felelősséggel jár a válaszadás, mert a ”miértekre” megadott feleletek fejlesztik tovább vagy tesznek kárt egy kisgyermek lelkében.
 
Az elkövetkező hetek a Mikulásra való várakozás jegyében telnek, az üzletek már tele vannak különféle ”mikulás termékekkel”, egyre gyakrabban szó esik róla otthon is- ”ha rossz leszel, csak virgácsot hoz a Mikulás!”- így az óvodában is beszédtéma az ajándékot osztó Mikulás.
 
Furcsa történet részese voltam e kérdés kapcsán. Kevin, az egyik hatéves nagyfiam a csoportban így szólt:
”Óvó néni, mindig azt mondod, hogy van igazi Mikulás, figyel minket és ő hozza az ajándékokat december 6-án.”
”-Igen, miért?”- kérdeztem.
”-Hát apát is kérdeztem és szerinte nincs is igazi Mikulás, csak a kicsiket ”kábítják” ezzel, az ajándékokat meg anyu veszi meg a boltban. Szerinte én már nagyfiú vagyok, ne higgyek el ilyen butaságokat.”
 
Ezt hallva bizony kicsit elszorult a torkom, nem értek egyet ezzel a felnőtt felfogással. A kisgyerekek azért hiszik el, mert el akarják hinni, hogy a fehérszakállú, jóságos apó igazándiból van és ő hozza puttonyában a sok finomságot. Igen! El akarja hinni, mint ahogyan elhiszi a meséket, bár tudja, hogy ez ”csak” mese, mégis izgul a főhősért, várja a jó befejezést /mesetudat/.
 
El akarja hinni, hogy a kezemre húzott bábok életre kelnek, ”beszél” a bábokhoz, kifejezi érzéseit. A csoport egyik kedvenc bábjának, Bruminak lelkesen mesélték el gyermekeim, hogy ”képzeld Brumi voltunk ma repülőgép múzeumban… Brumi szereted a lekváros buktát, mert ma azt tízóraizunk..”.
 
Igen, a gyerekek el akarják és el is hiszik a Csodát! Ezt ne vegyük el tőlük, mi felnőttek ideje korán! Ne ábrándítsuk ki őket a gyermekvilágból, a csodákból, a varázslatból, hisz addig maradnak igazi lurkók, míg erre képesek és nem válnak koraérett, mini-felnőttekké!
 
Sajnos még óvónők között is akadnak, akik szerint ma már nincs szükség ilyen úgymond, csodákra, ismerje meg a kisgyermek az igazi valóságos dolgokat. Igen, ismerje meg a gyermek a körülötte lévő világot, de engedjük őket hinni, míg hisznek a mesékben, a játékban, a Mikulásban!!

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr55760121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2008.11.11. 13:49:27

Teljesen egyetértek Veled. Én még 6 éves koromban is hittem a Mikulásban, a Jézuskában..., és nagyon rosszul éltem meg mikor az osztálytársaim felvilágosítottak, hogy ez butaság.

ovisvilág 2008.11.11. 17:05:23

Az én lányom sajnos nagyon hamar rájött, hogy nincs Mikulás, de a varázsát próbáltuk megőrizni, a csizmát kiraktuk az ablakba stb és ő továbbra is nagy izgalommal várta az ünnepeket.
Sajnos sok kisgyerek mini-felnőtt már 4-5 éves korában:(( Szerintem ez olyan szomorú.

Ingrid 2008.11.12. 16:35:18

Szerintem is a varázst kell megőrizni, ez a lényeg!
Én is hamar rájöttem, de abszolút nem érintett érzékenyen a dolog :) Most is szeretek inkább nyitott szemmel járni, felvilágosultan, mégis milyen izgalmas, amikor a fa alá ajándékok varázsolódnak :)
süti beállítások módosítása