Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Adventi készülődés: Adventi koszorú és naptár készítés ovisokkal

2008.11.21. 11:35 - ovisvilág

Címkék: advent óvodás hellókarácsony mézeskalács készítés óvónő karácsonyi készülődés ünnep az óvodában adventi naptár gyerekeknek téli ünnepek az óvodában adventi koszorú készítés adventi naptár készítés advent az óvodában

 

 “Ahol öröm van, ott alkotás van. Ahol nincs öröm, ott nincs alkotás sem: ilyen az öröm természete.” Upanishads /

 

 

Az ünnepkör meghatározza óvodai tevékenységeinket, a Mikulás jövetelét megelőzően már közösen megtervezzük az adventi koszorúkat és a naptárt is.

 

Koszorúkészítéshez a szülők borostyánágakat vagy fenyőfagallyakat szívesen hoznak, ebből hajlékony drót segítségével megfonjuk - dajka nénivel - a gyerekek között tevékenykedve a koszorú-alapot, majd az ősz folyamán összegyűjtött tobozokból, dióból díszeket készítünk rá. A közeli boltban együtt vásároljuk meg a négy színes gyertyát és már a koszorúra helyezésükkor, énekeljük az Ég a gyertya ég, sok kis gyertya ég című dalocskát, felelevenítjük a karácsonyi énekeinket / Kiskarácsony…, A zöld fenyőfán…, Suttog a fenyves../.

 

Az elkészített koszorút olyan helyre tesszük, hogy mindenki láthassa, és hétfőnként meggyújtunk rajta egy-egy gyertyát. A régi szokásokról beszélgetünk, ismerkedünk új mesékkel, történetekkel, melyek az ünnepekhez kapcsolódnak, verseket, mondókákat gyakorolunk festés, rajzolás, ajándékkészítés közben: karácsonyi képeslapot, kis ajándékot készítünk anyáéknak, amiről nem szabad beszélni otthon, mert ez lesz a ”lepetés” – ahogy a gyerekek mondják.

 

Találtam a neten egy nagyon jó videót, ami bemutatja az adventi koszorú elkészítését, klikk ide.

 

Elkészítjük adventi naptárunkat is, néhány ötletet ”kínálunk” a gyerekeknek, ők választják ki, hogy idén milyen legyen, és segítségükkel munkához látunk. Az elmúlt évben például piros textilből kis zsákocskákat varrtunk össze mi felnőttek, keresztöltéssel, aranyszállal hímeztünk rá kis karácsonyi figurákat /kisfenyő, gyertya, csomag, mikulás, csillag…/, a gyerekek szivacsdarabokkal kitömködték a zsákokat, összekötöttük a szájukat keskeny aranyszalagokkal és egy nagy vázába tett ágas-bogas faágra akasztgattuk a kis batyukat. Erről mindennap leveszünk egy kiszsákot és elmondunk egy ünnepi verset, eléneklünk egy dalt hozzá.

 

A karácsony a szeretet, a család ünnepe, de az óvodai csoport is egy ”család”, így mi is készítünk különféle díszeket, és ünneplőbe öltöztetjük csoportszobánkat, folyamatosan szépítjük, díszítgetjük. A családi készülődés során tapasztalják a gyerekek, hogy otthon anya süt-főz, az ünnepekre, így teszünk mi is: diót törünk- ilyenkor zeng a csoport a kopogástól-, az ovi konyhájában megolvasztjuk a kristálycukrot és grillázst készítünk vagy éppen tésztát gyúrunk, mézeskalács figurákat mintázunk, sütünk.

Az ízek, illatok, a várakozás izgalma megszépítik, elmélyítik az ünnepi várakozás örömét.

 

Néhány adventi naptár ötlet:

 

Dekorgumi lapokból vagy színes tafettpapírból kivágunk formákat: egy kékszínű felhő- formát, 24 db hópihe-formát. A hópihéket fehér vagy aranyszínű fonálra egyesével /tűvel, cérnával/ felfűzzük. A felhőt felragasztjuk a felületünkre, a hópihék különböző hosszúságú fonalait aláragasztjuk a felhőnek. A hópelyhek közepét  beszámozhatjuk vagy pici karácsonyi jelképeket rajzolunk /gyertya, kisfenyő/. Így kis hóesést készíthetünk, melyben a hópelyhek jelentik a naptár szerinti napokat. Ajtóra, ablakra is kitehető.

 

Ugyanilyen technikával készíthető el a csillagos változat, ennél nem hópelyheket, hanem csillagokat vágunk ki, és ezt számozzuk be 24-ig, az égbolt és a csillagok mellé holdat is készíthetünk.

                                                              --------

Egy kemény fehér kartonlapból kis ládát hajtogatunk, melynek nincs teteje. Ez lesz a ”báránykák” helye. A bárányokat tobozokból, eü-i. papír hengeréből és habszilikát golyókból készíthetjük: maradék vastagabb, fehér kötőfonalból készíthetjük el a testüket /ráragasztjuk a kis fonaldarabokat a ”test” felületére/ a golyókból fejet készítünk, szemet, fület ragasztunk, lábait szintén / 2 db keménykarton darabkát összehajtunk, talprészt kihajtjuk belőle/ ráragasztjuk. A kis ”nyájat” elhelyezzük a ládánkban: zöldkartonból kis négyzet talapzatokra ragasztjuk egyenként őket, a talapzatot beszámozzuk 24-ig. /A fehér kötőfonal helyett keskeny, csíkokra vágott vékony fehér papírt is használhatunk a barik bundájához./ Ezt a kis makettet bővíthetjük- kis jászol készítéssel- sötétszínű vastagabb kartonlapból összeragasztjuk, etető-, itató készítéssel- fantáziánktól függően.

                                                         -------------

Ügyes anyuka, nagymama horgolhat, köthet egy 9ox 2o cm-es csíkot színes fonalból kis zsebekkel /24db / és a zsebekre varrhat vagy applikálhat / felragasztani, felvasalni / kis karácsonyi figurákat. A zsebek mindegyikébe egy apróságot tehetünk /cukor, csoki, dió../ és mindennap egyet kiveszünk, mire ”kiürülnek” a zsebek megérkezik az ünnep. Ez több évig is maradhat adventi naptár a családnak.

                                                        --------------

Gyufásdobozokat bevonunk színes, karácsonyi csomagolópapír maradékkal, átkötjük színes fonállal, mint egy kis csomagot. Ebből 24-et készítünk, és egy faágra felkötözzük mind, vázába tesszük. Lehet fenyőágra, tuja- vagy borostyánágra is rakni az adventi csomagokat. Tehetjük egy karácsonyi tányérra is, amelyet a gyerekek segíthetnek megfesteni- fehér papírtányér, színes festék, ecset kell csak hozzá.

 

 

További adventi naptár ötlet Angliából és Amerikából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsebes adventi naptár 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisdobozos-fiókos adventi naptár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fa adventi naptár - egy amerikai nagypapa készítette az unokájának

 

 

 

 

Kicsit patchwork hatást keltő naptár, szintén Amerikából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsebes adventi naptár. egyszerű, de nagyon aranyos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modern adventi naptár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoknis adventi naptár Angliából

 


A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr23780970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilgya 2008.11.21. 21:01:06

Nagyon klasszak!!!

ovisvilág 2008.11.22. 12:33:39

ilgya: Nekem a zoknis tetszett a legjobban

annmary 2008.11.23. 08:05:47

Kedves ovisvilág!

Játékba hívtak engem és most játékba hívlak téged. 7 titkot kell elárulnod magadról az oldaladon, majd tovább kell adnod a stafétabotot. Részletek az oldalamon: babajatekok.blog.hu/2008/11/22/az_en_7_titkom

Ingrid 2008.11.24. 09:19:38

Nekünk Helénával a fiókoswak tetszenek leginkább :) Nagymami már tervbe vette egy hasonló megcsináltatását és akkor legálisan huzogathat :) naponta egyet, 24 napon keresztül
Nálunk is beindult már az adventi készülődés, köszi a videót is !

ovisvilág 2008.11.24. 11:47:58

Ingrid: a fiókosak szerintem azért is praktikusak, mert többször lehet őket használni, egy emlék marad a nagymamától/nagypapától.

ovisvilág 2008.11.24. 11:48:41

annmary: meglesz a 7 titok nemsokára:)

Kryszti 2008.11.25. 10:07:18

Egy ikres kismama blogján olvastam, hogy ők az adventi naptárba puzzle illetve lego darabokat rejtenek. S mire eljön a Karácsony elkészül egy szép karácsonyi puzzle kép vagy legoból vár stb. Így a gyerekek még nagyobb izgalommal keresik nap mint nap az újabb apró ajándékokat, nem beszélve arról, hogy nem kell édességeket, vagy haszontalan ajándékokat tenni az adventi naptár zsebeibe. :)

ovisvilág 2008.11.25. 12:32:17

Kryszti: nagyon jó ötletnek tartom a legos, kirakós adventi naptárt. Még nagyobb az izgalom, a várakozás.
süti beállítások módosítása