Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Téli öltözködés- egészségvédelem óvodásoknak

2009.01.12. 18:27 - ovisvilág

Címkék: óvoda egészségvédelem óvodásoknak téli öltözködés óvodásoknak téli egészségvédelem óvodás korban réteges öltözködés gyerekeknek

A zimankós téli időjárás megviseli az emberi szervezetet, különösen a kisgyerekekét. Ezért most is nagyon fontos a célszerű öltöztetés! Vannak érzékenyebb, fázósabb kicsik, akikre ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk, de a túlöltöztetés veszélyei is felléphetnek, ami szintén káros lehet. Gyakorta hallom szülőktől: ”megint beteg a gyerekem, pedig úgy felöltöztetem”.

Valóban szükséges téli időszakban a réteges, meleg ruházat, de a nagy féltésből fakadó túlöltöztetés az ellenkező hatást válthatja ki a gyermek szervezetéből /leizzad, mozgása a sok ruha miatt korlátozódik, cipő, csizma elszorítja lábát a több zokni miatt, ezért hamarabb érzi, hogy fázik a lába, a széltől gyorsabban kialakul a hidegérzete /.

Mi a réteges öltözködés előnye? A jó hőszigetelés, a kis súly /gyermek testsúlya/ és a változó hőmérséklethez való alkalmazkodás lehetősége. Több darabból álló, külön-külön cserélhető, ha hidegebb van, pótlásként napközben is felvehető, pl. az óvodában is egy vékonyabb pulóver.

Fontos ilyenkor a ruházat anyaga is, hisz a műszálas ruhaneműk gátolják a párolgást, a jó hővezetővé váló holmik elősegítik a meghűlést, ami ellen éppen védeni szeretnénk a gyerekeket. A pamutból készült trikó, póló vagy kising ilyenkor jó viselet télen és a pulóver, nadrág is jobb szolgálatot tesz, ha természetes alapanyagból készült.

A felső ruházatban célszerű a gyapjú a vízhatlan külsejű, bélelt, kapucnis kabát, anorák vagy a vállpántos nadrág és dzseki együttese. A pamut kisnadrágra jó viselet egy /ha fázósabb kicsink/ szintén pamut harisnyanadrág és esetleg csizmába való zokni, ami az oviba érkezéskor levehető. A téli cipő, csizma ne legyen se túl nagy, sem túl kicsi, különösen fontos, hogy szélesebb orra legyen, ne gátolja a lábujjak mozgását.

A fej és a nyak védelmére vagy a kényelmes mindkettőt védő, gyapjú téli sapka, vagy olyan sapka-sál együttes, amely megvéd a hidegtől, de nem túl vastag. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyermekek melegigénye egyéni, alkatuk szerint változó, más és a szülők ismerik a legjobban- ezért jó, ha többek között ezt is megbeszélik az óvó nénivel. Így érhetjük el közösen, hogy az oviba járó gyerekeknek biztosítjuk az egészség megőrzéséhez szükséges feltételeket!

 

 

 

 

 

 Néhány gyakorlati tanács a téli egészségvédelemre:

-         Az időjárásnak megfelelő öltözködés.

-         A hótól átnedvesedett ruházat lecserélése.

-         A hideg ellenére is rövidebb kinti levegőzés a szabadban.

-         Egészséges táplálkozás / gyümölcsök, zöldségfélék, különösen hagyma, fokhagyma vírusölő hatása intenzívebb/.

-         Gyakoribb kézmosás

-         Kerülni a fertőző, influenzás környezetet.

-         Pihenés                                                                                                                  

Hová tegyem a sapkát?

/magyar népi mondóka/

 

Hova tegyem a sapkát,

hogy megleljem reggel,

reggel,

mikor a nap felkel?

 

Tedd ide, tedd oda,

tedd az ágylábára,

ott megleled reggel,

mikor a nap felkel.


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr83873311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D_éva 2009.01.18. 16:33:14

Nagyon érdekes a cikk, és tanulságos. Lehet belőle tanulni.
De nekem lenne egy kérdésem , igaz nem a cikkel kapcsolatosan ezért elnézést kérek.
A kérdésem a következő: Szerepeljen-e az óvodás gyerek minden ünnep alkalmával? Mennyire jó ez neki? A szülők elvárják az állandó szerepléseket, de nem hiszem hogy az jó a kisgyerek számára. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban szeretném megtudni egy szakképzett ember véleményét is.
Előre is köszönöm válaszát , tisztelettel : Dávid Éva
süti beállítások módosítása