Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

A farsangi fánk és története

2009.01.26. 10:59 - ovisvilág

Címkék: farsangi fánk farsang az óvodában farsangi vers farsangi fánk története farsangi fánk recept farsangolás józsef attila étkek áradata

A fánk története osztrák eredetű, ugyanis egy Krapfen nevű pék özvegye a sütemény kitalálója. Az asszony férje halála után nem győzte a sok munkát. Egy alkalommal  a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát, de az célt tévesztett és a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk! Azóta a híressé vált fánk neve ma is Krapfen.

Ennek általam kipróbált és gyakran elkészített változata.

Farsangi fánk receptje

Hozzávalók: 5o dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 kanál cukor, 2 db tojássárgája, 5 dkg vaj, csipetnyi só, fél dl rum, a sütéshez olaj, meleg hely

Elkészítése:

Az élesztőt, 1 dl cukrozott, langyos tejbe morzsolom és megkelesztem. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, rumot, sót, és a maradék tejet. Jól összedolgozom, nem túl kemény tésztát kapva, melyet addig verek fakanállal, míg sima, hólyagos nem lesz /ez a titka!/, letakarom konyharuhával, langyos helyre teszem, míg kb. másfélszeresére nem kel. Ekkor a megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítom, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtom és fánkszaggatóval kiszaggatom /jó üvegpohár is, amit közben lisztezni kell/. Hagyom még így is kis ideig kelni és ujjal kis mélyedést nyomok mindnek a közepébe. Forró olajban kisütöm, lehet egyik oldalukat fedő alatt és fordítás után enélkül sütni. Ha kész, jól lecsepegtetem és porcukorral, házi baracklekvárral tálalom a Krapfent, a fánkot, ahogyan a bécsiek hívják.

 

 

Jó farsangolást és fánksütést kívánok az alábbi farsangi versekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Farsang

Farsang van, farsang van,

járjuk hát a táncot!

Egy-két-hár, tapsoljunk,

dobbantson a lábunk.

Maskarába lépkedünk,

vígan száll a nótánk,

tapsoljunk, dobbantsunk,

tralla- la- la- la- la!

 

M. Böck- Hartmann: Farsangéj:

Itt a farsang éjszakája,

fülig ér mindenki szája.

A pék fia jön körözve,

kínainak felöltözve.

Egy néger jön mosolyogva,

Az egéren lóg a szoknya,

van itt török, van itt arab,

indiánból három darab!

 

Erre vonul a királylány,

elefánt áll az uszályán,

álldogálnak mind a ketten,

mint két festmény a keretben,

végre aztán elindulnak,

és dalolnak, és tutulnak.

Szép a farsang éjszakája,

fülig ér mindenki szája.

 

József Attila: Étkek áradata- részlet

Ím, hát aki mértékkel

szórakozott az étkekkel,

s nem roggyant meg keze- lába,

jöhet a táncos- oskolába.

Járjuk, mint a szél a pusztán,

fölfrissülünk majd káposztán,

s ha még fogát feni falánk,-

frissen sül a farsangi fánk,

kívül piros, belül foszlik,

míg a vendég el nem oszlik.

S aki panasszal van bajba,

menjen a sóhivatalba !

 


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

http://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr92903015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kryszti 2009.01.26. 16:17:32

Kedvet csináltál, hogy hétvégén fánkot süssek. Tényleg porcukorral és baracklekvárral az igazi. :)
Az angol versikék nagyon tetszettek, a "Hickory, Dickory, Dock" a legédesebb. :)

ovisvilág 2009.01.27. 10:53:31

Kryszti: én is nagyon szeretem a fánkot, baracklekvárral:) Örülök, hogy tetszettek a versek.