Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Ötletek a német nyelvtanításhoz

2009.01.30. 10:22 - ovisvilág

Címkék: az óvoda óvodás német gyerekjátékok óvodásoknak nyelvtanítás az óvodában óvodában óvodában némettanulás német játékok német mondókák ötletek német nyelvtanításhoz óvodásoknak

Rita kérdezte tőlem, hogy hogyan , illetve mit lehet az ovisoknak “tanítani” németül. Mi az ami belefér az ő kis életükbe? Válaszom, ötleteim a következők:

Az óvodáskorú gyerekek tevékenysége a játék, ezért a nyelvtanítást is erre kell alapoznunk. Ennek tudatában, hasonló tematikus tervet készítek, mint a nevelés többi területén /zenei, vizuális, irodalmi, stb. nevelés/ és ez alapján állítom össze az ún. foglalkozásokat - német perceket -számukra. Módszereim a játékosság, egymásra épülő anyagok, következetesség. Sohasem erőltetem a részvételt, de igyekszem őket különféle eszközökkel, módszerekkel motiválni hetente 2- 3 alkalommal.

 

Ötletek:

-         Játékkészítés is játék, ezért gyakran készítünk különböző bábokat különféle anyagokból. Ezeket úgy készítjük, hogy tudjuk hasznosítani nyelvtanulásban is. Pl: apa, anya, nagyszülők, gyerek bábokat készítünk és megnevezzük őket.

Wer ist das?- kérdésre azt a bábot, amit tart egy- egy kicsi- válaszol: Das ist die Mutter. stb, táncoltatjuk őket német dalra.

 

 

 

 

-   Alkalmazok gyakran dominót /virág, gyümölcs, szám /, kérdés-felelet játékot 

kezdeményezek. Was ist das?- ők válaszolnak: Das ist die Kirsche, das ist die Pflaume..stb.- aki jól felel, folytathatja a játékot.

 

 

-         Képet rajzolok különböző dolgokról pl: állatokat, eszközöket és először én, később ők

      kérdezik németül, hogy mi az és felelünk rá.

 

-         Körberajzolunk  egy nagyméretű papírra ráfekvő kisgyereket, azután közösen

kiszínezzük testrészeit és ismételjük németül a nevüket: der Kopf, das Bein, der Arm, die Hand,stb,. Ugyanazt mutogatós játék keretében az arcunkkal, fejünkkel is  végezhetjük.

 

-         Szín-manó játék – keresünk olyan színű dolgokat a csoportban, amelyek a ”manótól

színt kaptak”, de németül is pl: az ajtó barna- die Tür ist braun, a függöny kék- das Vorhang ist blau stb.

      

-         Állatképek: óriás puzzle játékkal kirakjuk az állatokat és gyakoroljuk nevüket.    Képkártyákszámkártyák segítségével gyakoroljuk a szavakat, számokat.

 

-         Zálogosdi játék: Körbe leülünk, egy labdát adogatunk körbe német mondókát

mondunk, a ”stop” jelzésemre, akinél éppen a labda van, feladatot kap: számoljon el ötig, tízig németül, vagy énekeljen egy dalt németül féllábon állva, stb.

 

-         ”Ti kérdeztek én válaszolok”

Németül kérdeznek tőlem, felelek és ezt ismétegetjük néhányszor.

Pl: Was ist das?- Das ist Buch.

 

-         Mit csinálsz?- játék- igék gyakorlása mozgásutánzással- német igék ismételgetésével

 

-         Mit látsz?- játék   Ich sehe den Tisch…. tárgyak nevének gyakorlása

 

Évszakhoz kapcsolódó versikék, mondókák és a felnőtt ötleteitől függő mozgással, játékkal ötvözött ”tanulás” viheti előbbre munkánkat és ébreszt kedvet nyelvtanuláshoz az ovisokban.

 


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr75911879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kildi 2009.02.04. 13:54:53

Örülök, hogy végre a német tanításról is olvashatok! Hol, milyen oldalakon vagy kiadványban találhatnék még ötleteket, akár otthoni nyelvtanuláshoz? Az angolhoz nagyon sok segítség van, de konkrétan kicsi gyerekeknek való német mondókákat, dalokat, versikéket, játékokat nehezen találni.

ovisvilág 2009.02.05. 10:39:29

kildi:Én németes voltam mindig, én a legtöbb mondókát kicsiknek szóló nyelvkönyvekben találtam, de ha az interneten rákeresel a "Deutsche Kinderlieder & Gedichte" kifejezésre egész sok találatot ad ki. Szerintem érdemes németül keresni, nem magyarul.

mimy 2011.09.22. 14:12:52

Látom nagyon régi a hozzászólás,de sajnos csak most találtam erre az oldalra.Nagyon tetszik amit eddíg láttam belőle.Azt szeretném megkérdezni,hogy német nyelvből nincs véletlenül olyan mini sorozat,mint angolból?Köszönöm
süti beállítások módosítása