Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Gyermeknevelésről:"Anya kérek egy pohár vizet!"

2009.07.06. 12:19 - ovisvilág

Címkék: család gyermeknevelés óvodás önállóságra nevelés otthoni munka gyerekeknek önbizalom fejlsztése gyermekkorban magabiztosság fejlsztése gyermekkorban

Gyakran hallom rokonok, ismerősök gyermekétől ezt a mondatot. Lehet 5 vagy 15 éves! Édesanyját kéri meg, ha szeretne valamit és bizonyos értelemben el is várja, hogy ”kiszolgálja” a szülő. Most amikor itt a nyár, a vakáció-, még többet lehetünk együtt kisgyermekünkkel, unokánkkal. Itt a ragyogó alkalom, hogy a gyerekek életkori sajátosságaiknak, fejlettségeiknek megfelelő ”munkát” tanítsunk nekik! Természetes, hogy nem a 4 éves kicsi fogja szelni a kenyeret vagy behabarni a tökfőzeléket, de a közös együttlétek alatt számos lehetőség adódik, hogy különféle dolgokat megtanítsunk, elsajátítassunk velük vagy csak egyszerűen önállóságra neveljük csemetéinket, amihez ők általában pozitív hozzáállást mutatnak, szívesen segítenek. Ha engedjük őket!                      

Ha igyekszünk ráébreszteni a kisgyermeket, hogy vannak helyzetek, olyan munkafeladatok, amelyet ő is képes megoldani, elvégezni, segíthet saját magán, akkor segítségünkkel megtanulhat sok dolgot. Ettől magabiztosabbá, elégedettebbé válik, önállósága és hite, hogy bízunk benne erősödni fog… és önt magának egy pohár vizet, nem marad szomjas!

A munkára nevelés is a családban kezdődik, mint minden más ismeret, tapasztalat az életről, a környezetről. Az apróságok ”munkavégzése” is játékkal indul. Játék közben leutánozzák a felnőttek, a szülők tevékenységeit, építkeznek, összeszerelnek, babát etetnek, főznek, stb. Ezekhez a játékokhoz is ügyesség, találékonyság, kitartás, kreativitás kell, tehát sok olyan tulajdonság, ami a munkában is fontos. Ha az utánzás, az ”ellesés” mellett még módjuk van arra, hogy anya, apa vagy nagyi bevonják, igényt tartanak segítségére, akkor szívesen teszik és tanulják meg az otthoni tevékenységek rájuk eső részét.

 

Magam példája alapján elmondhatom, hogy mikor lányom oviskorú volt, szinte mindent együtt végeztünk - nyári befőzéskor magvaltuk a gyümölcsöt, fejtettük a babot, borsót. Kezébe mertem adni a kést, hámozta a sárgarépát, krumplit. Együtt tettünk-vettünk és utána mindig megdicsértem, érezte fontos, amit tesz. Még ma is emlegeti, hogy ő már ötévesen segített a befőzésben, takarításban, házimunkákban!

 

A munkáról minden kisgyerek elsődleges környezete; a család életmódja, életvitele szerint alkot képet. Megtanulhat olyan műveleteket, amelyek csak a felnőtt számára természetesek. Emellett ügyesnek, önállónak fogja érezni magát, akiben megbíznak a felnőttek és ezzel pozitív énképe erősödik, személyisége gazdagodik!

Folyt. köv.

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr861229562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.07.07. 13:50:27

Pár napja, egy sikertelen bilizés után a (huszonegy hónapos) lányom felment a két szinttel fölöttünk található fürdőszobába és lehozott egy pelenkát és egy popsikrémet magának!
Akkor elpirultam, és azt gondoltam figyelmetlen vagyok vele, mivel nem vettem észre az igényeit... de most megnyugtattál, mert ezek szerint jó úton haladunk az önállóság felé :)
Ha nagyobb lesz, már én sem szívesen szolgálnám ki, hiszen egy pohár víz, vagy egy apróság nem ad okot arra, hogy a szülőket "rángassák".
Jó a cikk, várom a folytatást!

ovisvilág 2009.07.07. 18:13:02

@Ingrid: Bizony, így önállósodnak a csöppségek:)
süti beállítások módosítása