Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

”Baj van? Baj van!” 1.rész

2009.08.24. 12:46 - ovisvilág

Címkék: gyermeknevelés óvodás önállóságra nevelés érzelmi tényezők a kisgyerek életében érzelmi nevelés önbizalom fejlsztése gyermekkorban értő odafigyelés

A gyerekek jelentős része bajban van! Jelenlegi világunk sok-sok ártó ingerrel  hat rájuk és ezekkel szemben ők életkoruknál fogva védtelenek! Képtelenek 3-7 éves korban önállóan feldolgozni pl. a rájuk zúduló információhalmazt, ami a tv-ből, a filmekből, környezetünkből éri őket.

Agresszió, durva beszéd, a napi konfliktusok, belső feszültségek, szorongások, kudarcélmények nehezíthetik életüket. Gyakori a tanácsot kérő szülők jogos kérdése, hogyan és mit tegyenek, hogy az eldurvult, sokszor érték és mérték nélküli világunkban mégis kiegyensúlyozott, boldog gyerekeket tudjanak nevelni?!

Mindig arra kérem mindannyijukat, hogy nevelésük során nyújtsanak minél erősebb érzelmi támaszt, biztonságot. Vezessék rá gyermeküket, hogy a világ és a benne történtek kiszámíthatóak, a bajokat részben el lehet kerülni. Folyamatosan szoktassák rá apróságaikat, hogy beszéljenek félelmeikről, kérdezzenek, mert a nemtudás csak bizonytalanságot ébreszthet bennük és szorongást válthat ki. A nagy és erős érzelmeket megélő gyerekek ”problémáit” soha ne becsüljük le mi felnőttek, ne nevessük ki érte, még ha a ”nagyok” szemszögéből csupán apróságnak tűnnek is.

Érezze gyermekünk, hogy velünk mindent tudathat, mi igyekszünk segíteni neki. Így nő önbizalma, aktivitása, képessé válik nyitottabbá válva élni életét és beilleszkedni első közösségeibe /ovi, iskola/.

A másik fontos lépés mindemellett gyermekeink önállóságának folyamatos fejlesztése a legkisebb kortól kezdve. Egy önállóságra egészséges ütemben fejlődő kisgyerek könnyebben és hamarabb megbirkózik a problémákkal, mint az a társa, aki erős függésben, túl szoros kapcsolatban él szüleivel. Utóbbi esetben az elszakadás, az önállósulás nehéz, védtelennek érzi magát szülők nélkül, mindentől fél, képtelen vagy hosszú idő után képes beilleszkedni kortársai közé. Minden egészséges, természetes szülő-gyermek kapcsolatban is érzelmileg megviselő folyamat az első ”leválás”, de ezt kis idő után képes tudomásul venni anya is, a kicsi gyerek is.

Az önállótlan, a még ”kicsi babaként” kezelt,- anya mindent elvégez helyette, mindig rendelkezésre áll - kisgyerek nagyon megszenvedi az elválást, gyakoribb a frusztrálódás körükben, kevésbé képesek elviselni, feldolgozni környezetük eseményeit, a velük történteket, kudarc is többször érheti őket. Ebben az esetben már összetett feladatot vár a szülőkre; otthon kell hozzá segíteni a kudarcot megélt csemetéjüket ahhoz, hogy beszélgetésekkel, érző gesztusokkal /sok összebújás, simogatás/ játéka során ”kiadja” magából, ami miatt szenved és felnőtti felelősséggel, türelemmel orvosolni azt. Ehhez kölcsönös bizalom, érző, értő odafigyelés, törődés szükséges.

Folyt. köv.

Jusztina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr321334630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.08.24. 15:14:14

Nagyszerű téma, Jusztina!
Sokszor és sokat hallok hasonló panaszkoról, félszeg, félős gyerekekről, felszabadulni nem tudó kis óvodásokról... Sajnos a szülőnek nagyon nagy a felelőssége ebben is....

Barduczka 2009.08.25. 09:24:29

Kedves Jusztina! Bár most épp nem vagyok aktív óvónő,hanem 10-13 évesekkel foglalkozom,nagyon sok olyan dolgot írsz,amit jelenlegi munkámban használhatok.Nagyon köszönöm és továbi jó munkát és sok olvasót!

ovisvilág 2009.08.25. 13:10:33

@Ingrid: Örülök, hogy tetszett Ingrid, jön még a folytatása is.
süti beállítások módosítása