Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

”Baj van? Baj van!” 2.rész

2009.08.27. 07:00 - ovisvilág

Címkék: gyermeknevelés óvodás önállóságra nevelés érzelmi tényezők a kisgyerek életében érzelmi nevelés önbizalom fejlsztése gyermekkorban értő odafigyelés

Régen a gyermeknevelésben az volt a fő cél, hogy megóvják az utódokat az élet gondjaitól és gondtalan gyermekkort próbáljanak biztosítani nekik. Ez volt az ún. védettség kora. A mai kor gyermekei az ún. ”felkészítés-korát” élik; a felnőttek általános célja, hogy minél hamarabb megismertessék velük a jelenlegi világot  és megtanítsák velük hogyan kell ebben helytállniuk.

Egy kicsi gyerek életében az örökölt tényezőkön túl nagyon fontos szerepet játszanak környezete hatásai. Ezek meg is határozzák fejlődése útját! A család, óvoda, külvilág az, ami a legnagyobb hatást kiváltja fejlődése során. A tárgyi környezet /az őt körülvevő tárgyak, eszközök, bútorok, játékszerek, a természeti környezet /lakhelye, és a körülötte levő, élő növények, állatok, éghajlati tényezők/ mellett kutatások hosszú sora bebizonyította, hogy a legnagyobb hatással a személyi /társadalmi/ környezet van egy kisgyerekre.

Az őt gondozó, nevelő felnőttek magatartása, életvitele hat legerőteljesebben személyiségfejlődésére és később társai a közösségekben valamint az ott dolgozó pedagógusok. A gyerekek érzelmekre érzelmekkel reagálnak pl. ”ha te dühösen kiabálsz rám, akkor én is dühös leszek… ha nem engeded meg, csak azért is megteszem… ha megbüntetsz, sírni fogok..” stb.

A kisebbek, de a nagyobbak is mindig várják a szeretetet, az odafigyelést, a törődést, a bizalmat. A felnőttek befolyása akkor hat igazán, ha ezeket érzik, személyre szólóan, folyamatosan. Akkor a gyerekek pozitív érzések táplálnak a befolyásoló személy iránt és mintaként szolgál számukra - ”olyan erős, okos leszek, ha nagy leszek, mint apa!- úgy fogom szeretni majd a gyermekemet, mint anya!


Bármilyen nehéz is a megváltozott világban gyermeket nevelni, ők igénylik az állandó figyelmet, ”várják” a szülők szabályait, elvárásait és önzetlen szeretetét. A külvilág káros, ártó ingereitől sok esetben nem tudjuk őket megvédeni, de a hatásukat csökkenthetjük saját értékeink segítségével és végtelen türelmünkkel, mindennapos odafigyelésünkkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr571334659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.08.27. 18:50:09

Végtelen türelem... na ez a legfontosabb ! :)
látom a kisasszonyomon, hogy mikor-mivel érem el a legtöbb sikert. Türelemmel és nyugalommal telt napokon, kezesbárány.
Ha beférkőzik a feszültség itthonra, vagy nekem van nehezebb, türelmetlenebb napom, az azonnal érződik rajta is...
süti beállítások módosítása