Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Itt az óvodai beiratkozások ideje! - Óvodás lesz gyermekem!

2014.04.10. 23:18 - ovisvilág

Címkék: óvoda választása óvodai beszoktatás óvodai beszoktatás menete

Mostanában szembesül sok fiatal szülő konkrétan azzal, hogy hamarosan megtörténik az első nagy változás; az első el-, leválás apró gyermekétől! Bizony torokszorító érzés tudni, hogy az alig pár éves csöppségünk nélkülünk tölti hamarosan napjait! Számtalan kérdés, bizonytalanság, félelem munkál a szülőkben- főleg az anyukákban! Mert mi nők általában érzékenyebbek vagyunk!

És most nagy feladat hárul a leendő ovis szülőkre, anyukákra.

Elsődleges és fontos; a jó óvoda kiválasztása. Olyan intézményt kell keresni, ahol a kicsi gyerek teljes személyiségfejlődése biztosított. Sokféle óvoda, sokszínű, alternatív programja adott.

A kiválasztásban érdemes figyelembevenni a kisgyerek alakuló egyéni tulajdonságait, érdeklődését. Pl. a rajzolni, festeni, gyurmázni imádó kicsi biztos jól érzi majd magát egy művészetekre alapuló programmal bíró nevelést folytató oviban.

A környezetében igen érdeklődő, aktív kisgyereket elbűvölheti az egyéni képességeken alapuló nevelési programmal rendelkező óvodai közeg /Freniet, Montessori óvoda/. A mozgékony, agilis kicsit érdemes olyan intézménybe irányítani, ahol a sport áll középpontban /sportovi/ a muzikális kicsit zeneoviba vinni.

De bármilyen óvoda lehet optimális- az “átlagos”, különösebb már most felismerhető érdeklődés nélküli kicsi számára is,- ha ott középpontban áll a gyermekszeretet, az egyén tisztelete, a türelem, a szakmai elhívatottság.

A beíratkozást követően fel kell készíteni önmagukat a szülőknek.

Mire is? Hát arra, hogy

- érzelmileg el tudják fogadni, viselni a gyermeküktől való első “leválást”,

- megelőlegzett bizalommal adják oda, bízzák a még számukra is idegen felnőttekre kicsijüket,

- tudjanak hinni önmagukban és apróságukban; sikerülni fog ez a változás életükben /de sose ijesztgessék előre az óvodával!/

- pozitivan, reménykedve, természetes egyszerűséggel legyenek képesek kezelni a beszoktatás kezdeti, átmeneti nehézségeit.

A kisgyerek is akkor tud zökkenőmentesebben beilleszkedni élete első közösségébe, ha látja, érzi szülein a magabiztosságot, az erőt. És nem síró anyukája arca sejlik fel előtte, amikor az óvó néni elveszi/!/ tőle.

A jó óvodában már a kezdés előtt lehet látogatásokat tenni, ismerkedni az új környezettel, az ott lévő felnőttekkel. A jó óvónő már ebben az időszakban igyekszik kapcsolatot teremteni a kicsi gyerekkel; családot látogat, hogy megismerje egyéni, otthoni körülményeit, viselkedését, játékait…

Az első héten általában sok óvodában szülős beszoktatással kezdenek a kicsik. A néhány órás jelenlét közösen anyával azt a célt szolgálja, hogy mindketten képet kapjanak az ott történtekről, tapasztalatot, élményt gyűjtsenek az ovis élet mindennapjairól. Aztán a fokozatosság elvének megfelelően pár nap után anyukának “dolga akad”, és először marad egyedül az óvodában a kicsi! Egyénileg változó módon reagálnak erre a kezdő ovisok. Van, aki magában sír, van aki óriás hangerővel! Természetesek reakcióik, mint amilyen intenzívek érzelmeik, amelyek uralják őket!

Az első hetek- olykor hónapok- megviselik a családi környezetből először kiváló apróságokat, de az óvodában eltöltött idő, a türelem, a kitartás, az odafigyelés meghozza a sikert! Óvodás lesz igazán a kisgyerek!

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr706013659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

celesztina 2014.07.09. 20:30:49

Nagyon jók az írások! Amúgy is szívesen olvasom a blogot és most szeretném átadni a Liebster díjat! (Családanyu blog)

Enikő Kőhalmi 2014.07.15. 19:23:14

Szervusztok! Tanácsot szeretnék kérni, nem tudom, jó helyen járok-e.:-)
Kislányom szeptemberben kezdheti az óvodát, ő akkor még csak 2,5 éves lesz. Bölcsibe most jár, amit nagyon szeret. Egyébként Dorottya nagyon barátságos, kedves, nyitott gyermek, szereti a közösséget.
Az oviban vegyes csoportok vannak. Na és ez az én dilemmám! Engedhetem-e már most ovoiba? Féltem, hogy ott már a az élet sűrűjébe csapódik, nem kell-e még hagynom a bölcsiben, hogy még erősödjön???? :-\ Köszönöm a segítséget!

ovisvilág 2014.09.27. 17:18:42

@Enikő Kőhalmi:
Kedves Enikő!
Most volt időm átnézni kommentjeimet és “felfedeztem” kérdésedet. Már bizonyára döntened kellett kicsi lányod ügyében, hisz elkezdődött a nevelési év az oviban, bölcsiben is. Megszeretnélek nyugtatni, hogy bárhogyan is döntöttél, nem teszel neki “rosszat”. Ha a bölcsiben maradt, akkor megszokott környezetében élhet még egy évig, amit kedvel. Ha óvodába ment, akkor- mivel kedves, nyitott egyéniségű- nagyon hamar be fog illeszkedni. A vegyescsoport olyan, mint egy nagy család;- hosszú éveken át magam is ilyenben dolgoztam- a kicsiket gyorsan befogadják a nagyobbak, és kényeztetik, tanítgatják, vigyáznak rájuk ők is. Nem hiszem, hogy az “ovis élet sűrűje” negatívan hatna rá. Sőt,, fejlődését jó irányban befolyásolhatja az, hogy sok mindent /szokásokat, tevékenységiformákat/ elles és leutánoz a nagyoktól. Hamarabb kialakulnak alapképességei, érdeklődő, aktív kislány lesz továbbra is. Bízzál döntésed helyességében és a kicsi Dorottyában! Meg fogja állni a helyét! Írj majd róla!
süti beállítások módosítása