Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

”Mese, mese mátka…”

2008.09.08. 12:42 - ovisvilág

Címkék: mese gyermek óvoda óvónő mesék óvodásoknak mesemondás

Az én nemzedékem meséken nőtt fel, természetes volt esténként, aki ráért éppen a felnőttek közül, mesét mondott a kisgyerekeknek.

Kisgyermekkoromban-, mikor még három generáció is ”képes” volt az együttélésre és a szükség is így hozta- gyakran maradtam dédnagyanyámmal, ő vigyázott rám. Vidéken éltünk a család többi tagja végezte munkáját a földeken, az állatokkal, így a már ilyesmire ”nem alkalmas” idősek vigyáztak a kisgyerekekre.
 
Most is, mikor magam is nyugdíj előtt álló óvónő vagyok, gyakran eszembe jutnak dédi mondókái, melyeket nekem mondott.
Látom szép dióbarna szemeit huncutul rámkacsintani, mikor ezt hallottam tőle:
”Kisegér, kisegér, minden lyukba belefér” és csiklandozott, nagyokat nevettünk. Meséit sem felejtettem el, sőt, azóta magam sem tudom hány gyerekcsoportomnak meséltem Behemótról, az óriásról, aki mindig megvédi a gyengéket. Tőle hallottam először és kérésemre számtalanszor mesélt róla. Szerintem az ő fantáziájában született és mindig tett hozzá, továbbfűzve történetei fonalát. Ma én teszem ezzel a mesével ugyanezt.
 
Ovisaim imádják és naponta kérik az új történeteket. Pedig mekkorát változott a világ! A gyerekek mégis ugyanúgy hisznek a mesékben, átélik érzelmileg, élvezik, mint annak idején mi tettük. Nem is csak a történetek tartalma, hanem az élő mesemondás az, amely varázslatossá teszi az esti vagy az oviban a déli pihenő előtti meséket.
 
Ezért döbbentett meg nagyon, mikor azt hallottam, telefonon is lehet a kisgyerekeknek mesét rendelni. Biztos így is élvezhető egy mai 3- 6 éves számára, de hol van a Varázslat, a Csoda? A Csoda, amely akkor érvényesül igazán a mesemondó és hallgatója, hallgatói között, ha egymásra nézve, fizikai közelségben, testbeszéddel is kapcsolatot teremtenek.
Azok a szülők, akik az esti puszi mellé egy kis mesével is kedveskednek gyermeküknek, erre biztos tudják a választ!
 
Én is megtanultam dédimtől, akit sohasem felejtek el.

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr53653723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2008.09.11. 07:54:57

Igen, a mesék kihagyhatatlanok, akármelyik században is élünk, a gyerekeknek szükségük van rá.
S hogy milyen lehetett, amikor több generáció élt együtt??? Hú... mi többször is belegondoltunk a férjemmel. Úgy szerintem "könnyebb" volt 4-5-6- több gyereket "bevállalni"...
Mi néha kevesen vagyunk ketten az egyetlen csemeténkhez.

ovisvilág 2008.09.11. 09:44:06

Ingrid: sokat változott azóta a világ is, az biztos, hogy a háztartásbeli anyukák otthon voltak a csemetékkel, nem építettek karriert.
A lányom és a férje Írországban élnek, és ők mesélik, hogy ott pl. igen gyakori a 4-5 gyerek az ír családokban, persze ott nem él együtt több generáció, ezért baby-sitterek, rokonok segítenek a gyermeknevelésben.