Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Karácsonyi ajándékkészítés gyerekekkel

2008.12.18. 15:02 - ovisvilág

Címkék: karácsony óvodás hellókarácsony karácsonyi készülődés ünnepvárás karácsonyi ajándékozás karácsonyi ajándékkészítés karácsonyi gyertyák karácsonyi képeslapok karácsonyi díszkészítés

 

„Az ünnep csodálatos, szép és boldogsággal tölt el, s a Csendes éj… s a többi dal is szívünk húrján cseng fel. A fa alatt újra gyermek lesz ez a fáradt világ, emlékeink felvillantják életünk szép oldalát.”
 
Az ünnepi készülődés fontos része az ajándékokról való gondoskodás. Milliónyi lehetőség van arra, hogyan ajándékozzuk meg szeretteinket. Az egyéni, kézzel készített ajándékban viszont benne van szívünk-lelkünk, és szeretettel gondolunk arra, akinek készítjük. Ezt az érzést tápláljuk akkor, mikor gyermekeinkkel készítünk meglepetést a családtagoknak.
Ehhez néhány ötlet leírása:
 
Képeslap, ünnepi kártya:
-elkészítésükhöz néhány színes karton darab, szalvéta, régebbi karácsonyi csomagoló papír vagy képeslap, ragasztó szükséges.
A kivágott formát kettéhajtjuk képeslapszerűen, és a gyerekek segítségével színes formákat vágunk ki, amelyeket beleragasztunk és néhány kedves szót mellékelünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-5-6 éves gyerekek szívesen varrnak ki előre kilyukasztott kis formákat (négyzet v. téglalap alakú, kissé keményebb papírt a felnőtt előre kilyukasztgat kb. 1 cm távolságra, pl. fenyő, csengő, gyertya formára) néhány színes hímzőfonal szál kell csak hozzá, és a kész munkát a képeslapra ragaszthatjuk.
 
-régi csipketerítő, függöny 1-1 szép kis motívumot éles ollóval kivágjuk, és ezt ragasztjuk karácsonyi díszként a kártyára
 
-hasonlóképp készíthetünk dekoratív szalvétából, csomagoló papírból vagy régi képeslapból újat
 
-lehet egy, a kivágott képeslapunk méretéhez igazodó nagyságú kongré (lyukacsos fehér textil anyag), darabkára egy karácsonyi formát (csengő, fenyőág) keresztszemes hímzéssel varrni és ezt ragasztani díszítésként a képeslapra..
 
Karácsonyi díszek:
-színes vagy fehér tésztából különféle formákat összeragasztunk, a gyerekek szívesen kreálnak nekik tetsző kis alakzatokat és egy minta alapján ők is készítik, egy szál fonalat függesztőül belefűzünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-összegyűjtött diók és tobozok is nagyon alkalmasak díszkészítésre, pl.: régi csomagolt bonbonpapírból, szaloncukor papírból, ezüst- és aranyszínű kis papírokból készítünk ruhát a dióknak. Előtte kettéhajtott cérnaszálat teszünk bele függesztőnek, nem okoz gondot ez sem a gyerekek számára, ha előtte megmutatjuk, hogyan készítsék.
 
-a félbe eltört dióhéjba pici színes golyókat, papírfigurát ragasztunk díszként, masnival rögzítjük.
 
-tobozokat pattogatott kukoricaszemekkel díszítjük és így kerülhetnek a fenyőfára vagy műhó spary-vel mintázzuk, és cérnaszálra kötve válhatnak dísszé.
 
Gyertyázás:
 
A gyertyakészítés könnyű változata, ha kicsik segítségével régi tésztareszelőn lereszelünk több színű gyertyacsonkot, azt folyékonnyá hevítjük, és különböző formákba öntjük (régi üveg, tálka, pohár vagy tányér) a félig megdermedt viaszba egy darabka vastagabb zsinórt kanócként illesztünk. A forró viaszra ügyelve, a gyerekek is díszíthetik pl.: 1-1 borostyánlevéllel, dióbéllel a gyertyás tálkát, de készen kapható süti formákba is önthetjük gyertyánkat, és ha még van csillagánizsunk, szegfűszegünk, azt is tehetünk bele illata miatt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A gyertyák tartójának lehet pl.: muffin papírformákat kiszínezni, festeni – természetesen a gyerekek tegyék ezt is – vagy a formákat beragasztózva búzadarába, mákba hempergetni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bolti gyertyákat díszíthetünk, ha egyszínűek pl.: üvegfestékkel, ünnepi mintákkal, ragaszthatunk rá apró zöld leveleket (borostyán, petrezselyem, zeller levelet). Félbevágott diót megfestünk, és ebbe öntjük a gyertyaviaszt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egyszerű lakásdíszek:
 
-papírtányérokra örömmel festenek a gyerekek vízfestékkel, temperával karácsonyi figurákat, ragaszthatunk közepére kivágott, kiszínezett vagy kész mintákat, aztán ezzel díszíthetjük a szobájukat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-vázákba, csuprokba, régi üvegekbe egy-egy fenyőágat teszünk és apró papírdíszeket (előre kivágott fenyőt, csengőt, hóembert) festhetnek, ragaszthatnak. Rá pattogatott kukoricából fűzért készíthetünk közösen, hasonló füzér készülhet színes papírcsíkokból, melyeket egymáshoz ragaszthatnak a kisebb gyerekek is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-tányérba, tálkába szárazvirágokból, dióból, almából, tobozból, zöld ágakból együtt készíthetünk a gyerekekkel asztali díszeket, ajándékot nagymamáéknak, rokonoknak vagy csak otthonunk díszítésére.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr85829883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2008.12.19. 23:33:57

Éppen ma néztem végig a barátnőm óvodás és kisiskolás fiai által készített díszeket, ajándéktárgyakat, képeslapokat. Mindig lenyűgözött az óvónénik és tanítónénik leleményessége, nagyon ügyes, ötletes ajándékok ezek és minden szülőt boldoggá tesznek és a gyerekek is élvezik.

ovisvilág 2008.12.20. 10:16:52

Egyszerűek is, pont az a jó benne, hogy a gyerekeket is be tudjuk vonni a munkába.

alegna21 2010.11.26. 10:24:55

Sziasztok! Íme egy könyv, amellyel színesebbé lehet tenni a Karácsonyi készülődést:

Karácsonyi díszek - Készülj az ünnepre. Készíts 24 ajándékot!
Ruth Wickings

A könyvben található huszonnégy helyes kis dobozzal színesebbé teheted a karácsonyodat. Az összerakásuk nagyon egyszerű, és kiváló karácsonyfadíszekkel lepheted meg magad és a fádat. Sőt, apró ajándékok csomagolására is alkalmasak.

konyv-konyvek.hu/karacsonyi_diszek_keszulj_az_unnepre_
süti beállítások módosítása