Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Jó gyerek ”rossz” gyerek?! - 2. rész

2009.03.09. 10:41 - ovisvilág

Címkék: gyereknevelés gyermek gyermeknevelés óvodás dackorszak gyakorlati tanácsok szülőknek

A gyermeknek különböző formájú szeretetre van szüksége; gyengédség, jóakaratú és vidám hajlandóság, bizalom, megértés- ezek birtokában jól nevelhetőek és irányíthatóak. Hiányuk  viszont - amikor nincs rájuk idő, energia, megértés, empátia- ún. hiányossági élményt jelentenek számukra: lelki alapszükségleteik hiánya kínzó feszültséget okoz személyiségükben /sírósak, dacosak, érzékenyek..rosszak lesznek?/

Ha a környezet minden kívánságukat teljesíti túlzott szeretetből, az is súlyos károkat okozhat. Nem alakul ki az a megfelelő ellenállás, amelyen keresztül a lemondást is kellene bizonyos szinten elsajátítaniuk, gyakorolniuk /követelőzőek; kisajátítják a szülők minden percét, azonnal kell minden…rosszak?/

Sok kisgyerek ha csak azt hallja esetleg; hogy  nem igaz, hogy még azt sem tudod…, azt sem vagy képes…bezzeg a testvéred…, mit nem értesz már megint?...azaz ezek a negatív értékelések, élmények rontják, torzítják személyiségvonásait. Ennek következtében csak megszilárdulnak téves magatartásmódjukban és tehetetlennek érzik magukat.

Ahol a gyerekeket kritika nélküli, istenített szeretet éri, mértéktelen elragadtatással rajongják körül, képtelen lesz vagy csak nehézségek árán szociálisan alkalmazkodni, önmagát értékelni a későbbiek során.

 

Háttérbe szorítás kérdése azt takarja, mennyi figyelmet igényel feltétlenül a gyermek.

- gyakori az a jelenség ma, hogy pl: fiatal szülő közli- ”azért is adtam óvodába, hogy maradjon több időm mostmár magamra", vagy kistestvér születésekor háttérbe kényszerül 3-7 évesen a kisgyermek- az egyéni igények kielégítésének hiánya szintén személyiségzavart okozhat /féltékenység érzése/.

- Az előnyben részesítés az ellenkező jelenség: mindig mindenek előtt ő a fontos, nem érez határt és így a hamis fölényérzet, önteltség csírái alakulnak ki.

Folyt. köv.


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr84990907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.03.10. 18:57:21

Nagyszerű folytatás!
Élvezettel olvasom minden mondatod, mert nagyon hasznos. Én is úgy gondolom, hogy meg kell találni a középutat, ami nagyon nehéz, de ha folyamatos a törekvés, akkor az már sikernek könyvelhető el :)