Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Óvodakezdés 2. rész - Érzelmek

2009.09.02. 11:04 - ovisvilág

Címkék: gyermek az óvoda való óvodás óvónő óvodakezdés óvodai beszoktatás óvodába ovodai óvodaköteles

Nemrég olvastam egy cikket Ross Flom, egy amerikai pszichológus kutatásáról. A lélekbúvár tudós kísérleteiben különböző korú csecsemőkkel barátságos- lelkes és harcias- támadó kutyák fotóját mutatták és ugatását játszották le felvételről. A hat hónapnál idősebb babák képesek voltak az ugatáshoz "párosítani" a megfelelő képet.

Sikerült továbbá bebizonyítania, hogy már a kilenc hónapos gyerekek különbséget tudnak tenni vidám és szomorú zenei dallamok között, tehát pusztán a hangok által közvetített érzések hatással vannak rájuk. Ross Flom kísérletei azt bizonyítják, hogy már az egészen kicsi gyerekek is jól olvassák a hangok által kifejezett érzelmeket. A hangok /emberi beszéd, annak feszültsége, zene, kutyaugatás…/ mögött megbújó érzelmek értelmezése az első lépés a beszédtanulás során, társas életünk kezdetén. Az óvodába kerülő 3 éves gyerekek már ezek alapján is gazdag érzelemmel és érzékenységgel fogadják az "új világot".

Megérzik szüleik feszültebb, idegesebb hangvételét, testbeszédét - azt, hogy talán féltik őt ettől az ismeretlen környezettől, az újtól. Ettől nő a bennük lévő feszültség, szorongás, mi fog történni itt velük? Ez az új élethelyzet, az emberi szocializációs folyamat első lépése nem könnyű számukra, de képesek feldolgozni a felnőttek segítségével. A család nyújtotta érzelmi biztonság mellett meg kell teremteni minden kezdő ovis kisgyerek számára a másokkal való érintkezés, a társas együttműködés, a kommunikáció lehetőségeit. Mindez nyugodt, kellemes, szeretetteljes, biztonságot nyújtó légkörben kell, hogy történjen.

Hisz a gyermekek érzelmei elsősorban a felnőttektől függnek. Ezért van meghatározó szerepe most az óvónői munkának a kezdeti időszakban és optimális, ha ugyanaz a személy teszi a mindennapok során mindig.

Így nőhet a gyerekek biztonságérzete, kiegyensúlyozottsága és elmúlik félelemérzetük az "új világban"!

Folyt. köv

Jusztina

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr201354950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.