Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Peti sorozat - első rész

2010.08.23. 19:05 - ovisvilág

Címkék: óvodakezdés óvodai beszoktatás óvodai beszoktatás menete

Pályám során, sok emberrel, családdal és főleg kisgyermekkel találkoztam össze. Kialakult köztünk egy kapcsolat és ennek fejlesztése már rajtam is múlik, úgy érzem, felelősség terhel, e perctől kezdve.

Minden nevelési év kezdetén izgalommal várom az új gyerekeket, hisz számomra nemcsak új feladatok, hanem új lehetőségek nyílnak. Lehetőségek arra, hogy megismerjük egymást, változtassuk, hassunk egymásra, azaz neveljük egymást.

Egyéniséggazdagító lehetőségek ezek úgy a gyermek, mint leendő nevelőjük számára. Ezt szeretném megosztani másokkal is, ezért fogok bele a Peti-sorozatba.

 ****

Peti és édesanyja egy áprilisi délelőtt jött be először az oviba, beiratkozni, s kicsit körülnézni, ismerkedni. Vaskos, hatalmas kékszemű, szép kisfiú volt, édesanyja ölébe húzódott, de érdeklődve figyelt. Bemutatkoztam, kezet nyújtottam neki, ő félénken, de megfogta a kezem és rám nézett. Nem szólt egy szót sem, ám a szemei nyomban rabul ejtettek. Remélem, Peti hamarosan elfogad engem is, mint leendő óvó nénijét.

Telt-múlt az idő és nyár végén ismét találkoztunk. Az anyás beszoktatása elkezdődött. Mivel a kisfiú egyedüli gyermek a családban, kevés rokonuk, ismerősük él közelükben, így az első napokban a gyerektársaktól is megszeppent. Vonakodva hagyta ott anyját rövid időre egy-egy új játék kedvéért, amit a polcon fedezett fel, de futott is vissza a biztonságot jelentő anyaölbe. Hagytam. Még korai lett volna erőltetni őt bármire is. Néhány nap elteltével anyukájának azonban dolga akadt, el kellett mennie.

Így Peti egyedül maradt – velünk! Gyönyörű kék szemecskéi könnybe lábadtak, csak ült a kis széken, két kezével körbeölelte magát és éreztem, befelé sír.

Vajon mire gondol most, mit érez, mennyire hat rá, hogy talán először maradt egyedül, idegen gyerekek között? – gondoltam. Aztán a bábos polchoz mentem felvettem egy nyuszi bábot és énekelni kezdtem a gyerekeknek, félszemmel Petire figyelve. A Miért pereg a könnyed, mondd, pici nyúl - sornál észrevettem új kisfiam gyorsan elfordította a fejét és nézett ki az ablakon. Édesanyját várja – gondoltam és lassan leültem mellé.

-Megszokik, vagy megszökik?
-Be-, megtörni akaratát, vagy feltörni és megtalálni a hozzá vezető utat?

Majd folytatom…

------------

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr222241920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.