Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

”Vitamin-katonák” – Egészséges táplálkozás az óvodában

2008.09.12. 09:44 - ovisvilág

Címkék: gyermek óvoda óvónő egészséges táplálkozás óvodában

Legutóbbi írásomban említettem az étkezéssel kapcsolatos óvónői példát. Ebből szeretnék néhányat megemlíteni. A kezdő ovisok közül többen vannak, akik nem ismernek különféle ételeket, ízeket. Ilyenkor az óvó néni az, aki segítheti őket. Magam például, különösen így az óvodaiév elején az étkezési szokások /kanál, villa, szalvéta használata, étkezés közbeni viselkedés/ megismertetése mellett, az ételeket is ”bemutatom”.

Gyakran bábot húzok a kezemre és ”ő” meséli el, miből készül, miért egészséges pl.: a tökfőzelék. Van, amikor kis mondókával, versikével ”ajánlom be” az almát, szőlőt vagy más egyéb gyümölcsöt, zöldségfélét. Pl.: az egészben kapott uzsonna almának soha nincs olyan keletje, mint mikor dajka nénink meghámozza, elszeleteli és mondókázva körbekínálom a gyerekeket.

”Piros alma csüng a fán,

  szakítsd le te barna lány!

  Leszakítom, megeszem,

  Mert az almát szeretem.”

 

Vagy például így ősz táján, mikor diót gyűjtünk ovis szülőink kertjében és közösen megtörjük, megesszük, esetleg grillázst készítünk, szintén a dajka néni vezényletével. Ilyenkor büszkén kínálják a délután érkező szülőket ”mi csináltuk, tessék, kóstold meg anya!”.

 

Jobb ízű a szőlő is ha közben a csoport kedvenc bábja ”énekli” evés közben az ismert dalocskát ”Lipem- lopom a szőlőt..” és utána még el is játsszuk. Persze akad olyan étel, amit egy-egy kisgyerek azért nem eszik meg, mert nem szereti. Természetesen nem erőltetjük, hisz ilyen előfordul mindenkinél, akkor a szülők segítségével ”begyűjtött” lekváros, mogyorókrémes kenyér a megoldás kulcsa. Sokszor csupán azért kóstolnak meg új ízeket mégis a gyerekek, mert beszélgetünk róla, játékosan megismerik, meglátják társukat jóízűen falatozni.

 

Aztán, mikor elmesélik mit ettek, anya csodálkozik a legjobban,- ”de hát, te otthon ebből sosem eszel!”- és örömmel nyugtázza a szülő az eredményt.

Az egészséges táplálkozás alapjait is,- mint sok más egyebet- ebben a korban kell megteremteni. A szülőknek adhatunk ötleteket, segíthetjük őket milyen minőségű, mennyiségű élelem fontos a gyermek fizikai fejlődéséhez, milyen alapanyagok szükségesek a csont,- izomrendszerük erősödéséhez.

 

Ha diplomatikusan és nem erőltető módon adunk tanácsokat, a szülők elfogadják, elgondolkoznak és így közösen sokat tehetünk gyermekeink egészséges táplálkozásával, fejlődésükért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr86659859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vorosbegy71 2008.09.14. 09:42:10

annyira jó ez a blog, hogy így összeszeded az összes idevágó témát...olvasgatom, olvasgatom, de MÉGANNYIRANEMAKAROM :)))))))))))))))))) ha lehet, lassítanám az időt, hogy még itthon, hogy még vele, hogy még velem...
de rohan az a fránya idő és én visszajárok majd más szemmel olvasni téged!

ovisvilág 2008.09.14. 13:39:27

Köszönöm! Próbálok minél több hasznos infót összegyűjteni itt.
Az idő múlását én is szerettem volna megállítani, de az egyszem lányom nagyon gyorsan felnőtt. Ami jó is, meg rossz is.
süti beállítások módosítása