Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Advent - téli ünnepek az óvodában

2008.11.19. 11:24 - ovisvilág

Címkék: karácsony advent hellókarácsony adventi koszorú betlehemezés jeles napok mikulás óvodások luca napja adventi naptár gyerekeknek téli ünnepek az óvodában karácsonyi néphagyományok szent andrás ünnepek az óvodában

December- Karácsony hava, advent időszaka. Advent /az adventus- eljövetel latin szóból ered/ a katolikus egyházi év része, a karácsonyi ünnepkör bevezetése. Első nyomai az V. században már fellelhetőek, általánosan a VI. században terjedt el, mai formájában VII. Gergely pápa rögzítette. Advent ma, Szent András apostol ünnepéhez /András napja- november 3o./ legközelebb eső vasárnap kezdődik és december 24-ig tart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Biblia szerint József, várandós feleségével, Máriával Betlehem városába megy, ahol nem találnak szállást, így éjjelre egy istállóban pihennek meg. Itt születik meg éjfélkor Jézus. A környéken élő pásztorok felkeresik a családot és elmondják, hogy az angyal jövendölése szerint a született kisded, a Megváltó. Az isteni gyermek üdvözlésére megjelenik a három napkeleti király is:Gáspár, Menyhért, Boldizsár, akik gazdag ajándékokat hoznak a jászolban született kis Jézusnak.

E történetet eleveníti meg a betlehemezés, mely népszokássá vált: a gyerekek házról házra járva eljátszák mi történt ezen az éjjelen és bemutatják az istálló kicsinyített mását. Népszokás még az adventi koszorú készítése - fenyőágból font koszorú négy gyertyája közül advent minden vasárnapján egyet-egyet meggyújtunk, várva az ünnepet. Adventi naptárt is készíthetünk, mely december 24-ig, Jézus születését megelőző napig tart, ezen nyomon követhetjük az idő múlását Karácsonyig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A december ma is mindenütt a készülődés, az ünnepvárás ideje. Ünneplőbe öltöztetjük házunkat, lakásunkat, ajándékokat veszünk szeretteinknek, adventi jelképekkel díszítjük környezetünket, így jelezve az ünnep közeledtét. A gyermekek ”főszereplői” ennek az ünnepkörnek, hisz december 6-án a Mikulás nekik hoz általában ajándékot, Luca napján /dec. 13./ régen a gyerekek járták körbe lakhelyüket jókívánságaikkal, amiért jutalmat kaptak /kotyolás/.

” Luca, Luca kitty- kotty, kitty- kotty,
Néném asszony litty- lotty, litty- lotty.
Tikjaik, lúdjaik jó tojók legyenek,
Százat tojjanak, ezret költsenek!”

A néphagyományok, népszokások felelevenítése az óvodában is feladatunk. Az ünnepekre való készülődés jegyében telnek az elkövetkező hetek, napok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucázás

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr45777462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2008.11.19. 20:45:17

Nagyon várom ezt az Adventet, mert heléna idén sokkal aktívabb részese lesz a készülődésnek, mint tavaly!
Ovis korában pedig -úgy tervezem- együtt készítjük az adventi koszorút, díszeket, dekorációt.
Szerintem nagyon fogja élvezni :)

ovisvilág 2008.11.20. 10:41:09

Ingrid: nincs is annál jobb, mint otthon készíteni a díszeket, az adventi koszorút. Mi is mindig együtt készítettük a lányommal. Felejthetetlen élmény!:)
süti beállítások módosítása