Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Az elmúlás óvodás szemmel

2008.10.24. 12:13 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyermeknevelés halottak napja mindszentek napja elmúlás óvodás szemmel halál ténye gyermekkorban elmúlásról gyerekeknek őszi ünnep

 ” Elhull a virág, eliramlik az élet.”

                    /Petőfi Sándor/

 

 

Az ősz egyik méltóságteljes ünnepe a halottak napja, a Mindenszentek napja. Ilyenkor sok családban szó esik erről és virágokkal, koszorúkkal, gyertyákkal keresik fel elhunyt rokonaikat, hozzátartozóikat a sírkertekben.

 

Természetesen a gyerekek is résztvevői ennek és élményeiket elmesélik az óvodában. Elmondják, hogy virágot vittek a dédi sírjához és anyáék gyertyát gyújtottak. Minden kisgyerek annyit és úgy mesél róla, amennyit megért belőle, amennyi élménye van az eseményekről. A nagyobbak már tudják, hogy aki megöregszik, megbetegszik és meghal. Így, különösen ilyenkor, a gyerekek találkoznak a halál tényével.


  • Milyen hatással van ez egy kisgyermekre?
  • Kell-e már ebben a korban az elmúlásról beszélni a gyermekkel? Fontos-e tudni erről a témáról nekik?
  • Jónak tartjátok-e ezt az ünnepet együtt ünnepelni óvodáskorú gyermeketekkel?

 

Kérlek írjátok meg véleményeteket!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr68729607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bánatocska 2008.10.25. 05:51:41

már sírni sem tudok és nagyon hiányzik kishúgának,még csak 14 éves......a halálhoz mindenki "kicsi és védtelen"...szerintem.....de mert az élethez tartozik nem titkolhatjuk el gyerekeink elől a halottjainkat!Talán ezért is tanulom a természetgyógyászatot....kérdéseimre,fájdalmaimra majd talán ott kapok magyarázatot és erőt ......

Ingrid 2008.10.27. 10:26:33

Mint gyakorló anya, még nem tudok nyilatkozni, csak a saját gyermekkori tapasztaltom írom le.
Bennünket soha nem tiltottak a temetőtöl. Minden vasárnap a nagyszüleimmel temetőbe jártunk, csokrokat vittünk a dédik és a már elhunyt nagymami sírjára. Teljesen természetes volt óvodás korban a sírok közt lépkedni, vizet cserélni a virágoknál.
Ami pedig még meglepőbb -mai fejjel- számomra, hogy gyönyörűnek tartottam a halottak napját! Szerettem a gyertyáktól kivilágított temetőt, mindig akkor mentünk, amikor már besötétedet és a temető messziről fénylett a sok-sok gyertyától és mécsestől. A sírokat mindig szépen, akkurátusan díszítettük a nővéremmel, hogy csak úgy roskadozzon a krizanténoktól és gyertyákról. Egyetlen egyszer voltam megütközve -ekkor már lehettem vagy kilenc éves- amikor édesanyám egy unokatestvérével mentünk ki közösen gyertyákat gyújtani és ő közölte velünk, hogy a temető nem szép és a koszorú és gyertyák sem szépek, hanem szomorúek. Ez mellbevágott, de nem hittem neki. Lehet szépen is megemlékezni halottainkról, nem csak szomorúen.

Nekem ez jut eszembe gyermekkorom Mindenszentek-napjáról. Szerintem lehet egy gyereket úgy nevelni, hogy ne kapjon sokkot a temető látványától, az elmúlást nem kell feltétlen tabuként kezelni.

Zsibrák 2008.10.31. 20:18:24

Ingrid véleményét teljes mértékben osztom! Nekem is pontosan ilyen emlékeim vannak a temetői látogatásokról, halottak napjáról. Az elmúlás az élet része, ha a kisgyerek a kezdetektől fogva egy természetes folyamat részeként kezeli, akkor szerintem semmilyen negatív hatása nem lehet.
Azt gondolom, hogy ez egy olyan ünnep, amelyikbe be lehet vonni a kisgyereket is. Hisz mit tanulhat belőle? Azt, hogy a Dédit, bár már nem lehet közöttünk, azért szeretjük továbbra is és gondolunk rá. Hogy megbecsüljük a szeretteinket, akik már elmentek, gondoskodunk róla, hogy legyen egy hely, ahol, ha képzeletben is, de találkozhatunk még.
Üdv,
Zsibi
süti beállítások módosítása