Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Farsang farka - Farsangi készülődés az óvodában

2009.02.04. 10:30 - ovisvilág

Címkék: farsang bábok farsangi versek farsangi készülődés farsang az óvodában farsangi versek óvodásoknak farsangi rigmusok farsangi mondókák óvodai farsangi versek farsang farka bábkészítés sánta róka járás medvés játék mackó mackó ugorjál kisze báb farsangi gyerekversek

 

Minek búsul a legény magába,

még fészket rak  a veréb a hajába.

Járd a táncot szaporán forogva,

Nem rak fészket a veréb a hajadba!”

                                 /Weöres Sándor / 

Hagyományainkhoz híven, mi a farsang farkát ünnepeljük és már hetekkel a mulatság előtt készülődésbe fogunk. Februárban szinte ez határozza meg tevékenységeinket. Vidám, mókás farsangi dalokat /Itt a farsang, áll a bál, Brum-brum Brúnó/ tanulunk, tréfás  rigmusokkal, versekkel, mesékkel ismerkedünk.

 

Játékaink közül ilyenkor az állat-alakosdi játékok a legnépszerűbbek, állatok figuráit kell kitalálni mozgásuk, hangjuk, viselkedésük alapján. Ehhez segítséget nyújtanak a közösen készített fejpántos állat-fejek vagy a különféle együtt gyártott maskarák, álarcok. Ezekkel ”ijesztgetjük” egymást és nagy nevetések kerekednek egy-egy figura láttán. Csoportunk ”csoda-ládájában”- a szülők segítségével összegyűjtött- ruhákba öltözködhet be mindenki és előadhat valamit. Van ilyenkor pincér, katona, hercegkisasszony, ki mi szeretne lenni!

 

Van egy ún. kalap-nap is, amikor otthonról mindenki, aki tud, hoz egy kalapot, lehet női, férfikalap és játékos vetélkedőket rendezünk a kalap-fogócskától, ”Golyót viszek kalapomban” tréfás versenyjátékig.

Csoportszobánk díszítésében is szinte mindenki részt vesz pl: a kisebbek kivágott papírbohócokat, bohócfejeket díszítenek temperafestékbe mártott parafadugóval, a nagyobbak, nyírnak, ragasztanak, varrnak, festenek és farsangi szemüvegeket, álarcokat, falidíszeket, képeket készítenek. A legügyesebbek gyöngyökkel kivarrt álarcokat is készítenek, a farsangi szemüvegekre pedig hurkapálcikát ragasztanak fogónak vagy kalapgumival, széleire lyukat vágva rögzítik, vékony, színes krepp-papírszalagokkal díszítik.

 

Ez a mókás bábok készítésének ideje is! Több olyan mesét, versesmesét hallhatnak a gyerkőcök, amelyek humorosak és bábozhatók is. Ezekhez készítünk közösen pl: papírkasírozással /összetépkedett, beáztatott papírból pépet  készítünk ragasztózzuk, arcokat formálunk, megszárítjuk és kifestjük /maskarákat - maci, róka, kutya, cica/ és hurkapálcára ragasztott papírbábokat is kreálunk, máris kezdődhet a játék.

 


Még a testmozgást is tréfásabban végezzük, gyakorlatainkat az állatok járását utánzó mozgásokkal bővítjük: nyusziugrás, fóka- pingvin-, százlábújárás /egymás mögött guggolva egymás bokáját fogva együtt lépés; sánta róka járás /két tenyér, egy lábon/, pókjárás /előre két tenyér, két talp guggolva/, rákjárás /ugyanezt hátra/, páros gyakorlatok; kakasviadal, lovaglás, talicskázás. Gyakran és szívesen játszunk medvés játékokat pl: a ”Mackó, mackó ugorjál…” című dalosjátékot vagy az utánzó mondókáját kísérjük mókás mozgásokkal.

 

Mackó, mackó ugorjál,    /ugrás/

sürögjél és forogjál,        /forgások/

tartsd fel a mancsodat,

tedd szét a lábadat,        /utánzás/

tapsolj egyet, ugorj ki!  /ugrás/

 

Az érzelmileg kellőképpen felkészült gyerekek ilyenkor már türelmetlenül várják a farsangi bál napját, miközben egyik csoportunk kisze-bábot készít télűzőnek, egy másik  csoport pedig medvetáncoltató műsorral készül az ünnepzárás alkalmával.

Természetesen a gyerekek folyamatosan megsúgják minek fognak felöltözni- amit egymás előtt titkolnak egy darabig, de a bál napján már mindenki tudja, minek öltözik fel a másik. Csak a mi jelmezeinkről nem tudnak, mert mi óvónők, dajkanénik is maskarába öltözünk e jeles napon!

A szülők mindig vállalják, hogy gondoskodnak ételről-italról és azzal segítik a farsangi mulatságot. Mi ”cserében” videofelvétellel és fotókkal lepjük meg őket hálából, így láthatják, érezhetik az ünneplés hangulatát velünk együtt.

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2921950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.02.05. 07:31:43

Élvezet olvasni. Milyen vidám, játékos napok. :) Most is csak azt tudom mondani, nagyon jó lehet Nálatok ovisnak lenni. :)

ovisvilág 2009.02.05. 10:40:18

Kryszti: aranyos vagy:)
süti beállítások módosítása