Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Jó gyerek - ”rossz” gyerek?!

2009.03.06. 11:08 - ovisvilág

Címkék: gyermek óvoda gyermeknevelés óvodás gyermeknevelési tippek gyermeknevelési tanácsok szülőknek jó gyerek rossz gyerek pozitív én kép negatív én kép

 ”…a felnőtt maga is változik az együttélés során. És minél szorosabb és melegebb a kapcsolata a gyerekeivel, annál inkább formálódik gondolkodása, viselkedése, egész világképe. Vagyis csak az lehet jó nevelés, amelyik kölcsönösségen alapszik, amelyik a nevelőt is neveli.”

/Horgas B.- Levendel J. ”gyerekek közt”/

A kisgyermek érzelmi lény, érzelmekre tud érzelmekkel reagálni. Eleinte csak a nagy  különbségeket veszi észre, érzékeli /öröm, harag/ később sajátítja el  a finomabb árnyalatokat és így tanulja meg a felnőttek reakcióit  /különféle indulatokat/, amelyek személyéhez is kapcsolódnak.

 

Mit várunk el felnőttek egy gyermektől, mikor tekintjük őt jó gyereknek? A kicsi gyerek ezt nem tudja, számára behatárolhatatlan 3-7 éves korban, mert a felnőttek hol így, hol úgy reagálnak  és így a jó és a rossz összemosódik. ”Úgy szeretnék jó lenni, de nem tudom hogy kell csinálni”- ez a mondat nagyon sok mindent elárul.

 

Hogyan is tudhatná, hisz a felnőttek dolga eldönteni róla jó-e, rossz-e. Ez pedig attól függ, milyen nevelési módszerekkel, milyen szabályokkal állítjuk szemben a gyermeket, hogyan ítéljük, értékeljük cselekvéseit, mennyit és mit követelünk meg tőle, amivel ”jóságát” bizonyíthatja. Óhatatlan nem beszélni azokról a környezeti hatásokról, amelyek befolyásolhatják a kis gyerek magatartását, mindenféle teljesítményét, további fejlődését vagy annak zavarait.

 

A szülőktől átöröklött tényezőkön túl nagy szerepe van a környezeti hatásoknak- család, óvoda, külvilág. Sok-sok vizsgálat, kutatás eredményei igazolják, hogy többek között a személyi környezet fejti ki legnagyobb hatását a gyermek fejlődésében ezt pedig elsősorban a család biztosítja. A kisgyermek én-képének kialakulása erősen összefügg a nevelési módszerekkel, ha nyugodt körülmények közt, kiegyensúlyozott légkörben nevelődik, én-képe pozitív lesz, ám ha sok büntetés, ok nélküli tiltás, stressz éri akkor erősödik a negatív én-kép- rossznak érzi magát, feszültebb, szorongóbb vagy agresszívabb, vagy visszahúzódóbb, befelé fordulóbb lesz.

 

Melyek azok a szélsőséges hatások, amelyek ezeket kiválthatják a nevelés során:

-         szeretethiány- elkényeztetés

-         leértékelés- istenítés

-         háttérbe szorítás- előnybe részesítés

-         erőszakosság- önkényesség

Folyt. köv.


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr18984977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.03.06. 13:35:19

Szívemből szóltál (ismét). :)
Nehéz szívvel hallgatom illetve olvasom, mikor a szülők panaszkodnak a gyermekükre, hogy rosszul alszik, nem jól eszik, sokat sír "indokolatlanul", hisztis... Úgy érzem, mintha nem vennék észre, hogy ezek jelzések a gyermek részéről, a gyermek ezekkel az eszközökkel próbálja kifejezni, hogy valami nincs rendben körülötte. Tükröt tart a szülőknek, mely a gyermek egyik legnagyobb tanítása, hiszen a legőszintébb tükör ez.
A blogomban egyszer írtam egy bejegyzést, hogy mennyi úgynevezett indokolatlan tiltás éri azokat a gyermekeket, akiknél nem teszik bababiztonságossá a lakást, hanem úgy mond szabadon engedik őket. Pszichológusok vizsgálatai alapján napi több száz "nem" hangzik el ilyen esetekben, és ezt a szülök észre sem veszik. Szinte öntudatlanul, igazán nem is bántó célzattal rombolják a kicsik önbizalmát, akik éppen csak a világot próbálják felfedezni.

Olyan jó dicsérni, lehet, hogy furcsán hangzik, én nagyon szeretek. És olyan csodálatos látni a picinyke arcokon, mikor érzik, hogy az apró dolgaiknak örülnek.

Kicsit hosszú lettem, de egy igazán jó blog sok gondolatot csalogat elő az emberből. :)
süti beállítások módosítása