Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Jó büntetés, rossz büntetés?!

2015.04.10. 14:12 - ovisvilág

Címkék: fizikai büntetés gyerekek büntetése

Aktuálissá vált mostanában – a pápa ”elszólása” nyomán- a gyerekek testi fenyítésének témája. Sokan mondtak véleményt erről, ki- ki életstílusa, erkölcsi normái, értelmi, érzelmi felfogása, személyisége jellemvonásai szerint.

Számtalan pedagógiai nevelési felfogás, elmélet, módszertan foglalkozik ezzel az egész világon. Bizony fellelhető köztük olyan is amelyik támogatja a büntetés ilyen formáját, van amelyik elveti. Véleményem szerint- joggal!

A gyermekek büntetése és a jutalmazása nagymértékben függ a szülőktől, a családi szokásoktól, nevelési felfogásaiktól. Nevelőcélzattal alkalmazzák mindkettőt.

Azonban bizonyított tény, hogy a büntetés dupla arányban fordul elő a gyakorlatban! A büntetés három fő formáját alkalmazzák a felnőttek gyermekeikkel szemben, amikor bekövetkezik a ”helytelen” tett, viselkedés.Egyik; a tárgymegvonásos módszer /pl. nem kapja meg kedvenc játékait, nem kap időt örömöt okozó játéktevékenységeire/, másik; a még ennél is könyörtelenebb- az énmegvonásos változat /ha a szeretetük elvesztésével fenyegetik a kisgyerekeket és ezzel félelmet keltve benne igyekeznek rábírni a ”helyes” útra, büntetni tettéért/.

A harmadik a fizikai büntetés /a nyakleves, a fenékreverés, az arculcsapás, ütlegelés…/. Még leírni is borzalmas, nemhogy látni, amikor egy dühös felnőtt csépeli kisgyermekét- akár nyilvánosan is- magából kikelve!

Ez a büntetési forma óriási félelmet szül, a testi fájdalomtól való alapvető félelmet. Pedig ”a félelem megeszi a lelket!” és hatalmas károkat okozhat egy kicsi emberke életében, személyiségfejlődésében!!!

A köztudatban elterjedt nézet, hogy ha ”rossz” a gyerek büntetni, ha jó jutalmazni kell.

Nagyon lényeges mérlegelni mikor és miért rossz vagy jó egy kicsi gyerek? Az is fontos, hogy csak helyesen alkalmazott büntetéssel érhetünk el hatékony ráhatást.

Ha már kénytelenek vagyunk büntetni, akkor annak- különösen a kisebbeknél- szinte egybe kell esnie a ”rossz tett” elkövetésével. Akkor és ott szükséges mindig elmondani, hogy miért kapott büntetést és mi lett volna a helyes viselkedés.

A kisgyerekeknek meg kell tanulniuk- tőlünk- különbséget tenni a jó- rossz között! Magyarázatunk nélkül érthetetlenné válik számára és képtelen lesz megitélni mikor viselkedik elfogadhatatlanul!

Meg kell találni a büntetés módját, de az sohasem fizikai bántalmazás legyen!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr377256991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása