Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Gyermekeink veszélyben!!

2011.08.24. 21:12 - ovisvilág

Címkék: gyermek gyermeknevelés gyermeknevelési tippek gyermeknevelési tanácsok szülőknek

 Már félve lapozok fel újságokat, kapcsolom be hírek idején a tévét; vajon milyen gyermektragédiáról olvasok, hallok?! Alig telik el bizony nap, hogy ne történjen ilyen!

Szomorúan kell tudomásul vennünk, hogy kisgyermekeink számtalan veszélynek vannak kitéve. Otthon, az utcán, a játszótéren,… az óvodában, az iskolában... vagyis mindenütt.
 

Kegyetlen tények szerint évente 30 gyermek hal meg az oda nem figyelés vagy bántalmazás miatt /még leírni is szörnyű!/. Nem betegség végez velük, hanem külső okok miatt történnek tragédiák. Az elhanyagolást feltételező, véletlen balesetek száma is megnövekedett. A KSH  /Központi Statisztikai Hivatal/ adatai szerint 2010- ben több mint 190 ezer/!/ veszélyeztetett gyermeket tartottak nyilván hazánkban. Ezek a rémisztő adatok azt bizonyítják, hogy mi felnőttek nem vigyázunk jól rájuk!
 

Ismeretes, hogy a gyerekek- főleg kisebb korban mindent szeretnének megismerni, kipróbálni, megfogni, megkóstolni - önállóságra vágynak, felfedezik saját képességeiketés azokkal élni szeretnének /pl.: felkapaszkodnak az erkélyrácsra, kifutnak az úttestre- ”tudok mászni… gyorsan futni… késsel vágni… lépcsőn ugrálni… mikrót bekapcsolni... stb.”/. Nehezen értjük meg, hogy még igazából keveset tudnak a mindennapi élet dolgairól, ezért mindennek utána akarnak járni, viszont veszélyérzetük általában mégfejletlen. Ennek fő oka az, hogy a kicsik- a felnőttekkel ellentétben- még nem látnak rá a dolgokra; nem ismerik fel a veszélyt, nincsenek tisztában egy- egy cselekedetük következményével. Nem is értik miért tilos ezt vagy azt tenniük! Kíváncsiságuk, ellenszegülési vágyuk erősebb, az esetleges figyelmeztetések ellenére is és, ”csakazértis” megpróbálkoznak megtenni a szülők által tiltott dolgokat.
 

Elég egy óvatlan pillanat és kész a baj! Óvatlan- írom- bizony szó szerint ”óvás nélkül” hagyva, egy kicsi gyerek veszélybe kerülhet. A leggondosabb szülői felügyelet, védelem mellett is előfordulhatnak kisebb balesetek /elesik, megüti magát…/ de a gyakori oda nem figyelés nagy gondot okozhat.
 

Önállóságra kell nevelnünk őket, de határokat szabni fontos- helyesen! Elkerülhetetlenek azok a tilalmak, amelyek a valós veszélyektől óvnak. Az életük óvása, a testi épségre ügyelés, a viselkedésre vonatkozó korlátok lényegesek. Minél kisebb egy gyerek, annál nehezebben érthető számára a tiltás. Ezért jó, ha korának, fejlettségének megfelelő nyelven érthetően, egyszerűen és sokszor megismételjük, elmagyarázzuk neki, hogy mit és miért nem szabad. A felnőttek számára is vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk, ezt kell továbbítani gyermekeinknek is már apró koruktól kezdve. Ha nem ezt tesszük, ha elhanyagoljuk őket, ha nem figyelünk nagyon körültekintően rájuk, ez a veszély sajnos csak fokozódni fog!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr13178128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása