Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Szüret az oviban

2008.10.06. 11:20 - ovisvilág

Címkék: őszi játékötletek őszi versek óvodásoknak szüret óvodában őszi foglalkozás óvodában szüretelés gyerekekkel

 

Elmúlt a nyár, itt az ősz,
kampósbottal jár a csősz.
A présházban must csorog,
forrnak már az új borok.”
 
Az óvodai tevékenységek kapcsolódnak az évszak változásokhoz, így most az ősz az, mely köré csoportosíthatjuk mindenféle elfoglaltságunkat, verseket, meséket, mondókákat, találós kérdéseket, dalos játékokat, énekeket és különféle játékokat. Elérkezett az őszi ”gyűjtögetések ideje”, mely során séták közben - miközben közvetlenül figyelhetjük az időjárás és környezetünk változásait- mindenféle termést /gesztenye, makk, dió, nem mérgező, nem védett bogyók/ összeszedegetünk. Különös alakú kavicsokat, száraz, szél lefújta faágakat és tarka őszi faleveleket is gyűjtögetjük folyamatosan, hisz ezeket később barkácsoláshoz /bábok, játékok, játék kiegészítőkhöz/ felhasználhatjuk az esős rossz idő beköszöntével.
 
Az őszi gyümölcsök gyűjtése is folyamatos - a szülők szívesen segítenek és hoznak be, ha kérjük.
Ilyenkor sok szőlő ”összejön” a csoportban, nemcsak azért, hogy megegyük, hanem mert hagyományainkhoz híven - ilyenkor szüretelünk! Ennek előkészítéseként felelevenítjük a régi, néphagyományokon alapuló szüretek eseményeit, szüreteléssel kapcsolatos eszközökről, régi szüretekről képeket nézegetünk, beszélgetünk.
 
Sor kerül az eseményre! Az összegyűjtött szőlőt közösen megmossuk és a dajka néni segédletével- leszemezzük /a bogyókat leszedjük a fürtökről/ egy nagy edénybe tesszük. Közben őszi verseket, dalokat mondogatunk, énekelünk, mondókázunk Természetesen megízlelgetjük melyik édesebb, melyik milyen színű, kisfürtű…és szó esik a közvetlen tapasztaltatás mellett, azokról a kifejezésekről is amelyeket a mai kor gyermekei nem ismernek /csősz, must, présház, szemelés, préselés, stb./.
 
Így a környezet bővebb megismerése, fejlesztése mellett,- ízlelés, tapintás útján érzékeik fejlődnek, megismerik a szőlő, mint gyümölcs ”átalakulását”, észlelés, ismeretfejlesztés történik és anyanyelvi ismereteik is gazdagodhatnak. A szőlőszemeket feltűrt ruhaujjal, minden érdeklődő ”meggyömöszölheti”, azaz kinyomkodhatja a szőlő levét. Ezt aztán tésztaszűrővel többször átszűrjük és aki szeretné megkóstolhatja, sőt a délután érkező szülőket is megkínáljuk az így született mustunkból! Nagy kedvvel, érdeklődéssel vesznek részt a gyerekek és ezután együtt játszunk: Lipem-lopom a szőlőt c. dalos játékot, A kállói szőlőbe c. dalos játékot és hasonló népi ihletésű szüreti játékokat.
 
Befejezésként az óvónénik, mi eléneklünk néhány népdalt: Ősszel érik babám a fekete szőlő, Érik a szőlő…, és a végén a Kicsiny hordócska, jó bor terem benne c. Kodály Zoltán népi feldolgozású dalával zárjuk szüretünket.

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr10698596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása