Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Jó játék a mozgás is!

2008.11.05. 16:17 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyermeknevelés testmozgás játék óvodásoknak mozgásfejlesztő játékok óvodásoknak játékos torna óvodásoknak mozgás gyerekeknek mozgáskoordináció fejlesztés mozgáskoordináció játék gyerekek fejlődése

Az óvodás életkorban /3-7 év/ erőteljes a gyerekek testi fejlődése, ezért kiemelten fontos, hogy tudatosan segítsük mozgásfejlődésüket, testi egészségük erősödését, kielégítsük mozgásos játékigényüket. Ez lényeges feladata az óvodáknak, de mint szülők mi is sokat tehetünk gyermekünk fejlődése érdekében.

A mozgásfejlődés legoptimálisabb helyszíne a szabad levegőn történő tevékenység, hisz a gyermeki szervezet megtanul alkalmazkodni a hidegebb levegőhöz, időjárás viszontagságaihoz, a kinti levegő összetétele egészségesebb, a Nap, mint éltető forrás, serkentő hatású az emberi szervezetre /D- vitamin, napsugárzás fertőtlenítő, baktérium pusztító hatása/. Nagyon jót tesz egy szabadidőben szervezett játszótéri játék, csúzdázás, mászókázás, nagy séták, kerékpározás, görkorcsolyázás, kertes házban élőknél az udvari játékok.

Ám, ha erre nincs elegendő idő, vagy rossz az időjárás, akkor természetesen a lakásban is sokféle játékokkal fejleszthetjük gyermekünk mozgását. Például, ha apát vagy anyát ”hívja” játékba gyermeke, jó játék a ” Repül a, repül a..”- a felnőtt mond különféle repülni tudó, illetve nem tudó dolgokat, ő mindig felemeli a két kezét a magasba, a kicsinek csak akkor szabad, ha tényleg tud repülni pl.: repül a cinke.
 
Vagy ”Hol az orrod, hol a füled”, tréfás mozgáskoordinációs játék- hármas ütemű mozgást kell végezni egyenletes ritmusban, ”egy-kettő-három” számolása, folyamatosan: két kézzel combra csapni- taps- keresztbe tett kézzel /bal a jobb előtt/ megfogni ballal az orrot, jobbal a bal fület. Hányszor sikerül? Nem is olyan egyszerű! Nehezíthetjük azzal, hogy váltogatjuk a mozgást /bal kéz- jobb fül, jobb kéz, orr és fordítva/.
 
Másik kipróbált játék szintén figyelem összpontosítást, mozgáskoordinációt fejleszt, ”Volt egyszer egy öregember”- a szülő mondja: ”Volt egyszer egy öregember, annak volt egy háromlábú széke, írgette-forgatta, bolond aki…”- itt meg kell nevezni egy cselekvést, melynek épp az ellenkezőjét kell tenni! Tehát ”bolond aki leguggol” vagy ”bolond, aki le nem hasal”, sok nevetésre, mozgásra nyílik lehetőség.
 
Másik játék, szintén mozgáskoordinációt segíti elő, ”Tyúkanyó csibéi”- anya vagy apa mondja: ”az én csibéimnek mindig tátog a csőre!”- a kicsinek a csirkecsőr tátogását kell utánoznia szájával. A ” tyúkanyó” folytatja ”az én csibéimnek mindig csapkod a szárnya!”
Most a kisgyereknek tátognia kell tovább és kezével a szárnycsapkodást is utánoznia. Újabb és újabb feladatokat lehet adni úgy, hogy mindig más testrészt kell mozgatni, de az előzőt is folytatni. Ehhez ötletek  /helyben járás, fejbillegetés, csipkedés, forgás, jobbra-balra fordulás/.
 
Jó játék a ”Kakasviadal”- apa vagy anya szembefordul kicsijével, egy lábra állva, ugrándozva, keresztbe font karokkal meg kell próbálni egymást kibillenteni egyensúlyából. Természetesen a felnőtt ”segíthet” kicsit a ”harc kimenetelében” a kisebb javára.
 
A jól és hasznosan eltöltött közös játék ideje végén egy lazító, levezető játék ”Zsák búza és az egér”- a felnőtt elmeséli, hogy egy zsák búzát talált, de egy kisegér benne volt, kirágta a zsákot, a búza szép lassan kipergett a zsákból és üresen a földre esett. Ezt a történetet mozgással kell eljátszani, kifeszült testtel, lábujjhegyen állni, majd lassan elernyedni és a végén a földre esni, elterülni, mint az üres zsák.
 
A jó mozgás és kellemes együtt töltött percek pozitívan hathatnak gyermekre, felnőttre egyaránt.
 
Próbáljátok ki!


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr65751539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása