Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Óvodásgyermekek ”szerepeltetése” ünnepeken

2009.01.21. 00:00 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyermeknevelés óvodás óvónő ünnepek az óvodában szerepeltetés az óvodában

Éva kérdezett arról, hogy szerepeljen-e az óvodás gyerek minden ünnep alkalmával? Mennyire jó ez neki? Véleményemet itt olvashatjátok.

A téli időszak bővelkedik ünnepekben, ezidőtájt gyakoribbak az ún. óvodás műsorok /önálló vers a Mikulásnak, karácsonyi pásztorjáték szerepei, versmondás, szóló éneklés, tánc vagy hangszeres szóló/ és azok ”kivitele” a lakóhelyi közösségekbe is /művelődési házakban, munkahelyi ünnepségeken, mindenki karácsonyi ünnepségen, mikulásünnep alkalmából/.

Ma óvodáink saját nevelési programjuk alapján dolgoznak, szakmai önállóságuk biztosított, így különféle alternatívákat érvényesítve működnek. Sokszínű tevékenységük során önállóan döntenek. Mégis minden intézmény alapvető célja: a gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlesztése a gyermeki személyiség kibontakoztatásának elősegítése az életkori sajátosságok figyelembevételével. Gondoskodni kell az érzelmi biztonságot nyújtó, derűs, szeretetteljes nyugodt légkör megteremtéséről. Az óvoda védő, óvó szerepe igen fontos ma is. Ezek tudatában felmerülhet jogosan a kérdés szülőkben, óvó nénikben, óvodavezetőkben  jót tesz- e a kisgyereknek, ha a jeles napok ünnepein mindig szerepelniük kell akár közösen, akár egyedül?

 

Megoszlanak erről a vélemények, magam is tapasztaltam, hogy pl: egy hónapon keresztül mindennap busszal vitték a néptáncoló ovisokat a városi sportcsarnokba próbálni a színvonalas gálaműsor sikere érdekében. Azt is tudom, hogy a szülők egyrésze szereti, elvárja, hogy kisgyermeke szerepeljen, büszke rá, fotózza, videózza, amit, mint szülő megértek. Mégis azokkal értek egyet, akik ellenzik a kifejezetten túlzott szerepeltetést, féltik gyermeküket a stresszes, fárasztó próbáktól, a fellépés okozta esetleges frusztrálódástól. A gyermekek közt akad olyan, aki már ebben a korban is szívesen szerepel, ki mer állni egyedül idegen  környezet sem feszélyezi. Ám sok- sok kicsi, izzadó tenyérrel, ruháját gyűrögetve, szorongó feszültségben képes elmondani versikéjét vagy alig meri kinyitni a száját még egy közös produkcióban is.

 

Magam is féltem őket az ilyen jellegű szerepeltetésektől, éppen ezért a különböző ünnepeken ún. játékfüzérekkel kedveskedünk /pl: karácsony, anyáknapja, évzáró/ a szülőknek. Ezek a játékok mindennapjaink részét képezik, folyamatosan sajátítják el évközben. Népi dalosjátékok, mondókák, rigmusok, apró párbeszédek, mesedramatizálásba öltöztetve, közös mozgással vagy bábozással kísérve. Időben sem haladjuk meg a 1o- 2o percnyi hatást és a szülők is szívesen fogadják így is ”ünnepi szereplésünket”!

 


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr52893080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D_éva 2009.01.21. 12:38:32

Nagyon szépen köszönöm a választ.

Ingrid 2009.01.21. 22:25:41

Kedves Jusztina!
Tervbe vettem egy hasonló témájú bejegyzés megírását. Igaz, nem óvodás korú gyermekről, csupán a kis majd' másfélévesemről írnék, akin már most érezhető a "szerepeltetési"-undor.
De nem árulom el a lényeget :)
Annyit azonban elárulok, hogy egyetértek Veled, nem kell őket mindenáron minden alkalommal szerepeltetni.

ovisvilág 2009.01.22. 17:45:24

Éva: Nagyon szívesen, ha bármilyen ovisokkal kapcsolatos kérdésed lesz, nyugodtan kérdezz csak.

Ingrid: várom a bejegyzésedet :)

Ingrid 2009.01.22. 23:29:47

Jusztina, az picit még odébb lesz :) gyűjtöm az erőt hozzá, mert én is szerepelek benne, mint -olykor- negatív szereplő...
Számítok szakértő szemeidre és meglátásodra :)

Bleay 2014.05.18. 17:26:36

Nekem kicsit mas a velemenyem. Emlekszem, hogy ovis koromban, zarkozott gyerek voltam. A szereples volt a legboldogabb pillanatom az oviban, amikor ugy ereztem, igazan kinyilhatok es megmutathatom mit tudok,
Ovonokent mindig fontosnak tartottam hogy minden gyerek egyforman szerepelhessen az unnepsegeken. Soha, semelyik gyerek nem tiltakozott ellene sot, nagyon buszkek voltak megukra, es a szulok is a gyermekekre. A gyerekek izgatottan keszultek egy-egy musorra es sokan meg felnott koruknan is emlekeznek ra. Ha valamelyi gyerek nem szeretne resztvenni a musorban, termeszetesen nem szerepeltetnem.
süti beállítások módosítása