Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Téli barkácsolás az óvodában

2009.02.02. 10:41 - ovisvilág

Címkék: óvoda téli óvodás csuhébaba mondókák óvodásoknak rigmusok barkácsolás az óvodában csutkababa készítés csutkakutya készítése csutkaló készítés baba csuhéjból barkácsolás tökből altató mondókák altató dalok barkácsolás gyerekeknek

 Amikor tartósabban rossz az időjárás, a benti tartózkodás ideje megnő, így játék mellett, közben, lehetőség nyílik a barkácsolásra is.

A gyerekek nagyon kedvelik, ha beállítok közéjük egy-egy nagyobb csomaggal, szerszámokkal. Azonnal körbevesznek -”ma mit fogunk készíteni?”- és már rakják is le a kezükben éppen lévő játékaikat. Nemrég egy kosár csöveskukoricát, fosztást /kukorica csuhéjt/ drótot, különféle alakú apró dísztököket vittem a csoportba. Megbeszéltük - miután jól körbenéztek, kezükbe fogtak mindent - hogy morzsolás lesz az első teendőnk. Furcsán néztek rám, hogy mi az? Aztán megmutattam és nekiláttak, élvezték, ha elpattant egy szem kukorica, versengve morzsolt kicsi és még kisebb.

Mit csinálunk a csontvázával?- kérdezte az egyik értelmes kisfiam. Ezt csutkának hívjuk és mindenfélét lehet belőle készíteni - volt a válaszom. A madáretető feltöltésére tavaszig elegendő morzsolt kukoricahalom keletkezett és egy csomó csutka. Először csak rakosgatták, építettek belőle a gyerkőcök, aztán néhányat kiválasztottunk és csutkababát, kutyát, lovacskát, bábokat készítettünk belőlük. A fiúk inkább autót, várat, vonatot igyekeztek csinálni - segítséggel sikerült is /pl: egy fél csutkához 4 csutkakereket szeltünk le és dróttal erősítettük a csutka-autó testére/.

 

A kislányokkal babakészitéshez láttunk, az előzőleg megnedvesített csuhéjból hajat fontunk, szoknyát szabtunk és sorra születtek a ”bubák”- ahogy régen hívták a kisbabákat és közben már táncoltatták is mondókára, dalok ütemére, ketten- hárman összefogva, énekelve:

 

 

 

 

Járjunk táncot dibegő- dobogót,

pergő- forgó ripegő- ropogót.

 

A kisebb lánykák mondókázva ringatták babájukat:

Cini- cini muzsika

táncol a kis Zsuzsika,

jobbra dűl-balra dűl,

tücsök koma hegedül.

 

Igy altatták: Gyere pici az ölembe,

                    itt a cukor a zsebembe!

                    Nem adok én a picinek:

                    aki engem nem szeret,

                    egye meg az egeret.

 

És így is: Aludjál babácskám,

                esti csillag ragyog,

                aludjál aranyos

                én is álmos vagyok.

 

A tökökből bábfejeket, kreáltunk: orrot, fület, szemet, szájat csuhéjból szabtunk nekik, ruhát szintén és az egyiket sírásra, a másikat nevetősre, mérgesre és ijesztőre formáltuk.

A barkácsolt figurák olyan közkedvelté váltak, akkora játék kerekedett, hogy alig vettük észre, a déli harangszót, az ebédelés idejét. Délután természetesen mindenki hazavihette saját készítésű figuráját további játékra.

Így válhat ismét varázslatossá nagyanyáink játéka a mai gyerekeknek.


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr55917722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.02.03. 09:32:53

Csak reménykedni tudok, hogy a saját készítésű babák lesznek a favoritok és nem a Barbie...
Van valami ötleted Barbie-prevencióra??? :)

ovisvilág 2009.02.04. 10:05:21

Ingrid: sokféle babát lehet kapni az üzletekben, széles a paletta, vannak szebbek, kislányosabb, igényesebb darabok is. Amikor az én lányom kicsi volt, a nagyszülők lelkére kötöttem, hogy ne azt vegyenk. Zárójelben megjegyzem, hogy ennem ellenére volt a lányomnak 1db Barbie-ja, de nem az volt a kedvenc babája.

givike 2009.02.24. 22:26:01

Az en kislanyom 5 eves es ket barbie-ja van de meg eggyikkel sem jatszott.Ellenben az olyan babak amelyek nagyon elethuek nagyon erdeklik.Sőt mi több ay ilyen hercegnők érdeklik mint Hófeherke,CSipkerózsika,Hamupipőke. minden butordarabot és még ami körülötte van olyat szeretne. Nem tudom ez káros lehet egy idő után,mert szerintem most még nem _

ovisvilág 2009.02.26. 10:22:03

@givike: nem egyáltalán nem káros. Ezeket a meséket hallja, látja a kislányod; természetes, hogy foglalkoztatják.
süti beállítások módosítása