Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Óvodások készségeiről, képességeiről

2009.02.13. 10:45 - ovisvilág

Címkék: gyermek óvoda készségfejlesztés gyermeknevelés óvodás óvodások készségei óvodások képességei 3 7 évesek képességfejlesztés óvodás korban

 A 3-7 éves korú gyerekek életében következik be a legtöbb változás. Fizikai, szellemi és lelki átalakulások hosszú sorozatán mennek keresztül ebben az időszakban. Óvodáskorban alakulnak ki alapvető szokásaik, jártasságaik, készségeik, képességeik, amelyek meghatározhatják későbbi fejlődésük, életük alakulását.

Gyakran kérdezik szülők, hogyan segíthetik gyermekük képességeit még jobbra fejleszteni,  mit tegyenek azért, hogy iskolaéretté váljon, milyen mértékű fejlettség szükséges ehhez.

A családból úgy érkeznek óvodába a gyerekek, hogy rendelkeznek készségekkel, alapvető képességekkel-életkori és egyéni sajátosságokkal, különböző fejlődési tempóval.

A családi környezet hatásai beleépülnek alakuló gyermeki személyiségükbe /pl: olyanná szeretnének válni, mint a körülöttük élő felnőttek/.

 

 

 

 

 

A jártasságok készségek; azokon az eddig megszerzett ismereteken alapulnak, melyeknek már birtokosai a gyerekek /tudnak önállóan étkezni, kezet mosni, koruknak megfelelően öltözködni, beszélni, mozogni, játszani/ és ezek ismételve, gyakorolva tovább fejlődnek.

 

Kialakulnak alapvető képességeik is ebben a korban. Nem kész képességekkel születünk, több személyi adottságunk összessége alkotja a képességek létrejöttét.

Képességnek nevezzük azokat az egyéni értelmi sajátosságokat, amelyek egymástól megkülönböztetnek minket, és amelyek valamilyen cselekvés végrehajtásának lehetőségét biztosítják számunkra. A kicsi gyerekek képességei is úgy tudnak fejlődni, ha különféle tevékenységekben vesznek részt cselekvő aktivitással és nagyfokú játékossággal.

 

Mivel óvodáskorban alapvető és meghatározó tevékenység: a játék, ezért erre kell építeniük szülőknek, pedagógusoknak egyaránt. Olyan tevékenységek szükségesek a gyerekek számára, amelyek során fejlődhetnek képességeik: egészséges életmódra, anyanyelvre, környezet megismerésére, zenére, matematikai alapokra, vizuális tevékenységekre /rajz, festés/, együttélési, közösségben élési magatartás fejlesztésére.

 

Hogyan segíthetik ebben a szülők gyermeküket?

Odafigyeléssel, türelemmel, érző, értő figyelemmel és mérhetetlen szeretettel.

 

A mi felelősségünk, hogy gyermekeinknek segítsünk saját képességeik felfedezésében, képesek legyenek különböző csoportokba beilleszkedni, kezelni érzelmeiket, felfedezni saját útjukat későbbi életük boldogulása érdekében.

Figyeljünk hát rájuk, ha kérdeznek, ha elakadnak, ha bizonytalanok, ha dühösek, ha boldogok…mert számítanak ránk!


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr60940619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása