Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Megérik-e gyermekem az iskolára?-Iskolára való alkalmasságról

2009.02.18. 00:00 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyermeknevelés óvodás óvónő iskolakezdés iskolaérettség iskolába készülő óvodások iskolaválasztás iskolába készülünk iskolaérettség megállapítása óvodai nevelés országos alapprogramja óvodából iskolába

Világszerte sokféle vizsgálati eljárást dolgoztak ki az ún. iskolaérettség megállapítására. A hosszú, jelenleg érvényben lévő és az óvodások nevelésében alapul szolgáló, már említett Óvodai nevelés országos alapprogramja a szülők számára is taglalja a fejlődés, jellemzőit az óvodáskor végére. Ezek az ideális általános fejlődési mutatók, amelyek segítenek egy-egy gyermek ”érettségi vizsgálatában”.

testileg egészségesen fejlődő gyermek 6 éves kora körül jut el az első alakváltozáshoz- megváltozik testaránya, nyúlánkabbá  arányosan válik fejlettebbé, teherbírása, összerendezett mozgása fejlődik. Megkezdődik a fogváltás. Mozgását, viselkedését, testi szükségletei kielégítését szándékosan képes irányítani /önálló, étkezési, öltözködési, egészségügyi szokások kialakulnak/. Erőteljesen fejlődik mozgáskoordinációja, kialakul a kezesség /bal-, jobbkezes/, finommotorikus mozgása /szem- kéz koordinációja/, téri tájékozódása.

 

A lelkileg épen fejlődő gyermek érdeklődéssel, egészséges izgalommal várja és készen áll az iskolába lépésre. A tanuláshoz szükséges érzékelése, észlelése, képességei folyamatosan fejlődnek, differenciálódnak /fontos a téri észlelés, a hallható, látható észlelések fejlettsége, saját test- testséma fejlettsége/. Fejlettebbé válik a szándékos figyelem, emlékezet, bevésés és felidézés- a cselekvő- szemléletes és képi gondolkodás mellett az elemi fogalmi gondolkodás is alakulóban van.

 

Érthetően, folyamatosan beszél, kommunikál; gondolatait, érzelmeit mások számára érthetően, életkorának megfelelő tempóban, hangsúllyal tudja kifejezni. Minden szófajt használ, különféle mondatfajtákat /kérdő, óhajtó, felszólító../ mondatszerkezeteket /összetett, mellérendelő../ alkot. Tisztán ejti a magán-, mássalhangzókat. Végig tudja hallgatni és megérti mások beszédét. Elemi ismeretekkel rendelkezik önmagáról, környezetéről: tudja nevét, lakcímét, szülei foglalkozását.

 

Felismeri a nap-, és évszakokat, ismeri és alkalmazza az alapvető gyalogos közlekedési szabályokat, ismeri szűkebb lakóhelyét, a környezetében élő növényeket, állatokat- azok gondozását, védelmét. Felismeri a viselkedés alapvető szabályait, kialakulóban vannak azok a magatartási formák szokások, melyek a természeti és társadalmi környezet megóvásához szükségesek. Elemi mennyiségi ismeretei vannak.

 

szociálisan egészségesen fejlődő gyermek készen áll, éretté válik ahhoz, hogy elfogadja az új iskolai környezetet, az új felnőtteket, társakat. Egyre több szabályhoz tud alkalmazkodni. Feladattudata kialakulóban van; feladattartása, a feladatok megértése, kitartása, munkatempója, önállósága, önfegyelme folyamatosan növekszik.

 

Természetesen mindezek megléte folyamatosan alakul ki az évek során egy kisgyermeknél és ebben meghatározó szerepe, felelőssége van először a családnak, majd közös, tudatos együttműködéssel a szülőkkel,- az óvodának.

Folyt. köv.


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr23950816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása