Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Érzelmi tényezők a kisgyermek életében

2009.03.25. 06:00 - ovisvilág

Címkék: gyermeknevelés lelkiismeret furdalás érzelmi tényezők a kisgyerek életében érzelmi nevelés kisgyerek fejlődése felnőtt gyermek kapcsolat gyermek gyermek kapcsolat

 

”A legszebb dolgok, olykor láthatatlanok, szívünk azonban megérzi jelentésüket.” /Tatiosz/

A családi nevelés során kezdenek formálódni a kisgyerekek együttműködési, együttélési készségei. Génjeikben hordozzuk az együttélés szükségletét, képességét, de ezeket is ugyanúgy meg kell tanulni és fejleszteni, mint sok mást is.

 

A szocializációs folyamat szinte a születés pillanatától kezdődik, hisz életfeltétel pl: az evés-szoptatás során a pici baba ”együttműködése” édesanyjával. Későbbiek során bővülnek ezek az ismeretek; szokások alakulnak ki, szabályok teremtődnek a családban, amelyeket a szülők igyekeznek szokásrendszerré fejleszteni és a gyerekekkel betartani, elfogadtatni- közösen élni.

 

A család szerepe, a családi szerkezet hatásmódja rendkívül sokrétű és elsődleges,  meghatározó az együttélés-, működés harmóniájának kialakulásában, megteremtésében. A korai  gyermekkor egyik fő sajátossága az erős érzelmi beállítottság, az utánzási készség- felnőtt minta alapján megtanulnak okos kompromisszumokat kötni, érzelmeiket megfelelően kifejezni és uralni. Elkezdik érteni, hogy miért vannak szabályok és hogy azok megszegése következményekkel járhat.

 

A kisgyermekek életében kb. 6-7 éves korukig csak a felnőttek igazán fontos személyek, így viselkedésüket befolyásolni ők képesek a legjobban és első társas kapcsolatuk is főleg velük alakul ki. Amikor testvér születik, bölcsődébe, óvodába kezdenek járni, változik a helyzet. Már nemcsak a felnőtt-gyermek, hanem a gyermek-gyermek kapcsolat kezd csírázni, társak is helyet kapnak az ún. társas-mezőben.

 

Igaz, a közösségbe kerülő gyerekeknél eleinte alkalomszerű, de szükséges jelenség ez a kapcsolat. Eleinte csupán egymás mellett később egymással játszanak, hisz a nap nagyobb részében együtt ”kell” élniük. Idő multával a csoportban, közösségben élő gyerekek erős érzelmi alapú kapcsolatai erősödnek, stabilabbá válnak. Erkölcsi fejlődésük, szabálytudatuk is fontos állomáshoz érkezik. Egyre gyakrabban megtapasztalják, hogy nemcsak külső, negatív visszajelzések vannak /büntetés/ ha olyan a viselkedésük, magatartásuk a társaik között, hanem létezik egy belső rossz érzés is, amely nem más, mint a lelkiismeret furdalás.

A negatív, pozitív érzelmek átélése, megtapasztalása vezet majd el minden kis gyereket ahhoz, hogy be kell lássa, az együttélés-, működés meghatározott szabályait be kell tartania.

Ez a nevelési folyamat fontos része és felelősségteljes odafigyelést kíván úgy a szülőktől, mint a pedagógusoktól. 


  Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr381020227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.03.25. 12:12:58

Bizony-bizony, az együttélés nagyon fontos dolog, a gyermek egészséges fejlődése érdekében :)
Sok mókás helyzet adódik nálunk abból, amit Heléna "lemásol" rólunk.
Ezt a bejegyzést is jó volt olvasni, köszönöm!
süti beállítások módosítása