Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Testvérkapcsolatok 2. rész

2009.03.30. 06:00 - ovisvilág

Címkék: gyermeknevelés testvérek testvérféltékenység testvérkapcsolat érzelmi nevelés testvérek féltékenység nélkül konfliktusok családban konfliktusok testvérek között tesvérek nevelése

Egészséges, ép szerkezetű családban is előfordulhatnak, kivédhetetlenek a testvérek közötti kisebb- nagyobb konfliktushelyzetek. A legjobb szülői nevelési módszerek mellett is  megjelenhet a gyerekek között féltékenység, versengés, összezördülés. Ilyenkor anyának, apának kell felvenni az ”igazságosztó” szerepet, rendet tenni közöttük, ami bizony gyakran nem könnyű feladat.

A testvérek közötti kapcsolatok meghatározó tényezői lehetnek:

- a család szerkezete, életvitele, körülményei, szociokulturája

- a testvérek száma, neme, kora, testvérek sorában elfoglalt hely- hanyadik gyermek

- a család nevelési módszerei, jellemzői, szokások, szabályok, követelményszint, elvárások, értékrend

- a szülők közötti kapcsolat harmóniája, ellentmondásai

 

A kisgyermekek érzelmei erőteljesek, magas hőfokon megéltek - olykor egész testüket elönti az érzelmi vihar /öröm, düh, harag/. Jellemző, hogy érzelmi kitöréseiket még kevésbé tudják uralni, szabályozni, így ezek az érzelmek közvetlenül befolyásolják cselekedeteiket. Változékonyság is jellemzi, amilyen gyorsan jön, úgy rövid időn belül el is múlhat, mivel figyelmük elterelhető, elterelődő. Az érzelmi tényezők különleges jelentőségűek a testvérkapcsolatokban is. Az egymáshoz való kötődés kedvezően befolyásolja alakulását, de ehhez szükségesek a pozitív tapasztalatok, közösen átélt élmények, örömteli együttlétek.

 

Mégis milyen okok válthatják ki a konfliktusaikat?

Számtalan kisebb-nagyobb probléma származhat a mindennapok során, amelyeket egymás között nem tudnak vagy pillanatnyilag nem akarnak lerendezni.

 

Lehet ok pl: a kisebbeknél a tárgyak birtoklása -”add vissza, ez az én játékom…, ne vedd el a párnámat…ne edd meg a csokimat!”- az összezördülésre, lehet ha önállóságukban, akaratukban függetlenségükben akadályoztatva érzik magukat egymástól- ”ezt én akarom csinálni, nem te!...

 

-igazságtalanságot feltételeznek testvérük részéről tevékenységük, játékuk során- ”azt ígérted, hogy én mehetek a kerékpároddal…, velem építed meg…, rajzolsz velem

-ha kineveti, ha nem veszi komolyan őt testvére /főleg kisebbet a nagyobb/..”ne nevess ki, azért is meg tudom csinálni én is..” Konfliktusok eredője lehet a testvérek egymás iránti féltékenysége, ami tulajdonképpen félelemből fakad- a szülői szeretetet, a hozzájuk való érzelmi kötődést féltik- ezért haragot éreznek testvérük iránt. Ez a harag azonban ténylegesen nem az igazi, pillanatnyi zavar által kiváltott reakció, ami elmúlik, ha pozitív benyomás éri, vagyis a szülő segít. A kapcsolatok alakulásában a szülők szerepe, felelőssége elsődleges.

 

Fontos, hogy:

-egyfajta szabályok szerint neveljék, értékeljék gyermekeiket /kettős nevelés- mást kér,  követel anya, apa- károssága/

- minden gyerek azt érezze, hogy nincs háttérbe szorítva sem kisebb, sem nagyobb testvére mellett /főleg a középső gyerekeknél nagyon fontos/

- érzelmi biztonságérzetet; figyelmet, pozitív megerősítést, külön törődést, türelmet azonos arányban kapjon minden gyermek

- alakuljon ki  tisztelet családon belül, szülők és egymás iránt is

- kapjon lehetőséget minden korú, nemű testvér ”önálló térre”, amelybe időnként elvonulhat, a ne zavarják egymást különféle tevékenységeikben a gyerekek /tanulás, játék, zenehallgatás/

- lehetőségekhez mérten töltsenek sok időt együtt beszélgetéssel, játékkal, programokkal, humorral az együtt megélt, közös élményekkel- szorosabbá válnak a testvéri, családi kötelékek.

 

Minden gyermek más, önálló egyéniségvonásokkal, fejlődő személyiséggel, egyszeri és megismételhetetlen; EMBER- a gyermekünk, gyermekeink!

Az irántuk érzett szeretetünk állandó és örök, nincs olyan nehéz, kilátástalan helyzet, ami ezt kiolhatná míg élünk, minél jobban osztódik, annál jobban megerősödik.

 

 

 

 

”szeress, és a szeretet mosolyt rajzol arcodra,

vígasztaló szavakat ad ajkadra,

meggyújtja a szíved, tenyered kinyitja,

ha adni kell és mozdítja lábad,

hogy segíteni indulj…”

/G. G. Marquez/

 

Ezzel az idézettel kívánok minden szülőnek sok- sok türelmet, kitartást és a gondok mellett is ezernyi örömteli percet gyermekeivel!


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr541020316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.03.30. 12:26:58

Nagy érdeklődéssel olvastam a testvérkapcsolatokról szóló bejegyzéseidet, hiszen ez különösen érint minket. :)

Márki és Normi nagyon szép harmóniában élik a mindennapjaikat, de néhányszor mi is megfigyeltük rajtuk a játék-birtoklás vágyának kifejeződését. Egyszer-kétszer próbálták elvenni a másiktól valamelyik kisebb vagy nagyobb játékot. Volt is apró birkózás, vagy pityergés, de néhány percen belül megoldódott, vagy az egyik átengedte a másiknak a játékot, vagy együtt játszottak tovább az adott játékkal.

Valahol örülünk, hogy ezek az igazán apró konfliktushelyzeteket megélik és jól kezelik, valószínűleg az egymás iránti nagy szeretetük segíti őket, hogy helyesen oldják meg. Ugyanakkor reméljük, hogy ha más gyermekekkel időnként konfliktusba kerülnek, akkor az egymás közti kis tapasztalataik alapján, azokat is ügyesen áthidalják, és nem lesznek hevesebb csatáik. Meglátjuk... :)

"Minden gyerek egyszeri és megismételhetetlen", ez gyönyörű és nagyon igaz! Ezt én is sokat mondom, mikor az iker kisfiainkkal kapcsolatban sokan érdeklődnek, hogy "miként lehet megkülönböztetni őket". :)
süti beállítások módosítása