Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Céltábla - megdöbbentő hír egy közösségi portálról

2010.02.24. 10:22 - ovisvilág

Címkék: down kór down kóros gyerekek támadás down kóros gyerekek ellen

 

 

Képtelen vagyok elmenni egy február 22-i híradóban elhangzott ”hír” mellett, mivel gyerekeket érintett! Úgy gondolom ennek a ”hírértéke” tanulságos lehet minden felnőtt, szülő számára. Ha valaki nem hallotta - nem szívesen, de - felidézem a lényegét. Az olasz Facebook-on olyan profilt hoztak létre, ami a Down-szindrómás gyerekeket támadta. Arról írtak hogy a Down-kóros gyerekek nem valók közénk, korcsok és lövészeten céltáblának kellene őket használni!! Még leírni is rémes! Az emberi primitívség határtalan!


Több mint három évtizede foglalkozom gyerekekkel. Sajnos volt köztük több olyan apróság, aki a sorsa kapcsán valamilyen betegséggel, fejlődési rendellenességgel kezdte kis életét. Volt mozgáskorlátozott, gyönyörű, szőke kislányom, agyvérzéssel született, megkésett fejlődésű, de imádnivalóan ragaszkodó kisfiam, több magatartási zavarral küszködő, de szeretetre éhes  apróságom és sorolhatnám. Az eltérő fejlettségű; a másképpen viselkedő, a nehezen leköthető, a lelki traumákat korán megismerő, a betegen született és egészséges életre vágyó gyerekek és szüleik nevében kikérem ezt a hangot, véleményt! Akinek a fejéből ilyen gondolatok pattannak ki és ezt még a világ tudtára is hozza, az a valóban beteg!

 

Az óvodás gyerekek képesek elfogadni a másságot, természetesnek tartják, ha társaik közül valaki nem olyan, mint ők. Tolerálják, ha nem úgy viselkedik néhányuk, mint a többiek. Ha mi felnőttek egészséges szemlélettel, szerető törődéssel kialakítjuk bennük azt a tudatot, akkor segítik /nem szánakozva!/, támogatják a nehezen járó, beszélő, a fogyatékkal élő kis társaikat. Nagyobb korban- számomra érthetetlen okok miatt - tapasztalataim szerint ez sajnos már kevésbé érvényesül. Elszomorító tény, hogy felnőttként gyakran ”céltáblává” válhatnak a testileg vagy mentálisan sérült embertársaink! Ez a hír is ezt látszik igazolni.

 

Milyen nagy kár, hogy sokan elfelejtik igazi, őszinteségüket, és gyermeki ártatlanságukat úgy levedlik, mint kígyó a bőrét! A pörgő, sokszor vad világunkban ezernyi agresszív megnyilvánulással, az ilyen és hasonló információkkal keltenek feltűnést felnőtt /!/ emberek! Talán ők nem is voltak gyerekek!

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2010/02/22/11/Gyomorforgato_profil_egy_kozossegi_portalon_.aspx

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr451786133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeri 2010.02.24. 11:54:41

Ez a hozzáállás a beteg,illetve a "más" gyerekek helyzetével
kapcsolatban hátborzongató és rettenetes. Ezek a gyerekek
nem engedik sajnáltatni magukat és igen sok szeretetet,
kedvességet adnak mindenkinek.Sok esetben lehetne
egymás iránti szeretetből tanulni tőlük.Én ovis korú dédunokám útján ismerek jó pár ilyen kicsit és bizony hálásak a segítségért.
A gyerekeket nem lehet felelőssé tenni a sok felelőtlen felnőtt
tetteiért,akik anyagi előnyök miatt túl szennyezik környezetünket
és nem a környezet megtisztításán,hanem az ilyen életkörülmények miatt született "más" gyerekek életét
áldoznák fel.Ezek eltorzult egyedek nem emberek a szememben.
Én inkább az ilyeneket sorolnám a nem kívánatos emberek
soraiba.Sajnos,hogy vannak ilyenek.

Dorcsik 2010.02.24. 13:10:56

Teljes döbbenettel olvastam ahírt hogy a XXI. században az emberi faj képviselői ilyen megnyilvánulásokat engednek meg maguknak. 16 éves Down szindrómás öcsikém holnap megy szavalóversenyre.Megtanult olvasni, gyönyőrűen ír, zongorázik, önellátó és nála szebben senki nem tud ruhát hajtogatni. A szüleim a születésekor nem voltak hajlandóak lemondani róla, bár felajánlották a lehetőséget, normális, szocializált környezetbe került, nem tekintettük Őt soha betegnek - és bármikor érte támadás (mert azért ha enyhébb formában is, ez folyamatosan megtörténik) ott álltunk/állunk mellette,négyen vagyunk testvérek. Céltábla és korcs...az Ő nevükben is kikérem magamnak, és azt is hogy akinek ilyen megnyilvánulásai vannak az embernek nevezze magát!

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2010.02.24. 13:18:18

Torz gondolkodás egy torz értékrendű világban...

Mit lehet erre mondani? Csak egyet: nem.

Nemet arra, hogy valaki ilyen módon viselkedjen.
Nemet arra, hogy ezt nyíltan hirdethesse is. (Félreértés ne essék, nem a szólásszabadságot akarom korlátozni, csak egy csoport elleni izgatást megakadályozni.)
Nemet arra, hogy ezt az "értékrendet" plántáljuk bele a következő nemzedékbe.

A mi ovinkban is van egy édes kis szőke tündér, akinek az egyik keze csökevényesen fejlődött ki. Vannak nehézségei, amikor meg kell fognia valamit, de óvónénijeinek mégsem jutott soha eszükbe, hogy emiatt felmentsék a feladatok alól - legfeljebb kicsit rászabták azokat. Így a gyerekek is látják, hogy a kislány nincs kivételezett helyzetben, így aztán ők sem kivételeznek vele: természetes nekik, hogy a kislánnyal játszanak, rajzolnak, bevonják saját kis alkotótevékenységeikbe, stb. Ismét csak igazolást nyert, hogy mennyi minden múlik rajtunk, felnőtteken, hogy jó példát adjunk a gyerekeinek (jelen esetben itt ugye az óvónők).

Tanulhatnánk a gyerekeinktől. Legyünk hát bátrak - legyünk újra gyerekek!!!

Üdv:

:) Csilla :)

B. Ildi 2010.02.24. 14:29:36

Szinte szóhoz sem jutok!
Sajátos nevelési igényű gyerekek integrálását segítem egy budapesti oviban, mint gyógypedagógus. Sok véleményt hallottam már, de ez mindegyiken túltesz.

krisztallit73 2010.02.24. 19:29:46

Dániában tapasztaltam meg, az IGAZI integrált oktatás mikéntjét. Népfőiskolán voltam egy fél évet, ahol fogyatékosok (testi vagy szellemi értelemben), priuszosok, súlyos balesetből felépülők, elváltak, idősek ugyanúgy be voltak fogadva. Az egész rendszer sugallta az elfogadást és azt a szemléletet, hogy mindenki, aki (akár új) életet szeretne élni, segítséget kap. Valós ismeretet az jelent, ha megtapaszatalod a mások sorsát és gondjait. A többi csak teória, és sajnos sokszor mérhetetlen gonoszság is.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2010.02.24. 22:48:33

@krisztallit73: Krisztallit volt olyan kedves, és az én blogomba is leírta ezt a hozzászólást, ahol - ha a blog is Twitter-módra működne - gyakorlatilag leRT-ztem Jusztina postját (természetesen hivatkozással az itteni linkre), mivel olyan elrettentőnk találtam az esetet, hogy fontosnak tartottam szerény képességeimhez mérten minél nagyobb fórumot biztosítani az ügynek.

Az, amit Krisztallit itt emleget, az IGAZI integráció, tulajdonképpen már az integráció egy magasabb foka, inklúziónak hívják. Éppen azért láthatott mindent ilyennek, mint ahogy azt Krisztallit leírja, mert az inklúzió jóval több, mint a különböző hátterű, képességű gyerekek egy osztályba pakolása. Az inklúzió megköveteli az egész pedagógia rendszer újragondolását, vele a személyi és tárgyi feltételek kialakítását - gondolok itt olyan apróságokra, mint hogy milyen fokon sérült gyermekeket próbálnak bevonni az osztályba, egy osztályon belül mennyi lehet az ilyen gyerekek aránya, a pedagógusok, a szülők és a gyerekek előzetes felkészítésére, a pedagógusok ilyen irányú speciális képzésére, náluk a megfelelő hozzáállás kialakítására, stb.

Hát szerintem ezért volt ilyen magától értetődő minden résztvevő számára Dániában, hogy "mások" is együtt tanultak a "normálisokkal" az osztályban.

Ingrid 2010.02.26. 22:49:57

Helénámnak van Down szindrómás barátja. Nagyon szereti, meg se kérdőjelezné soha hogy esetleg más lenne, vagy hogy miért ilyen és nem olyan...
Ő még őszintén szerető, előítéletektől és elvárásoktól mentesen, önzetlenül szeret... Szeretném, ha megmaradna ilyennek.

Ezeknek az embereknek, akik a cikkben íródott cselekedeteket művelik, nem volt semmilyen érzelmi hátterük, nincs biztonságérzetük, komoly problémáik vannak saját magukkal.
Sajnálatra méltók, mert nem kaptak eleget a szüleiktől és most úgy kompenzálnak, hogy másokba rúgnak bele... nem túl intelligens.
süti beállítások módosítása