Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Nyaralás gyerekekkel

2010.07.30. 09:57 - ovisvilág

Címkék: gyermeknevelés nyaralás gyerekkel nyaralás gyerekekkel nyaralás családdal

 

 

Nyaralni voltunk egy aránylag csendes, de csodaszép tengerparton, ahol sok kisgyerekes család is pihent. Így alkalmam nyílt itt is megfigyelni a gyerekeket, szülőket - élvezettel tettem. Szívem szerint néha beavatkoztam volna egy némelyik kis ”családi konfliktusba”, ahol a gyerkőcök voltak főszereplők; a túlfegyelmezettek, a veszélyesen magára hagyottak, a figyelmen, szülői látókörön kívül maradtak, az agyondédelgetettek.


Néhány tanulságos kis eset emlékezetessé vált számomra. Mint a 3,5 év körüli  kicsi Renátóé is. A szülei; szimpatikus fiatal pár nem hagytak ki egyetlen alkalmat sem, hogy ne szóljanak bájos, értelmes szemű, kíváncsi kicsijükre. Rászóltak, ha leguggolt, ha futott, ha köveket dobált a vízbe, élvezte csobbanását, ha nem törölte meg a száját, ha szipogott. Egyik alkalommal, sokadik utasítás, figyelmeztető szó után, Renátó kis vödrével napozó édesanyjához ment - otthagyva az éppen rá vigyázó, modell külsejű, szép barnára sült, a parton ”pózoló” édesapját - és rázúdította a homokos tengervizet anyjára. Ekkor tört ki a baj! A szülők felváltva kiabáltak a megszeppent csöpp fiúcskára percekig - pedig csak tudomásukra akarta hozni, hogy nem érzi jól magát így velük!

 

Másik eset a kis Andréé, aki 2 éves lehetett és népes család vett körbe; nagymama, nagynéni, néha a szülők, rokon gyerekek. Mindennap a közelünkben telepedtek le és szinte reggeltől estig a parton voltak ők is. André izgő-mozgó, egészségtől kicsattanó kismanó volt. Fürdött, nassolt, kártyázott, a parton lévő kisgyerekekkel ismerkedett, a zuhanyzó gombjára kapaszkodva tussolt önállóan. Csodásan érezte magát, a felnőttek szeme rajta volt, de engedték egyedül és a kisember bátran jött- ment, ismerkedett a környezetével. A vízbe való egyedüli merészkedését egyetlen szóval megállította nagymamája- hallgatott rá. Jó volt látni milyen csodásan érzi magát.

 

Nem így történt a nevét nem tudom, kb. 4 éves kislány esetében, akit reggelente  kihoztak szülei a partra, sétáltak egyet vele, enni-inni kapott a napernyő alatt. Majd babakocsiba ültették /!/ szülei, árnyas helyre tolták, úgy hogy láthassa a fürdőzőket, a vizet és ők napoztak, úsztak. Néha ránéztek a kicsi lányra, aki elunva magát, vagy  elaludt vagy addig sírt, míg valamelyikük megsajnálta, de a víz  közelébe sem mehetett!

 Akadt olyan buzgó apuka, anyuka is, aki 1-2 éves apróságát furcsán szoktatta a hideg vízhez. Pl.: egy anyukára - nem tudtam megállni rá is szóltam, bár nem értett magyarul, de érezte miért háborodtam fel, amikor a közel 35 fokos hőségben kipirult kicsijét a kb.16 fokos zuhany alatt próbálta ”felfrissíteni”. Vagy arra az apukára is gyilkos szemeket meresztettem, aki bevitte a tengerbe alig egyéves picijüket és fröcskölte ”szoktatta a vízhez”, miközben az torkaszakadtából sírt, remegett. Vajon meddig marad meg ebben a kicsi fiúban ennek a szoktatásnak az élménye?

Persze mégis zömében boldogan, önfeledten, felszabadultan pancsoló kis lurkók képe maradt meg bennem, akik élvezték a hely minden szépségét szüleikkel és velem együtt - a napfényt, a tengert, a nyarat!

Kívánom, hogy aki teheti a nyár hátralevő részét töltse el gyermekeivel együtt élvezettel, jót pihenve!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr12186591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása