Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Influenza gyerekeknél

2011.02.17. 12:34 - ovisvilág

Címkék: influenza gyerek influenza gyerekeknél influenza óvodásoknál influenza óvoda

Mostanában szinte ijesztő méreteket öltöttek az influenzás jellegű megbetegedések. Tv, rádió is ezt hangoztatja nap mint nap, és bizony tapasztaljuk is, hogy az óvodás gyerekek is egyre nagyobb számban betegednek meg. Hirtelen belázasodnak, köhögnek, fájlalják torkukat, hasukat, végtagjaik izmait. A szülők meg rettegnek, vajon mikor kapja el gyermekük is a vírust! Ki lehet-e védeni a fertőzést egy gyermekcsoportban, vagy csökkenteni ennek veszélyét?

Nem igazán mondható egyértelmű igen, hisz a nap nagy részében együtt lévő kicsi gyerekek között sajnos gyorsabb a fertőződés. Még akkor is, ha igyekszünk gyakorolni velük az alapvető egészségügyi szokásokat folyamatosan /”Tüsszentéskor, köhögéskor tartsd a zsebkendődet magad elé!/… ”Jól töröld meg az orrod!”… ”Mossatok gyakrabban kezet!” stb./.

A belázasodott társat rögtön elkülönítjük a betegszobában, értesítjük a szülőket. Jelezzük azt is, ha egy kisgyerek viselkedése megváltozik- nyűgösebb, étvágytalan, kedvetlen, nem játszik, hisz már az is lehet jelzés a betegségre. Ezért kérjük a szülőket is, hogy ha otthon észrevesznek hasonló jeleket kicsijükön, mérjék meg lázát és vigyék orvoshoz. Különösen most a járványos időszak idején lényeges ez!

Van olyan eset, hogy egy-egy szülő reggel belázcsillapítózott apróságát hozza óvodába- hátha kibírja még ezt az egy napot! A munkahelyeken valóban nem örülnek, kellemetlen a szülőknek, hogy megint kiesnek a munkából. De a begyógyszerezett kicsi gyerek délre már ismét lázas lesz! És bizony a fertőzés veszélye fokozódik! Ezért megfontolandó most, hogy lázas, begyógyszerezett kisgyerek közösségbe menjen. Akkor is, ha erősen folyik az orra, köhög, ha torkát fülét, hasát fájlalja, rossz a közérzete, étvágytalan, sírósabbá, nyűgösebbé válik. 

Az óvodában-megelőzésként- próbáljuk a gyerekek ellenálló képességét erősíteni- ha van rá lehetőség- néhány perces ”napfürdővel”, levegőztetéssel; kis sétákkal odakint. Készítünk együtt gyümölcs-, zöldségsalátákat, gyógyteát főzünk- közösen fogyasztjuk. Az időjárásnak megfelelően felöltöztetjük őket, mozgásos játékokat játszunk a gyakrabban átszellőztetett csoportszobában. Ha szükséges, segítünk főleg a kisebbeknek az orrfújásban, kézmosásban. Ám ha a vírus megtalálta a kis csapatot, akkor keveset tehetünk! 

A járvány miatt nagyon fontosnak tartom, hogy a szülőkkel együtt még fokozottabban figyeljünk kicsi gyermekeink egészségi állapotára. Minden felnőtt felelősséggel döntsön saját és a többi kisgyerek egészsége érdekében! Mert nincs elszomorítóbb látvány egy beteg kisgyereknél!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr542667714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása