Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Itt a nyár!

2011.06.07. 14:20 - ovisvilág

Címkék: gyermek gyermeknevelés óvodás játék gyermek játék óvodásoknak játék otthon játék gyerekekkel nyár 2011 nyár gyerekekkel

 Nagyon kevés szülőnek adatik meg, hogy kisgyermekével tölthesse a nyári óvodai, iskolai szünetet. Pedig a nyár megérkezett és eljön a vakáció ideje hamarosan. Gyakran a nagyszülők segítenek be, náluk élvezhetik kis unokáik a szünidőt vagy különféle táborokban, napközis foglalkozásokon tölthetik a nyarat a gyerekek. A legideálisabb az lenne, ha az évnek ebben a szép szakaszában szüleikkel lehetnének, és együtt tölthetnék a nyári napokat. Most van, lenne idő, a nyári nézelődésekre, közös kirándulásokra, strandolásokra, kerékpározásokra- együttjátszásra. Vannak azért szerencsésebb szülők, akik megtehetik ezt, de hétvégeken, a dolgozó anyukák, apukák is szerezhetnek élménynyújtó, együtt töltött programokat a nyári szünet alatt gyerekeiknek és maguknak is.

 

Kérdezgettem kisgyermekeimet, mit fognak csinálni, kivel lesznek most a vakációjuk alatt:

Íme, a 6 évesek válaszai közül:

- ”Mamáéknál leszek egész nyáron, majd papával horgászni járunk”

- ”Mi otthon leszünk mindig, anyával meg a kistesómmal!”

- ”Néha elmegyünk nézelődni a bevásárlóközpontba, meg a moziba, fagyizni, játszótérre.”

- ”Úszni járok a nagyobb tesómmal és megyünk a Balatonra is.”

- ”Nyaralni megyünk külföldre autóval.”

- ”Én apához megyek a szünetben, mert anyától elváltak. Most ő vigyáz rám nyáron.”

 

Ahány kicsi gyerek, annyi sors! A szülők igyekeznek erőfeszítéseket tenni, és jól megszervezni ezt az időszakot is gyermekeiknek. Mégis talán nyáron történik a legtöbb gyermekbaleset, akár otthon, akár nyaralás közben. A kicsik is- mint a felnőttek általában nyaralás közben- ”kilazítanak”! Most nem kell alkalmazkodni a társakhoz, szót fogadni az óvó néniknek, betartani annyi szabályt. Jó tudni, hogy az óvodáskorú gyerekek veszélyérzete még csak fejlődésben van, bátrabban tesznek veszélyesebb dolgokat- nem lévén tisztában még a történtek következményével- és általában merészebbek az otthoni környezetben, hisz jól ismerik azt.

 

Felmérések szerint a kicsiket otthon éri a legtöbb baleset! Nagyon kell vigyáznunk rájuk, hogy ne történhessen velük semmi rossz! Tudom, fárasztó szinte egésznap, félszemmel rájuk ügyelni, de szükséges, testi épségük megóvása érdekében, hisz szinte naponta hallani rettenetes gyermektragédiákról. A testi védelem mellett, próbáljanak időt és energiát tartalékolni apróságuk érzelmi, értelmi fejlesztésére, amit érdemes játékosan, játékokkal, közös együttlétek alkalmával megtenni.

 

Néhány ötlet ehhez:

Ügyességi kreatív játékok, Építs várost

Közösen összegyűjtünk különféle dobozokat, szétfejtjük óvatosan, ismét összeragasztjuk kifordítva ezeket. Rajzolhatunk, festhetünk rájuk ajtókat, ablakokat. ”Berendezhetünk” a házakból utcákat, fákat gallyacskákból kreálhatunk- beleállítjuk kis gyurmagombócba. Bővíthetjük a várost /benzinkút, üzletek, stb./ kreatívan.


Kavicsfestés

Kirándulás, séta alkalmával összegyűjtött szép formájú, lapos kavicsokat ki lehet együtt festeni: temperával különböző figurákat /hal, szörnyike, nap, stb./, kilakkozva díszként eltehetjük /pl. levélnehezéknek/.

Jeges nyalóka készítés

Kiürült joghurtos pohárba gyümölcslét öntünk, anya mélyhűtőbe teheti és amikor kezd megfagyni, bele lehet döfni egy fagyi pálcikát vagy műanyag kiskanalat, visszatenni, hogy keményre fagyva fogyasztani lehessen.


Homokrajz készítő

Vékony, színes kartonlapra ”kenünk” ragasztóval bármilyen ábrát, beszórjuk az egész lapot vékonyan homokkal, a fölösleges homokot leszórjuk róla, szép képek készíthetők.


Kincsesláda készítő

Nyaraláskor összegyűjtött kagyló-, csigahéjakat felragaszthatunk saját tervezés alapján egy befestett, erős kartondobozba és ez alkalmas lesz apró ”gyermek kincsek” tárolására.


Homokszobrozás

Víz és homok ”segítségével” megformálhatunk pl.: óriásteknőst, bármilyen állatfigurát, ágdarabokkal, kavicsokkal díszíthetjük.


Flakon- tengeralattjáró

Otthoni medencében jót lehet játszani vele; egy üres kitisztított mosószeres flakon aljába lyukat kell fúrni, a kiöntős végére rákötni egy vékony kis gumicsövet. Ha a víz alá nyomjuk a flakont, hogy teljesen elmerüljön, utána erősen belefújunk a gumicsőbe. Ez a levegő kiszorítja a benne lévő víz egy részét és a ”jármű” feljön a felszínre.


Nyomdázás

Pávakakast szétterített farkával lehet nyomdázni; élénk színű festékkel csináljunk tenyérlenyomatokat /beletenyerelünk a különféle festékekbe és azokat külön lapokra nyomjuk/, ezeket kivágjuk és pávafarok formában elrendezve felragasztjuk őket egy nagy papírfelületre, középre anya vagy apa berajzolhatja a madár testét.

Nyomdázni lehet félbevágott burgonyával, sárgarépával, falevelekkel is.


Titkos levél

Ha anya ”feláldoz” egy citromot, amit pohárba facsar, akkor a friss citromlével lehet tiszta papírlapra bármit rajzolni vagy írni. Ha megszáradt, ki kell vasalni a papírt és láthatóvá válik az írás., rajz!


Dinó készítés só- liszt gyurmából

Egy tálban összekeverünk 500 gr finomlisztet 150 gr sóval és apránként beleöntünk kb. 1 bögre vizet. Lehet ételfestékkel színezni is és jól összegyúrni. Jól meglisztezett sima felületre ki kell tenni és csomómentesre dagasztani. Ebből készíthetünk dinókat /hosszú nyakat vastag hurkából, szemeket magokból.

Ezekhez és minden közös elfoglaltsághoz jó időtöltést, szép, tartalmas, élményekben gazdag nyarat kívánok szülőknek, gyerekeknek egyaránt.

Üdvözlettel: Jusztina

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr502959098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása