Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Megérik-e gyermekem az iskolára?

2009.02.16. 14:55 - ovisvilág

Címkék: gyermek óvoda gyermeknevelés óvodás iskolaérettség iskolába készülő óvodások iskolaválasztás iskolába készülünk

Ebben az időszakban kell eldönteni a szülőknek közösen az óvónőkkel, hogy iskolaéretté válik-e a 6. évét betöltő óvodás.

Szakemberek körében is megoszlik a vélemény az iskolaérettség, alkalmasság fogalmáról. Már nem is az iskolaérettség szót alkalmazzák, inkább, az iskolai életmódra való felkészültséget, alkalmazkodás szintjét. Gyermekeink a hetedik életévükben lesznek iskolakötelesek, így lehetőség van rá, hogy egy év múlva legyenek iskolások.

 

A család és az óvoda készíti elő őket az új életmódra.  Dönteni kell! Elsősorban a szülőknek, menjen vagy maradjon még egy évig az óvodában. Fontos és nehéz ez a döntés, hisz előre kell látni, hogy gyermekünk képes lesz-e megfelelni, alkalmassá válni a megváltozott körülményeknek, képes lesz-e meghatározott szabályok szerint viselkedni /nyugodtan ülni    4 órát, figyelni, összpontosítani, válaszolni/ teljesíteni!

 

A szülők ismerik a legjobban gyermeküket, de az óvodai élet során tapasztaltak alapján az óvónő nagy segítséget tud adni ezekben a kérdésekben és ez segíthet  a döntésben. Felvetődik, hogy mit takar az optimális fejlettségi szint az iskolaalkalmasság, a későbbi eredményes tanulás szempontjából?

 

Különféle vélemények vannak erről szakmai berkeken belül is. Vannak, akik azt vallják, hogy egy óvodás gyermek játék közben fejlődik a legjobban és nincs szükség /ideális esetben/ célzott, irányított fejlesztésre. Ha érzelmileg biztonságos és ingerekben gazdag környezet biztosított a gyermek számára, akkor saját tempójában, de éretté válik az iskolára.

Vannak, - tapasztalatom alapján- akik szinte ”kisiskolás” módszereket alkalmazva /piros pont,  munkafüzet/ igyekszenek elérni, hogy a gyermek értelmi képességei elérjék az iskolára való érettségi szintet nagycsoport végére.

 

A különböző óvodai programok különféleképp értelmezik a fejlődés mutatóit, de abban meg kell egyeznie minden intézménynek, amit az Óvodai nevelés országos alapprogramjai is kiemel. Eszerint az iskolaérettségnek, az iskolai életre való felkészültségnek testi, lelki és szociális kritériumai vannak, melyek közül egyik sem hanyagolható el, mindegyik egyformán szükséges a sikeres iskolai munkához.

 

Folyt. köv...


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr94946558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.02.16. 21:27:27

Pár évvel ezelőtt olvastam egy felmérésről, ami azt derítette ki, hogy a 7-évesen iskolát kezdő gyerekek (évvesztesek) nagyobb eséllyel érnek el sikereket az iskolában, mint kisebb társaik.
Ma már szerencsére lehet dönteni, hogy engedi-e a szülő a gyereket vagy nem, nem úgy mint régen, amikor régen szabályosan szomorkodtak az anyukák, ha csemetéjük évvesztes lesz, mintha lemaradna valamiről...
Semmiről sem marad le, úgy gondolom. Főleg, ha van még plusz egy éve arra, hogy felnőjön ahhoz a feladathoz, hogy felelősségteljes kisiskolás váljon belőle :)

Ingrid 2009.02.16. 21:28:42

Úgy látom sok a félreütés és szóismétlés, bocsánat érte.

ovisvilág 2009.02.17. 10:18:55

@Ingrid: Teljesen egyetértek veled Ingrid. Én is ezt szoktam tanácsolni a szülőknek, semmi baj nem lesz, ha még egy évet marad. Érettebb lesz.
süti beállítások módosítása