Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Húsvéti díszek és húsvéti tojásdíszítés

2009.04.08. 10:28 - ovisvilág

Címkék: húsvét tojásfestés húsvéti hagyományok húsvét 2009 húsvét ünnepe húsvéti készülődés húsvéti barkácsolás húsvét gyerekekkel húsvéti tojásdíszítés húsvéti asztalidísz húsvéti ablakdísz húsvéti üdvüzlőkártya készítés batikolt tojás mozaik tojás

Húsvét előtti napokban a sok tennivaló mellett felüdülést és közösen eltöltött értékes időt kaphatunk, ha győzzük energiával és leülünk apróságunkkal húsvéti díszeket, hímes tojást készíteni. Ezekhez néhány ötlet:

Nagyszülőknek, keresztanyának, rokonoknak apró, saját készítésű ajándékok:

Üdvözlőkártya készítése:

Képeslap nagyságú színes kartonpapírt duplán hajtunk, az első oldalára ragasztunk vékonyabb színes papírból kivágott, kisebb-nagyobb tojásformákat, amiket színes zsírkrétával, filctollal hímes tojássá varázsolhat gyermekünk.Ugyanezzel a technikával nyusziformát; több színű, nagyságú virágformát egymásra illesztve és húsvéti versikével, köszöntővel lephetjük meg szeretteinknek.

 

Ablakdísz:

Készen kapható koszorú alapra vagy zöld ágakból koszorút készítve színes masnikat kötünk, kifújt tojásokat /kukókat/ megfestünk és vékony fonalat áthúzva rajtuk felkötjük a koszorúra, tűzhetünk rá különféle kivágott, megfestett húsvéti figurákat is /nyuszi, csibe, madár, virág formákat/.

Asztalidísz:

Vázába helyezett tavaszi ágakra helyezünk húsvéti tojásokat, maradék sárgafonálból papírgolyóra tekert kis csibéket /csőre, lába piros kartonból/, ugyanígy készíthetünk nyuszit fehér fonalból ás kartonból, színes szalvétákból pillangót /karton pillangó formára ragasztjuk a díszes szalvéta részeket/.

 

”Borzas tojás”:

A sütéshez használt tojások héját kimossuk, megtöltjük homokkal vagy virágfölddel és erre szórunk zsázsamagot, snidlinghagyma magját /üzletben kaphatók/, megpermetezzük vízzel és papírtojástartóba helyezzük- néhány nap múlva kibújnak a pici, sonkát is finoman ízesítő fűszernövénykéink! Tojástartót kartoncsíkokból mi magunk is készíthetünk, összetűzzük olyan nagyságúra, mint a tojások, amelyekre szemet, szájat is festhetünk.

 

Különböző húsvéti figurát készíthetünk saját főzésű lisztgyurmából, ami tartós és jól formálható. Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 evőkanál só, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borkősav, 3dl víz. A vízben a sót, borkősavat feloldjuk, elkeverjük benne a lisztet, olajat és lassú tűzön kb.3 percig főzzük. Főzés után annyifelé daraboljuk, ahány színű gyurmát szeretnénk, és temperát gyúrunk bele.

A tojásfestés néphagyomány, művészet, számtalan technikával készíthetők.

Az otthoni elkészítéshez ötletek:

Nemcsak a boltban kapható tojásfestékekkel lehet festeni, hanem természetes színezőanyagokkal is. Például: kék színű tojás készíthető: apróra vágott vöröskáposzta levelére vizet öntünk, 3o percig főzzük, kihűtjük, ebbe a kihűlt lébe tesszük a festendő tojást. Hasonlóan készíthető lila tojás /szintén félóráig főzzük a lilahagyma leveleit/ a zöld tojás /apróra vágott, akár mirelit spenótot főzünk ugyanennyi ideig/ kihűlt levébe tesszük a tojásokat.

Tojás díszíthető sokféleképpen:

”csepegtetős tojás”: égő gyertya felé tartott színes zsírkrétával csepegtetünk mintákat a tojásra /4-5 évesek is ügyesen készítik!/

”batikolt” tojás: érdekes formájú leveleket /pl. petrezselyem levele/ meleg vízbe mártunk, rátesszük a tojásra és azt jó szorosan belekötjük egy nylonharisnya darabba, ügyelve el ne mozduljon a levél. Így helyezzük a tojást meleg festőlébe 5- 1o percig, kivéve hagyjuk megszáradni, levesszük a levelet, harisnyát róla és a minta szépen díszíti a tojást.

”mozaik tojás”nálunk közkedvelt díszítő eljárás- a befestett tojásokra, ragasztóval mintákat ”rajzolunk” és  azonnal beszórjuk az előre elkészített összetört tojáshéjjal.

Az apró tojáshéj törmelék rátapad a ragasztózott mintákra, később lelakkozzuk kis hajlakkal, így nem pereg le.

 

Hasznos időtöltést, minél ”hímesebb”, igazi húsvétot kívánok mindenkinek!

Jusztina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr401053381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.04.08. 16:15:56

Öröm volt olvasni a húsvéti bejegyzéseid.
Szép Húsvétot kívánok Neked és családodnak! :)

ovisvilág 2009.04.08. 16:40:38

@Kryszti: Köszönöm Kryszti, viszont kívánom Nektek is!:)
süti beállítások módosítása