Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Átadható segítség - Pályakezdés az óvodában

2012.01.25. 12:24 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyermeknevelés óvónő pályakezdő óvónő pályakezdés az óvodában

Nagy örömömre, egyre több fiatal óvónő társam ír és kér szakmai segítséget, gyakorlati tippeket, módszertani ötleteket mindennapos óvodai munkájához. Több évtizedes gyakorlati tapasztalataimat szívesen megosztom az érdeklődő kolléganőkkel! Ha az általam kipróbált és bevált módszereket is ötvözik egyéniségük, szakmai tudásuk és gyermekcsoportjuk sajátosságaival, talán hasznos lehet.

Tapasztaltam pályám során magam is, hogy milyen nehéz a kezdés! Amikor maximálisan szeretnénk eleget tenni a munkahelyi elvárásoknak, amikor pozitív képet igyekszünk kialakítani magunkról a szülők, a gyerekek, a vezetőink előtt. Amikor lelkesen szeretnénk bebizonyítani magunknak és másoknak is, alkalmasak vagyunk erre a pályára, képesek vagyunk biztosítani a ránk bízott kicsi gyerekek alapvető szükségleteit, érzelmi biztonságát.

A kezdeti nehézségek, a tapasztalatok hiánya, igencsak próbára teszik a pályakezdőt! Hiába tudjuk elméletben mikor mit kell tenni, módszertani ismereteinket ”élőben” és azonnal kell gyakorlatban alkalmazni. Úgy, hogy ott nyüzsög körülöttünk a sok kicsi gyerek, a sírós, a visszahúzódó, a hangos, a hisztis, a kíváncsi, a figyelmes, a csendes… szóval egy egészséges kis csapat - akikért felelősek vagyunk.

Kezdő, velem dolgozó, fiatal munkatársaimnak mindig azt javasoltam elsőként, hogy ne tegyenek semmi különöset csak /!/ üljenek le a gyerekek közé és figyeljék őket. Ismerkedjenek velük, szívják magukba a kicsik hangulatát, szavait, játékukat- tudjanak meg róluk minél többet. Mindennap tűzzenek ki egy- egy apró célt velük kapcsolatosan, és örüljenek az elért kis sikereknek. Aztán fokozatosan, önmagukat motiválva, egyre több tapasztalatot összegyűjtve kezdjenek önállóan tevékenykedni, és próbálják kialakítani folyamatosan saját nevelői magatartásukat.

A szakmai felkészültség gyakorlatban történő alkalmazása sem megy ám, egyik napról a másikra! Ezt tudomásul kell vennie az ”idősebb” kolléganőknek és a mindennapos ”mezei” munka során minden gyakorlati lépést átadni egy pályakezdő fiatalnak- türelemmel, értő figyelemmel és építő kritikával illetni adott esetben. Ez sem könnyű, hiszen a kicsik között nem kisérletezetünk, akkor és rögtön kell döntéseket hoznunk /pl. egy konfliktus esetén/. Ám tapintattal, empátiával és jóindulattal minden jó nevelési módszer, segítség átadható fiatal nevelőtársainknak. Azoknak a pályakezdőknek, akik igazából szeretnék megtanulni ezt a gyönyörű szakmát!

Végül néhány fontos óvodapedagógusi személyiségjegy- amelyek szükségesek a kisgyermekeket nevelők munkájához:

- gyermekszeretet,- központúság

- elhívatottság

- felelősségérzet

- empátia

- kreativitás

- tolerancia

- szervezőkészség

- rugalmasság

- tudatosság, tervszerűség, következetesség

- megosztott figyelem

- önbizalom,- kritika,- képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr223757749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fóris Ibolya 2012.01.26. 20:38:21

Kedves Jusztina!
Meddig javasolt kiscsoportban a cumi használata?
A szülő meddig mehet el az egyezkedésbe? Az óvodapedagógusnak valóban fejet kell hajtani a szülő igénye előtt? Megengedhető egy egészségesen fejlett gyermeknél az 1 évig történő cumizás? Nagyon sok éve vagyok a pályán, de még ilyennel nem találkoztam.
Köszönöm a választ

ovisvilág 2012.02.01. 13:09:28

@Fóris Ibolya:
Kedves Kolléganőm!

Valóban tudomásul kell vennünk, hogy mi vagyunk a gyerekekért, a szülőkért! Talán még akkor is, ha olykor nem értünk egyet a szülői felfogással, szoktatási módszereikkel.

Megértelek,- elnézést a tegezésért, de szakmabeliek vagyunk- hisz nem egyszer találkoztam már én is a ”cumizás” problémájával. Így tapasztaltam ugyanazt, mint Te.

A megváltozott világban, életünkben mindannyian változunk, és kell is igazodnunk az új elvárásokhoz, igényekhez.

Véleményem szerint sem egészséges már 3- 4 éves korban a cumizás, de ha a tanácsomat nem fogadta el egy szülő, akkor tudomásul vettem, és nem ”büntettem” a kicsit azzal, hogy nem teheti az óvodában. Sőt, névvel ellátott kis műanyag dobozt kértem, mindig, amiben ”tároltuk”, ha nem volt rá szükségük a cumizósoknak. Aztán a különféle tevékenységek, a társas együttlét fokozatosan elvonta a kicsik figyelmét a cumiról és lassan le is szoktak, esetleg már röstelték is a többiek előtt.

Így azt tudom válaszolni kérdésedre; -megengedhető- e egy egészséges kicsi gyereknél az 1 évig tartó cumizás?,- hogy igen. Ha már kialakult ez az otthonról jött szokás, akkor nem javaslom, hogy kockáztassuk az általunk biztosított védelmet, a jó közérzetet, beilleszkedést. Nem tilthatjuk meg, de tanácsolhatjuk viszont a szülőnek egészségvédelmi, higiéniai szempontjaink alapján meggyőzve őket károsságáról, és hogy miért nem javasoljuk egyáltalán.

Nagyon fontosnak tartom még, hogy mi igazodjunk egy- egy kicsi gyerek egyéni fejlettségi szintjéhez minden téren, és folyamatosan igyekezzünk kialakítani egy olyan kellő mértékű motivációs struktúrát, amely belső indítékok rendszerévé alakulva segítik elő fejlődését. Így mi magunk támogatjuk még a cumizás leszokásáról is. Talán ezzel pozitív hatást gyakorolunk szüleikre is!

További jó munkát és energiát kívánva üdvözöllek: Jusztina
süti beállítások módosítása