Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Hol telel a tücsök?

2008.11.26. 11:18 - ovisvilág

Címkék: tél óvoda évszakok évszak változások gyermeknevelés óvodás környezet megismerése óvodás korban téli természeti jelenségek magyarázata téli időjárás

 ”Aki kérdez, öt percig buta, ám aki nem kérdez, örök életre buta marad./ kínai közmondás /

Az egész gyermeki személyiség harmonikus fejlődéséhez hozzátartozik a külső világ, a környezet közvetlen és tágabb megismerése. Egy kisgyermek, miközben felfedezi a környezetet, megtanulja szeretetét és védelmét. Olyan tapasztalatok, élmények birtokába juthat, amelyek a környezetben való, életkorának megfelelő eligazodáshoz, tájékozódáshoz szükségesek.

 

Az évszakhoz kapcsolódó természeti ismeretek /időjárási változások, hatásuk az emberre, állatokra, növényekre/ gazdagítása napi feladat szülő és pedagógus számára egyaránt. Most mikor télre fordul az idő, sok olyan természeti jelenséggel találkoznak a gyerekek, amelyek kérdezésre sarkallják őket, kíváncsiak a változások okaira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért van köd?.. honnan jön a zúzmara.. miért hívják csapnak a jégcsapot, pehelynek a hópihét… hol telel a tücsök?” és ehhez hasonló kérdésekkel keresik a választ a látottakra,  szavakra, fogalmakra. Nekünk felnőtteknek, felelőséggel kell válaszolni és megmutatni a változó természet, az időjárási jelenségek okait, következményét.

 

A közös séták, kirándulások utazások vagy az udvari szabad levegőzés során is sok tapasztalatot, élményt gyűjthetnek össze a gyerekek, különösen, ha fel is hívjuk figyelmüket egy-egy jelenségre /”nézd, hogy gubbaszt a kisveréb a fán, biztos éhes.”,.. nini befagyott a tócsa a járda mellett… látod, hogy keringenek körbe-körbe a varjak, biztos jön a hóesés.. stb./.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A levelüket lehullajtó, kopár fák, a telet nálunk átvészelő madarak, a természet téli képének látványa a megismerést, és a környezetben való eligazodást segítik a gyerekek számára. Ahhoz, hogy meg is szeressék és védjék a körülöttünk levő élő és élettelen környezetet, ez az első lépés ebben a korban.

 

Néhány ”magyarázat”:

zúzmara: tartós hideg után akkor jön létre, ha párásabb enyhe levegő érkezik és a hideg     felületekkel érintkezik a sok páracsepp, melyek lecsapódnak a fák ágaira, tetőkre, villanyvezetékre és megfagyva kristályos szerkezetű jégkéreggé válnak.

 

jégvirág: akkor alakul ki, ha az ablaküveg a külső és belső hőmérséklet közötti különbség hatására bepárásodik, zúzmarához hasonló, érdekes alakú, jégkéreggé fagy.

 

hópehely: apró, hatszögletű jégkristályokból áll, szabálytalan felületük miatt különböző irányban verik vissza a rájuk eső fénysugarakat, ezért látjuk fehérnek.

 

jégcsap: a megfagyott víz nulla fok alatt különféle alakzatot ölt a házak ereszén hidegben, melegedéskor olvadni kezd, úgy csöpög, mint egy ”vízcsap”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr36789333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása