Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Madáretetés

2008.12.01. 11:44 - ovisvilág

Címkék: tél óvoda óvodás madáretető versek évszakokról természetvédelem óvodásoknak madáretető készítés madarak télen vers madarakról téli vers

 

"Csipp, csipp, hull a hó,

 Éhezünk, fázunk,

 Csipp, csipp, hideg van,

 S nincs meleg házunk."

 / Szegény madárkák- részlet. Benedek Elek /

 

Még itt-ott látni egy-egy későn nyíló őszi virágot, ”izzik” a galagonya bokor piros bogyós ruhája, de a tél már kopogtat és környezetünk apró kis lakói, a madarak készülődnek a hideg időre, az áttelelésre. A róluk való gondoskodás az ember dolga, hisz mi tehetjük számukra könnyebbé a túlélést.

 

A gyerekek számára is fontos ez a feladat több okból is. Ha megmutatjuk és megismerik azokat a madarakat, amelyek itt maradnak télen is köztünk, ismereteiket gyarapítjuk. Ha közösen készítünk madáretetőt, madárcsemegét és tudatosítjuk bennük ennek fontosságát, akkor természet -és környezetvédelemre neveljük őket.

 

Ezért fontos, hogy megismerjék a feketerigót, a vörösbegyet, a csókát, varjút, a szén-, és kékcinegét, a verebet. A madáretetés egy folyamatos tevékenység, egész télen etetnünk kell őket. Az etető akár egy műanyagüveg is lehet, alsó harmadán kivágva ollóval és felkötve egy bokorra, fára vagy az erkély vaspántjára, de lehet zsinórra kötött diót, almát, szalonnabőrt is  kihelyezni a közeli fára, bokorágra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehet készíteni dísztökből  / lopótökből/ vagy fából is etetőt és néhány naponta megtölteni magokkal /napraforgó, tökmag, kendermag/, készíthetünk a gyerekek bevonásával, segédletével madárcsemegét is.

Ehhez egy nagyobb toboz, kevés zsír, madáreleség szükséges csupán, a zsírral összekeverjük az apró magvakat és rákenjük a tobozra, zsinórra kötve kitesszük a madaraknak.

 

Vagy egyszerű etetőt készíthetünk apró lyukacsos műanyag hálóból /narancsot, kiwit árusítanak benne/, ezt megtöltjük dióval, almával, mogyoróval vagy madáreleséggel, összekötjük a száját egy zsineggel és úgy tesszük ki. Még egyszerűbb, ha műanyag zsinórra felfűzünk mogyorót, dióbelet és ezt a fűzért tesszük ki a madaraknak.

 

Ha olyan helyre helyezzük a madarak eledelét, ablakunkból láthatjuk, hogyan hintázik a kis cinke a fűzéren, hogy töri fel kúpos csőrével a mogyorót, csipkedi el a diót- megfigyelhetjük és gyermekünkkel is megszerettethetjük őket!

 

Zelk Zoltán: Két cinke- részlet

Tavaly télen két cinke,

széncinke, és kékcinke

- mind a kettő szép cinke

szállt az ablakomba.

 

Egyik fején szénsapka,

másik fején kéksapka,

így ültek az ablakba-

de örültem nékik!

 

Kaptak diót, tökmagot,

mind a kettő jóllakott.

Azt se mondták, jónapot,

s máris elrepültek.

 

Megvan még az ablakom,

van dióm és van magom,

jövőre is kirakom

- visszavárom őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7797598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2008.12.01. 12:24:39

Jaj, de egyszerű ez a műanyagos etető :)))
Bár nem szeretem ezt az "alapanyagot", mégis nagyszerű, hiszen a legügyetlenebbek is elkészíthetnek így egy madáretetőt :)

ovisvilág 2008.12.01. 18:47:44

Ingrid: Tényleg egyszerű elkészíteni, bár fából is lehet nagyon szépeket készíteni, de a műanyag flakon minden háztartásban megtalálható.
süti beállítások módosítása