Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Tudnivalók a gyerekek téli levegő-edzéséről

2009.01.19. 11:20 - ovisvilág

Címkék: óvodás gyerekek téli levegőztetése gyerekek téli levegő edzése immunrendszer erősítése óvodás korban

 Az időjárási tényezőket /száraz téli hideg, hó, szél, köd/ és a kisgyerekek egyéni edzettségét, egészségi állapotát mindig mérlegelni kell, különösen télen, ha levegőztetjük, sétálni, szánkózni, csúszkálni visszük őket. A túl nagy hideg, az erős szél, a köd és az erősen szennyezett levegő nem alkalmas a gyerekek levegőztetésére!

A rendszeres levegő-edzés azonban mégis minden egészséges kicsi számára lényeges minden évszakban. Az ún. meteorológiai ingereket ne tartsuk távol a gyerekektől, hanem ”meteorológiai edzéssel” rendszeresen találkozzanak. A meteorológiai edzés az ember hőszabályozó képességén alapszik. Szervezetünk, idegrendszerünk reflexmechanizmusainak segítségével tartja fenn a környezettől független állandó testhőmérsékletet.

A kisgyermek hőszabályozó-képessége fokozatosan fejlődik ki. A fokozott anyagcsere, intenzívebb mozgás miatt, testhőmérséklete valamivel  magasabb, viszont a felnőtthöz képest viszonylag nagyobb testfelületen történhet a hőleadás. A hőszabályozó-képesség tulajdonképp a hőtermelés-, és a leadás egyensúlya. A hőleadás hideg felületek közelében sugárzással, túl meleg, de száraz környezetben a verejték elpárologtatásával, általában pedig áramlással, vezetéssel történik. Az alábbiakban a bőr hajszálereinek van nagy szerepük.

Melegben ezért a hajszálerek kitágulnak, a bőr kipirul, a keringő vérmennyiség megnő, a hőleadás nagyobb felületen lehetséges. Hideg esetén az erek szűkűlnek. Sokan a levegővel való edzést helytelenül a hideghez való szoktatással azonosítják, pedig a túlzott hideget kerülni kell! Az ér tornáját kiváltó változások viszont hatásosak, ezt az egyensúlyt kell erősíteni a gyermekeknél.

A külső környezet hőingadozásaihoz fokozatosan már csecsemőkortól szoktatjuk a gyerekeket. Ha ez nem történik meg, a kicsi érszabályozó rendszere nem lesz alkalmas arra, hogy megvédje szervezetét. Amennyiben pici kortól kap lehetőséget, hogy alkalmazkodó képességét gyakorolja, /levegőztetik, sétáltatják rendszeresen /, edzetté válik, reflexmechanizmusai tökéletesednek. A megfázás összefügg a gyakorlatlan érrendszerrel, a hideg hatására kialakul a nyálkahártyán egy tartós reflexes érösszehúzódás, amely talajt képez a fertőzéseknek. Ha ez többször ismétlődik,  az alkalmazkodó képességet erősíti, rövidebb ideig tartó lesz és azt mondjuk, hogy a kicsi immunitása erősödött. Bár elkapja társaitól a vírusokat, de a környezeti hatások ellen már képes jobban védekezni.

Ezt a védekezést erősíthetjük meg, ha fokozatosanrendszeresen lehetőséget biztosítunk az edzésükre; vagyis a levegő, a víz, a napfény hatásának érvényesülésére minden évszakban, így télen is.

 


 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr77886944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.01.19. 11:46:15

Nagyon fontosnak tartom és nagy híve vagyok én is a "levegő-edzésnek". Márkot és Normant két hetes koruk óta szinte mindennap kiviszem a levegőre. A környékünkön sok kisgyermekes család van, köztük 2 ikergyermekes is. Így időnként csapatos sétákat teszünk a közeli parkokban. :)

Zsibrák 2009.01.21. 13:21:05

Én is sokat levegőztetem Áront. Idén télen kipróbáltuk a mínusz 20 fokot is, nagyon könnyen elfáradt tőle, de úgy aludt, mint a bunda :)
Egyébként naponta kétszer járunk ki, alkalmanként másfél- két órát.
Nem tudom, Magyarországon mi a hozzáállás, de az itteni óvodákban abszolút nem prioritás a levegőzés. Nem is viszik ki őket minden nap.

Ingrid 2009.01.21. 22:21:46

Kedves Jusztina!
Köszönöm a mailt! Már olvastam a bejegyzést, tetszik a téma.
Amikor babát terveztünk és "fészket raktunk", akkor a környéket úgy választottuk ki, hogy távol legyen a város zajától, közel legyen az erdő és kevés autó-tömegközlekedési eszköz szennyezze a levegőt.
Szerencsére sikerült, egy álom itt babát sétáltatni! Ez is fontos, úgy gondolom.

Kedves Zsibi :)
Nálunk a környékbeli óvodákban minden nap kint szaladgálnak a kis lurkók az udvaron. Legyen az tél vagy nyár. Helénával sokszor nézzük őket :)
Áron különösen szerencsés az anyukájával!

ovisvilág 2009.01.22. 17:51:15

Köszönöm a kommentjeiteket!

Kryszti: nincs is annál jobb mint szép időben sétálni, közben pedig megvitatni a világ dolgait:))

Zsibi: Magyarországon a legtöbb oviban levegőztetik a gyerekeket, ami szerintem fontos, legyen tél vagy nyár. Én is kivittem a lányomat annak idején hidegben is, jól felöltöztetve.

Ingrid: Mi szerencsére vidéken lakunk, így friss levegő, kert mindig volt.
süti beállítások módosítása