Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Farsang kezdete

2009.01.22. 10:19 - ovisvilág

Címkék: óvodás farsangi fánk farsangi készülődés farsang az óvodában farsangi vers farsang története téli ünnepek óvoda.vince napja pál napja

”Itt a farsang, áll a bál,

keringőzik a kanál.

Csárdást jár a habverő,

Bokázik a máktörő..”

Január 6-ával, Vízkereszt napjával véget ért a karácsonyi ünnepkör és kezdetét veszi a farsang időszaka. A januári időjóslások szerint a téli hideg idő a Piroska, a Vince és a Pál napján történtekről. függ. Vagyis ”ha Piroska napján /január 18./ fagy, negyven napig el nem hagy”- azaz még hideg lesz. Vince napján /január 22./, ”ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”- vagyis ha elolvad a meglévő hó, jég, sok csapadék és bő termés ígérkezik. Pál napja, a  ”pálfordulta” nap, ”hogyha az idő e napon tiszta, bőven terem majd a puszta”- ha szép az idő, hosszú lesz a tél, de jó termés várható, ám ha esik ezen a napon hó, akkor hamar vége lesz a télnek. A téli ünnepségek legvidámabb része, a farsangolás!

A farsang ősi örömünnep, gyökerei régre nyúlnak vissza. A hosszú tél sötét napjait, a hideget, az ártó szellemeket már a középkorban boszorkánybábu égetésével, rémisztő jelmezes karneváli felvonulással igyekeztek elűzni.

A különböző népek, köztük mi, azóta is örömmel búcsúztatjuk a telet ily módon. Régi népszokásokat elevenítenek fel /mohácsi busójárás/, felvonulásokat szerveznek, a maskarába öltözött, ostorral, kolompokkal, kereplőkkel ijesztgető maszkos résztvevők. Bálok, álarcos vigasságok, vidám összejövetelek jelzik a tél búcsúztatását.

 

Ebben a farsangi ünneplésben nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is részt vesznek, együtt ünneplik az óvodákban, iskolákban. Jelmezekbe öltöznek, aznap  mindenki az lehet, ami szeretne és vidám tánc, evés-ivás jelzi jókedvüket. Jellegzetes farsangi sütemény a fánk, amely ugyanúgy terítékre kerül, mint karácsonykor a bejgli.

 


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr69895081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.01.22. 20:20:48

Nálunk éppen ma volt fánksütés :)
Szeretjük ezt az időszakot!

ovisvilág 2009.01.27. 10:54:40

Ingrid: én is így vagyok ezzel, a fánk nekem is a kedvencem:)
süti beállítások módosítása