Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

A dacmagatartás Metzger féle ismertetőjelei

2009.02.25. 10:51 - ovisvilág

Címkék: gyermek gyermeknevelés óvodás hiszti kezelése dacmagatartás dacmagatartás metzger féle ismertetőjelei dacreakció dacreakció veszélye

- a dac nem önmagában jelentkezik, hanem válasz- reakció, a gyermek úgy érzi ellene irányul a szülői, a felnőtt akarat és ez ellen lép fel.

- a dac viharos, kifejezetten rövidzárlatos magatartás, mely gyakran akaratlanul, hívatlanul és ellenállhatatlan erővel tör elő a gyermekből, egész személyiségét megrázkódtatja /képtelen abbahagyni a sírást, vagy nem beszél/

- a dacnak különböző megjelenési formái vannak, sajátossága az elutasítás, az irányítottság nélküli elhárítás /nem tudatosan, de ellenkezik azzal, aki ellentmond neki/

 

- feltűnő ismertetőjele a környezettel való kontaktus elvesztése /nem lát, nem hall, elzárkózik, nem lehet szóra bírni, megközelíteni, magára hagyottnak érzi magát fájdalmas együttlétében, annyira sír, hogy másra már nem képes figyelni/

 

- elveszti a gyermek kapcsolatát azzal a tárggyal, amit előbb még annyira akart, tönkreteszi. ”kikel magából”, már nem érdekli mit szeretett, akart volna elérni.

 

Hogy mi váltja ki a dacot?

 

A dacreakció veszélye csak akkor forog fenn, ha a felnőtt akarata keresztezi a gyermek akaratát.

Először: ha meghatározott, már kialakult szükségletét megakadályozzák, vagy ha meghatározott várakozásában csalódik- tenni akar valamit, vagy hozzá szeretne jutni valamihez és ebben meggátolják. Egy számára kedves, megszokott állapotból ki akarják ragadni /kockával játszik, de anya kéri tegye el, mert vacsorázni fognak/, kér valamit, de kérését nem teljesítik ”ma nem megyünk le a játszótérre!!

 

Másodszor: ha önállóságában gátolják, veszélyeztetik, igazságtalanul utasítják rendre

/..ne emeld fel, nem bírod, ne vedd le az üveget, eltöröd,…még nem tudsz egyedül fürödni../

 

Harmadszor: ha semmiféle meghatározott érve nincs a kisgyermeknek, de egy előtte értelmetlennek tűnő és kellemetlen tevékenységre akarja a felnőtt kényszeríteni / edd meg az ebédet...ülj a WC-re.. /amikor nem is kell/,..pihenj le a szobádban /mikor nem fáradt/ stb.

A dacos kitörés néha 1-2 perctől 2 órás határesetig is eltarthat.

Mit tehetünk és hogyan ezek ellen?

Folyt. köv.


 

Hisztizik a gyermeked?

Egyszerű, kipróbált és működő módszerek a hiszti kezelésére, 
az 1-7 éves korú gyerekek szüleinek a nyugalmasabb mindennapokért.

A hiszti kezelési tippekért kérlek, add meg adataidat és kattints
a Kérem a tippeket gombra:

Headline

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6964793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.02.25. 12:20:06

Környezetemben tapasztaltam ilyen jelenséget, de azt is megfigyeltem, hogy nem mindegyik gyerekre jellemző. Vannak úgy nevezném rendszeresen dacolók, és vannak, akiknél talán egyszer-kétszer ha előfordul az a bizonyos mindent elsöprő dacreakció. Gondolom számít, hogy a gyerek alapvetően milyen habitusú, mennyire kiegyensúlyozott, mennyire stabil személyiség.
Nagyon érdekel, vajon vizsgálták-e, hogy a szülőknek milyen szerepük lehet? Talán egy szorongóbb vagy konfliktus helyzetben hiszteroid reakciókat vagy viták során hangos szóváltást alkalmazó édesanya, édesapa okozhatja-e, hogy gyermeke ha "ellenállásba" ütközik, akkor a "szülői példát követve, másolva", hasonlóan szélsőségesen reagál.

ovisvilág 2009.02.26. 10:26:34

@Kryszti: Teljesen egyetértek azzal, amit leírtál Kryszti. Vannak vizsgálatok is, ahogy említetted (erről írni szeretnék még én is). A szülők magatartása nagyban meghatározó itt is.

lelelel 2010.01.24. 08:36:44

Sziasztok!
Régi már a cikk, de nem elavult....
Nálunk most kezd lecsengeni az első dachullám, most már kezd újra kisütni a nap :))
Nyáron, pont két éves korában (ahogy a nagykönyv is megírta) egyik pillanatról a másikra jöttek a toporzékolós hisztik. A cikkben említett három típus közül nálunk mindig az első volt az ok.
Sajnos két évesen már nem tudtam folyton magamra kötözni, neki meg nem akaródzott a saját lábát használni. Fél év hisztibe került, míg rájött, hogy a saját kis lábán vagy a kismotoron is el lehet jutni a játszótérre. Számát sem tudom, hogy ez idő alatt hányszor vetette magát sírva a földre...és engem hányszor oktattak ki a mellettünk elhaladó öreg nénik "minek az ilyennek gyerek" típusú szöveggel.

Kemény leckét kaptam. Rá kellett jönnöm, hogy tényleg nem azzal teszek jót, ha mindenben kiszolgálom és engedem teljesen szabadon érvényesülni, hanem ha okosabb vagyok nála és megszabom a korlátokat.

A két korábbi kommenttel viszont nem igazán értek egyet. Nem mindegy, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás. A szomszédban lakó kis barátunknak a szülei az igazi halk szavú, nyugodt típusok. Soha egyetlen hangos szó el nem hangzott közöttük. Aztán, amikor megjöttek az első gyermeki hisztik és ők nem tudtak mihez kezdeni, lassan felőrlődtek és végül elkezdtek tényleg kiabálni a gyerekkel....
süti beállítások módosítása