Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

A testvérkapcsolatokról: kistestvér születik!-1. rész

2009.03.27. 06:00 - ovisvilág

Címkék: gyermek gyermeknevelés óvodás testvérféltékenység érzelmi nevelés testvérek féltékenység nélkül kistestvér születik kistestvér érkezik felkészítés kistestvér születésére

Egy új gyermek születése sok örömmel, várakozással jár a családban. Új feladatokat jelent anyának, apának és a testvérnek is. A család számára nagyon fontos, hogy gyermeküket jól készítsék fel a kis jövevény érkezésére.

 

Mi lehet segítség a testvérnek?

- legyen részese a várakozásnak, vonjuk be az érkezés örömébe,

- beszélgessünk sokat leendő testvéréről, majdani közös életükről,

- meséljük el, milyen volt, mikor ő volt a pici baba,

- folyamatosan tudatosítsuk vele, hogy mint nagyobb testvérnek neki is lesznek feladatai a kisbaba körül,

- érzelmileg el kell fogadtatni vele az új helyzetet, úgy hogy ne érje sérülés személyiségét,

- be kell láttatni vele, hogy a nála kisebb testvérrel többet kell foglalkozni.

 

Ha a felkészítés nem sikerül valamilyen ok miatt teljesen, akkor lehetnek problémák a nagyobb testvérrel.

Gyakori jelenség, hogy a kisgyerek ilyen helyzetben szorongóvá, feszültté válik, megváltozik magatartásuk az óvodában is. Akkor is előfordulhat, ha nagyon várta pici testvére érkezését. Különösen az 5-6 éveseknél- tehát nagyobbaknál tapasztaltunk érzelmi labilitást, félelmet, furcsa reakciókat, miután a kistesó megérkezett. Reggelente ismét nehezebb volt az elválás óvodába érkezéskor anyától, napközben gyakoribbá vált a sírvafakadás, érzékenyebben reagált egyszerű konfliktusokra, otthon- szülők elmondása szerint- vagy agresszívabb lett, vagy ő is kérte a cumit, előfordult  éjszakai bepisilés, ami már nem volt jellemző előzőleg, megjelent a nyugtalan alvás, ujjszopás, körömrágás, a tik /tik= rövid, akaratlan, gyakran és ugyanúgy visszatérő test-, arcmozgás, rángás/, a visszahúzódás, befelé fordulás görcsös állapota.

 

Vagyis sok jel mutatott az érzelmi bizonytalanság kialakulására. Az óvodáskorú gyermekek lelki alapszükséglete a bizalom, a biztonság, a rájuk való figyelem, együttérzés- az önzetlen, nekik szóló szeretet. Ha úgy érzik, hogy a szülőkhöz való érzelmi kötődésük veszélyben van, félnek a kapcsolatok fellazulásától- ”már csak őt fogják szeretni…, vele foglalkoznak állandóan..”- féltékennyé válnak és ez leginkább játékukban nyilvánul meg számunkra. Mint tudjuk, sok mindent még nem tud megfogalmazni egy kisgyerek, de érzelmei, gondjai, öröme, bánata a játékban megjelenik. Ilyen esetekben szükséges az információcsere, a közös megbeszélés a szülők és óvónők között és közösen kell átsegíteni a kisgyereket érzelmi sérülésén.

 

Fontos, hogy a felnőtt:

- tapintatosan, okosan átsegítse gyermekét ezen az újszerű, szokatlan állapoton

- megértse, átérezze ezt az érzelmi bizonytalanságot, amelyet fel kell oldani gyermekében

- soha ne érezze fizikai, érzelmi hátrányban magát kistestvére mellett- érzelmi biztonságérzet erősítése

- szánjon időt arra, amikor csak vele foglalkozik; beszélget, játszik- érzelmi kötelékek nem változnak

- biztosítson számára ún. intim szférát, saját sarkot, kuckót, ahol nem zavarja semmi otthoni játékában, tevékenységeiben a kisbaba jelenlétében sem.

Folyt. köv.


Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr541020264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gizi mami 2009.10.20. 21:07:43

Kedves Ovisvilág!

Két gyönyörű kicsi lány boldog nagymamája vagyok. Érdeklődéssel, szeretettel és segíteni akarással figyelem mindennapi életük alakulását. Nagyobbik kislány 3 éves múlt augusztusban, másfél hónapja ovis és nagyon tetszik neki, szépen illeszkedik a közösségbe. Kistestvére októberben lesz 1 éves. A testvérek között a kapcsolat nagyon jó, 3 éves unokámat szülei nagyon szépen felkészítették a testvér fogadására, eddig semmi probléma alapvetően nem adódott. Ezért vagyunk tanácstalanok, hogy kb. egy hete a kisunokám szinte minden este bepisil, arra gondoltunk talán féltékenységből, de megmagyarázni nem tudjuk. Szereti a testvérét, talán megzavarta tudat alatt az óvodába járás?! Kérem szives véleményüket, tanácsukat. Mellesleg 2 éves kora óta zökkenőmentesen szobatiszta, soha semmi probléma nem volt ezzel. Megjegyzem nagyon szeretem az ovisvilág sorozatot, mindig találok sok-sok érdekes, tanulságos bejegyzéseket. Köszönettel és üdvözlettel: G.

ovisvilág 2009.11.06. 15:11:49

@Gizi mami:
Kedves Nagymama!
Gratulálok először is két kicsi unokájához, legyen Önnek is sok öröme bennük! Mint írja nagyobbik unokája ovis és jól beilleszkedett az új közösségbe, kistestvére születésére is szépen felkészítették. Ezért nem érti az okát az éjszakai bepisiléseknek. Ha nem fizikális természetű /felfázás/ ez a dolog-azt jó ha orvos ellenőrzi-, akkor lehetséges, hogy egy átmeneti pszichés tünet. Persze ez is természetes még ebben a korban /3. év/. Sőt 4- 6 éveseknél is, hogy esetenként, főleg éjjel, de az oviban pihenési időben is a bepisilnek. Ám, ha rendszeressé válik, akkor meg kell keresni az okát. Vannak visszaesések a kialakult szobatisztaság után is, de átmeneti jelleggel, pl. ha fáradtabb, ha nyugtalanabb a kicsi valami miatt, feszültebb, szorongóbb egy- egy kialakult helyzet miatt. Lehetséges és jól látja, hogy a kistesó érkezése és az ovibajárás- ez a két ”nagy volumenű” változás, fordulat az életében együtt a kiváltó ok. A gyerekek sok mindent megéreznek, de még, nem értenek meg,- és főleg nem képesek erről úgy beszélni, mint a felnőttek. Lehetséges, hogy kicsit érzelmileg labilisabbá, érzékenyebbé vált, feszültséget okozott neki ez a két nagy változás és még nem tudta, tudja feldolgozni. Javaslom a minél több, csak vele való foglalkozást, összebújást, meghittséget sugárzó együttlétet anyával, mamával is. Éreztetni kell vele, hogy mindenki ugyanúgy szereti és bizalommal, kiegyensúlyozottsággal feltöltődik egy idő után csöpp kis unokája ismét és elmúlnak ezek a jelenségek.
Bízom benne, hogy így lesz, sok türelmet, megértést, jó egészséget kívánva üdvözlöm az egész családot.
Üdvözlettel:
Jusztina
süti beállítások módosítása