Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Áprilisi kalendárium - Szent György hava

2009.04.03. 12:12 - ovisvilág

Címkék: tavasz húsvét április húsvéti nyúl húsvéti hagyományok áprilisi kalendárium áprilisi ünnepek szent györgy hava tojáshozó nyuszi húsvét 2009 húsvéti szokások húsvét ünnepe

 A tavaszi ünnepkör jeles napjait a kikeleti megújulás színesíti. Az emberek életében ezek az ünnepek a természeti szépségek mellett reményt ébresztenek a jövő iránt.

A húsvét heti jeles napok:

Virágvasárnap- ez az ünnep előtti vasárnap. A biblia szerint Jézus ekkor vonult be szamárháton Jeruzsálembe. A nép és a gyerekek pálmaágakat, virágokat hintettek elé, innen az elnevezése.

Nagyhét- a húsvétot megelőző időszakot nevezzük így, melynek napjai: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat.                                                                                                         

csütörtök Jézus szenvedésének kezdete, e napon vett búcsút a jeruzsálemi Getsemáne-kertben tanítványitól- utolsó vacsora. Ekkor szólalnak meg utoljára a templomi harangok, csengők. ”A harangok Rómába mennek.” Ez a csend egészen nagyszombatig tart, a Feltámadásig, amikor minden harang egyszerre szólal meg.

Nagypéntek- Jézus kereszthalálának napja, a böjt, gyász ideje. A hívő emberek ekkor szigorú böjtöt tartanak, imádkoznak, elkészítik Jézus Szent Sírjának mását, énekes passió- játékkal emlékeznek halálára.

Nagyszombaton- jellegzetes szertartás a tűzszentelés- a gyertyákat, Krisztus jelképét a megszentelt tűz lángjával gyújtják meg. A Biblia szerint készülnek Jézus feltámadására, harangzúgás közepette kezdődnek a feltámadási körmenetek, Jézus feltámadásának napja.

Húsvétvasárnap- örömünnep. Véget ér a böjt, a hívők kosárba tett étkeket; sonkát, tojást, kalácsot, bort visznek a templomba, ahol a pap megszenteli és családi körben elfogyasztják a megáldott ételt, így emlékezve az utolsó vacsorára.

Húsvéthétfő- jellemző szokás a húsvéti locsolkodás, melynek alapja a víz tisztító erejébe vetett hit. A néphagyományok sok jellegzetes szokása érvényesül e napon. Húsvéti hímes tojás, bárány, barkaág, nyúl, mint ünnepi jelképek élnek még ma is.

 

Napjainkban- mint a tavasz első hírnökeinek egyikével- szívesen díszítjük barkával, tavaszi virágokkal ilyentájt lakásunkat, tojást festünk a locsolkodóknak, húsvéti kalács sül a vendégek számára és ajándékot veszünk, főleg gyermekeinknek.

A kicsi gyerekek közül sokan ”hisznek a csodában” még, és úgy tudják, hogy a nyuszi hozza az ajándékokat- amit főleg szabadban, kertben, bokrok tövében készített fészekben,  kosárkában helyezünk el.

A tojáshozó nyuszi német közvetítéssel vált hagyománnyá nálunk. Népszerűségét a múlt század végén elterjedt képes levelezőlapok hatásának tulajdonítják. A tojást hozó nyuszi is titokban érkezik, mint a karácsonyi ajándékhozók. A locsolkodás szokása, főleg vidéken még ma is élő hagyomány. Az ünneplőbe öltözött kisebb gyerekek ”rózsavízzel” öntözik meg a rokonság, ismerősök leány- és nőtagjait, amelyért hímes tojás a fizetség, ha a locsolóvers is tetszik nekik.

Ezek közül néhány vers, népköltés a következő részben.

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr691043718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása