Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Húsvét az óvodában

2009.04.07. 10:34 - ovisvilág

Címkék: húsvéti versek húsvéti nyúl húsvét előtt húsvéti hagyományok húsvét 2009 húsvéti szokások húsvét ünnepe húsvéti gyerekversek húsvéti játékok húsvéti készülődés húsvét az óvodában húsvéti locsolkodás húsvéti barkácsolás húsvét gyerekekkel húsvéti bárány húsvéti tojáskeresés

 Az ünnepek előtt két héttel már készülődünk a húsvétolásra. Több tavaszi verset, mondókát, rigmust ismerhetnek meg a gyerekek és a fiúk a ”felajánlott” locsolkodó versekből választhatnak maguknak. Az ünnepkörhöz tartozó tavasz is megihleti a festeni, ragasztani, varrni, rajzolni szerető ovisokat. Ilyenkor festünk barkát, színes tafettpapírból ragasztunk tulipánokat, varrunk kis papírkártyára- előre kiszúrogatott lyukakba hímző fonállal nárciszt, napocskát, színes papírszeletekkel ragasztunk tavaszi kertet, virágzó fát festünk vagy csak fát és pattogatott kukoricából rögzítünk rá virágokat. Sorolhatnám még a sok technikát, amelyekkel szívesen tevékenykednek a gyerekek, még a fiúk is, akik meglepően szívesen varrogatnak, origamiznak.

Aztán előkerülnek a húsvéti jelképek; tojás, bárány és különböző módon festjük, karcoljuk az előre kivágott kisebb, nagyobb tojásformákat, lisztgyurmából készítünk süteményeket, báránykát, amire vastag fehér papírcsíkokból sodrunk bundát. Az ünnepet megelőzően sokat beszélgetünk a húsvéti népszokásokról, történeteket hallhatnak tyúkanyóról, a nyuszikról, a locsolkodási szokásokról. Népmesékben, verses mesében /Zelk Z.: A három nyúl/ ismerkedhetnek meg a húsvéthoz kötődő tréfás állatfigurákkal.

A szülők szívesen hoznak be ilyenkor kérésünkre kifújt tojásokat /kukót/, amit aztán hímes tojássá varázsolunk, húsvéti fácskát készítünk /vázába tett barkákra kötözzük fel a színes tojásokat, kivágott nyuszi, csibe figurákat/. Ajándékot  mindig készítünk a szülőknek is. Legutóbb húsvéti kalácskoszorút sütöttünk, minden kis kalács közepébe egy tojást helyeztünk. Természetesen a lisztszitálástól a tésztagyúrásig, fonásáig a legkisebbek is aktívan közreműködtek. Az ünnep előtti utolsó napon ”nyuszinyom kereső” sétára indulunk,  bejárjuk a környező utcákat és ”keressük” a nyuszi nyomát, amelyik a csoki tojásokat hozza!

A lurkók mindig /!/ találnak ilyet és az oviba visszaérve boldog izgalommal mesélik a többieknek hol leltük meg a nyuszi taligájának, lábának nyomait. Ezután következik a tojáskeresés hagyományos művelete! Az ovi udvaron bokrok, fák alá eldugott kosárkákban minden csoport jelével ellátott ajándék várja a tojást kereső gyerkőcöket. Nagy az öröm, mikor valaki megleli a saját csoportja jelét a kosárban /a mienk csiga/! Ebéd előtt következik a locsolkodás, a fiúk a mosdóban vizet merítenek kis kancsóba, a lányok bent várják őket és eljátsszuk a locsolkodást. Bekopognak a fiúk, a lányok verset kérnek tőlük, majd jön a vízzel való spriccelős locsolás, van nagy visítás, játék. Ezután az ebéd is jobban esik! A lányok ebédhez minden fiúnak apró ajándékot /festett tojást, rajzot, kis figurát adnak/.

 

Ilyen ”mozgalmas” nap után nem csoda, ha még óvodából hazafelé is kedvenc versikénket fújják többen a gyerekek közül:

Tapsifüles nyuszikának

nagyon sok a dolga,

piros tojást, hímes tojást

szerteszéjjel hordja.

Hordjad, hordjad, kis nyuszikám,

kéket is, tarkát is,

nekem is van egy kosaram,

belefér még száz is!


  Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr481051377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása