Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Környezetismeret és környezetvédelem az óvodában

2009.04.20. 11:03 - ovisvilág

Címkék: gyermek óvoda óvodás környezetvédelem óvodában környezetismeret óvodában környezetvédelem gyerekeknek környezetismeret gyerekeknek állatok szeretete

Hosszú éveken át módom volt megfigyelni mennyire szeretik a gyerekek az állatokat, főleg a kölyök állatok a kedvencek és a hatalmas, félelmetes külsejűek. Az előzőekhez azért kötődnek, mert azok is kicsik, védelmet kívánnak, mint ők, a nagy, ijesztőek pedig csuda izgalmasak, lehet tőlük ”félni”! Amikor tavaszi sétákon felkeltjük érdeklődésüket egy-egy állatra /napon sütkérező kutyára, mosakodó cicára, fűben ugráló, eleséget kereső feketerigóra, hangoskodó verébcsapatra/ szinte célirányosan képesek rájuk koncentrálni, pedig nap mint nap láthatják őket, csak nem figyelnek úgy fel rájuk. Így most önállóan veszik észre jellemző tulajdonságaikat,- ”milyen hosszú piros nyelve van a kutyusnak!”..”a cica úgy nyalogatja lábát, mintha mosakodna!”.

 A közvetlen élmények tapasztalások érzelmeket váltanak ki a gyerekekből és ezeket támogatva, erősítve nevelhetjük őket az állatok szeretetére, védelmére. Minden megfigyeltetés, érdeklődésfelkeltés hasznos ismeretek mellett érzelmileg is gazdagítja, építi a kicsik pozitív tulajdonságait. Nem véletlen az sem, hogy a legkisebb kortól ajánlott leporellók, kis mesekönyvek, mondókás,- versgyűjtemények, kifestők-színezők, mesealakjai is elsősorban állatokhoz kapcsolódnak, állatokról szólnak. Ki ne emlékezne azokra az első mondókákra, versikékre, amelyeket édesanyja vagy a nagypapa mondogatott neki kicsi korában a kis nyusziról, az őzikéről, a mókusról.

 

Az óvodában kicsit rendszerezzük is az állatokról való ismereteket és csoportosítjuk, mint a háziállatok és kicsinyeik, a vadon élő, szárazföldi, vízben élő, növényevő, és ragadozó állatokat. Ezekről számos könyvet, képet, filmet nézünk meg együtt, amelyikről tudnak, ők maguk otthonról is hoznak filmeket, kivágott képeket- albumot készítünk /csoportosítjuk fajtáik szerint/; amit mindig nézegethetnek, ha kedvük van hozzá. Sokszor énekelünk, verset ismerünk meg különféle állatokról, a mesékben is megjelenik az ”okos nyúl”, a ”ravasz róka”, a ”papucsot varró béka”, a ”házat építő kismalacok”, a ”kevély kiskakas” figurája és folytathatnám napestig.

 

Az a legfontosabb, hogy megismerjék, megszeressék és védjék a gyerekek az állatokat, alakuljon ki bennük majd a felelősségérzet irántuk, képesekké váljanak vigyázni rájuk csakúgy, mint a természet alkotta minden teremtményre, amelyek velünk együtt élnek ezen a földön!

 

 

*****************************************

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr921075695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csajócák 2009.04.22. 12:27:06

Imádjuk az iteni ötleteket.
A zsázsás tojáhéjba ültetés fantasztikus volt.
A versek, az infók, mind nagyon klasszak:-)))

Lányaim, 4.5 éves és 16 hónaposak.
Imádom az itteni infókat és ötleteket.

Üdv, Évi

Andi-Bandi 2009.04.22. 18:34:01

Nagyon örülünk ezeknek a hasznos ötleteknek és tanácsoknak.
Lányommal együtt szivesen próbálgassuk.

ovisvilág 2009.04.22. 21:07:29

@Csajócák:, @Andi-Bandi: Köszönöm kedves szavaitokat!
süti beállítások módosítása