Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Ballagás az óvodában

2009.06.15. 07:30 - ovisvilág

Címkék: ballagás az óvodában óvodai ballagás ballagás vers ballagás dalok ballagás dal óvodai ballagási dalok óvodai ballagási versek óvodai ballagási idézetek óvodai ballagási műsor ballagási műsor óvodában

 

Billegünk, ballagunk, jó így körbejárni…”

 

Az óvodákban mostanában rendezik meg a nevelési év végét jelentő évzáró ünnepségeket, az iskolába készülő gyerekek ballagását. Minden intézmény programjának megfelelő formátum és módszerek szerint szervezi ezt. Nálunk a néphagyományok elemei és a vegyes csoportban történő nevelés határozza meg ennek megünneplését. A hatévesek egy pünkösdölő népijáték- fűzérrel és utána rövid kis ballagási ceremóniával vesznek búcsút óvodájuktól. A játékfűzérben pünkösdi királynét és királyt választunk, akik népi játékos versenyek győztesei /botok átugrálása, kakasviadal, lovaglós játék és szép éneklés, verselés/ közül kerülnek ki.

 

Ezt követi a lányok tánca, a kisfiúk virtuskodása, majd a közös néptánc; népdalokra, népzenére forgatják meg a párok egymást népi rigmusokat, csujjogatókat bekiabálva. A táncot követően az iskolába készülők búcsút vesznek az ovitól, a kisebbektől, óvó néniktől és dajkanéniktől. Körbejárják énekelve az épületet, a sok játékot biztosító árnyas oviudvart, verset mondanak pedagógusnapra.

Hagyományainkhoz híven utolsó aktusként kis tarisznyát vagy botocskára kötött pöttyös kis batyut kapnak a búcsúzó gyerekek útravalóul; benne ”hamuba sült” pogácsával , fényképekkel /a hétköznapok pillanataiból, csoportkép/ és egy ceruzával, amelyek a kezdődő iskolai életet jelképezi. Minden csoport apró ajándékkal kedveskedik a tőlük elváló nagycsoportosoknak /hímzett könyvjelző, kifestőkönyv../ és versekkel búcsúztatja el őket.

Aztán felhangzik együtt énekelve a ”Kedves óvodám, sok víg nap után, itt a búcsúnap, indul a csapat..” kezdetű ballagási dalocska és fájó szívvel, féltő szeretettel engedjük útjukra a legnagyobbakat, hisz ez az élet rendje. Több évtized alatt is gombóc lesz a torkomban, mikor el kell válnom a nagyszájú Kata lányomtól, az érzékeny Kittimtől, a nagy szervező Ákos fiamtól… féltve, de büszkén engedem útjukra minden évben őket, remélve, hogy megállják helyüket és igazi gyermekként, okosodva élhetik további életüket!

Ezt kívánom minden most óvodájától elbúcsúzó, iskolába készülő nagycsoportos gyereknek! 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr871169500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.06.15. 22:22:17

Értékes Óvónéni vagy!
süti beállítások módosítása