Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Én, te, mi- a család!

2009.08.03. 13:51 - ovisvilág

Címkék: család gyermeknevelés apaszerep apa szerepe a családban közös gyermeknevelés gyermeknevelés felelősségének megosztása család szerepe

Még tombol a meleg nyár. A szerencsésebbek szabadságukat töltik; pihennek, nyaralnak, strandra járhatnak a családdal. A kisgyerekek ilyenkor még inkább élvezik a mindennapokat! Még ha nem is egy tengerparton lehetnek együtt szüleikkel, ”csak” az otthoni strandon vagy a házi medencében pancsolnak, játszanak velük - az is csodálatos számukra!

Észrevettem, hogy pl. strandon is főleg az anyukák azok, akik többet foglalkoznak az aprónéppel. És - tisztelet a kivételnek - az édesapák még nyaralás, pihenő idő alatt is ezt természetesnek tartják. Egész évben az a tipikus jelenség - ezt az édesanyák visszajelzései tükrözik- hogy a gyereknevelés, az anya fő feladata. Az ő dolga a gyerekek gondozása otthoni nevelése!

Kicsit jellemzően, magyar tradíció szerint a munka után hazatérő fáradt apa pihenésre, nyugalomra vágyik és elvárja, hogy ez biztosítva legyen számára. Nincs már energiája, hogy a napi konfliktusok miatt ”igazságot tegyen”, vagy; foglalkozzon, játsszon a gyerekekkel. Bizonyos fokig érthető ez a passzivitás, hisz a mai világ megköveteli a hajtást és túlterheltek az apukák!

Mégis személyes véleményem az, hogy a család szülőkből és gyerekekből áll, egy team, egy mikroközösség, amelyben mindkét felnőttnek kemény és türelemmel viselt, felelősségteljes feladatai vannak. Nemcsak az esetenkénti fegyelmezés ”őrei” legyenek esténként! ”Megállj, ha apa hazajön majd számol veled!”- anyai reakciók hatására gyakori jelenség ez.

Az lenne optimális, ha az anya mellett apa is kivenné részét jobban a nevelésből. Az az igazi, ha azonos elvek, módszerek jellemzik mindkét szülő nevelési technikáját, nevelésszintjét és egyetértésben foglalkoznak- bármily nehéz is gyermekeikkel.

Folyt. köv.

Jusztina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr601286001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andi-Bandi 2009.08.04. 22:48:44

Szerintem is mindkét szülőnek jó, ha kiveszi a részét a gyerek nevelésben. Sokszor ezt nehéz összehozni, de ha mindkét fél egyetértésben él és tisztelettel van a másik iránt, akkor ez könnyen megoldható.Így semellyik szülő részére nem teher a gyerek nevelése, felügyelete.A gyermek pedig boldog és kiegyensúlyozott marad.

Ingrid 2009.08.06. 22:39:26

Zseniális bejegyzés Jusztina!
Nagyon szeretem az írásaid, és most is erős egyetértésben olvastam a sorokat!
Szerencsére nálunk megadatott egy olyan APA jelenléte, akire mindig-mindenben lehet számítani. Én is úgy gondolom, hogy a gyereknevelés nem csak az anya feladata. Már egészen kicsi kortól szükség van az apa jelenlétére minden téren.
Együtt játszanak-fürdenek-esznek-sétálnak-alszanak. Úgy érzem más ingerek érik őt az apjától, és mások tőlem. Adott pillanatokban én, máskor pedig az apja van rá hatással és ráhatással, és ez így jó. Két ember, vagyis egy pár vállalta, így annak is kell nevelnie, nem csak az anyának, mert primitív gondolat az, hogy ez csakis a nők feladata.
Én érzem, hogy a lányom kiegyensúlyozottságának, boldogságának és minden negatív helyzetből való gyors váltásának az alappillére a boldog családi háttér, hiszen tudja, hogy ránk bármikor számíthat. Ketten vagyunk mögötte, és ez sokkal több, mint az egy!

ovisvilág 2009.08.07. 10:18:07

@Andi-Bandi: így van, ez az alapja a gyerekek boldogságának, kiegyensúlyozottságának

ovisvilág 2009.08.07. 10:18:53

@Ingrid: Köszönöm Ingrid! Nagyon szerencsések vagytok apuval, és ő is szerencsés veletek:)

Kryszti 2009.08.08. 21:28:51

Az elmúlt hónapok során, magam is meglepődtem, hogy mennyi jót tapasztaltam az általad leírt témában. :)
Elmondhatom, hogy most már napi szinten járunk játszótérre és strandra. Mindkét helyszínen nemcsak anyukákat, hanem sok apukát is látok. Sőt egy vagy két gyerekét a játszótérre egyedül hozó apukával is találkoztam, még pedig többel. A gyermekmedencékben és annak szélén is ott vannak nem is kevesen közülük :)
Természetesen ebből nem lehet általánosítani, de azért fontos, hogy szép számmal vannak azok a családok, ahol teljesen evidens mindkét szülő szerepe.

ovisvilág 2009.08.09. 12:27:53

@Kryszti: Szerencsére ez az új tendencia a modern, "felvilágosult" szülőknél.
süti beállítások módosítása